Παλιές Ανακοιν ΤΡΙΑΙΝΑΣ

Για τους χρήστες με ANDROID πατήστε τους υπογραμισμένους συνδέσμους

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά "Η Τρίαινα"

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

 

Το Διοικητικό - Οικονομικό Απολογισμό 2017 - 2020 θα τον βρείτε εδω

Τον Οικονομικό Απολογισμό 2019 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό 2020 θα τον βρείτε εδώ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 18-02-2020

 

Συναδέλφισσες - οι ,

Σας γνωρίζουμε ότι οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ και των αντιπροσώπων για τη Π.Ο.Ε.Μ. και το Ε.Κ.Π. θα γίνουν στις:

· 26-02-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 08:00 π.μ έως 15:00 μ.μ.

· 27-02-2020 ημέρα Πέμπτη από 07:00 π.μ έως 17:00 μ.μ.

Ψηφίζουμε με την αστυνομική ταυτότητα ή με την κάρτα εργασίας του ναυπηγείου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΧΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΣΤΡΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-02-2020

Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Βουλή να ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν 5 μεγάλες επιχειρήσεις της Ελληνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κ Σταϊκούρα όλες αυτές οι επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν σαν να είναι ΔΕΚΟ και όλες να είναι ζημιογόνες για την ελληνική πολιτεία.

Ανάμεσα σε αυτές βάζουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ως ΔΕΚΟ παρουσιάστηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα.

Όμως από το 2002 τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μιά αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, με τις μετοχές της να ανήκουν κατά 100% σε ιδιώτες. Στη Γερμανική «Howaldtswerke – Deutsche Werft GmbH» από το 2002. Στην επίσης γερμανική εταιρία «Thyssen Krupp Marine Systems» από το 2004, και κατά 75% στην εταιρεία Abu Dhabi Mar (ADM) και 25% στην «Thyssen Krupp Marine Systems» από το 2010.

Επί πλέον, σε μια ακόμη προσπάθεια απαξίωσης των Ναυπηγείων, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ από τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη ακούστηκε ότι «πήραμε 12-13 φρεγάτες ,10 κανονιοφόρους ,τέσσερα υποβρύχια, από αυτά ένα κομμάτι των υποβρυχίων μόνο φτιάχτηκε με τα προβλήματα που θυμόμαστε και η ναυπηγική μας βιομηχανία φυτοζωεί»

Ενημερώνουμε τον κ. Βασίλη Χιώτη, ότι όλα όσα είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι αντιστροφή της πραγματικότητας.

Τα τελευταία χρόνια στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατασκευάστηκαν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ . Κατασκευάστηκαν τρία (3) υποβρύχια τύπου 214, τα Ματρώζος, Κατσώνης, και Πιπίνος ενώ έγινε και η μετασκευή του υποβρυχίου Ωκεανός. Όλα τους παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγχρόνως επισκευάστηκαν και συντηρηθηκαν τα 5 τελευταια χρονια οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού Ναυαρίνος, Θεμιστοκλής, Κουντουριώτης, Ανδρίας, Κανάρης, Έλλη , Σαλαμίς, Νικηφόρος Φωκάς κ.α,. Και ακόμη : Οι κανονιοφόροι Πολεμιστής και Μαχητής. Οι πυραυλάκατοι Δανιόλος, Ρουσσέν κ.α . Επισκευάστηκαν φορτηγίδες καταλοίπων και τα ταχύπλοα SAAP.

Γίνεται επίσης σημερα η κατασκευή του Αγήνωρ : ενα νέο υπερσύγχρονο σκάφος ανορθόδοξου πολεμου για το ΠΝ, ενώ πριν 2 περίπου χρόνια κατασκευάστηκε προσομοιωτής για την εκπαίδευση των στελεχών στο Π.Ν.

Τέλος επισκευάστηκε και συντηρήθηκε το θωρηκτό πλοίο Αβέρωφ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης από κακή πληροφόρηση και όχι από πρόθεση ανέφερε όσα ανέφερε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στη χθεσινή του τοποθέτηση. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που είναι και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ θα ανασκευάσει όσα είπε και με νέα τοποθέτηση του θα αποκαταστήσει την αλήθεια. Νομίζουμε ότι έχει αυτή την υποχρέωση τόσο απέναντι στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων που επί 2 χρόνια χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ μισθό κράτησαν τα Ναυπηγεία ζωντανά και τα υποβρύχια ασφαλή και ετοιμοπόλεμα, όσο και την κοινή γνώμη η οποία έχει το δικαίωμα να πληροφορείται και όχι να παραπληροφορείται.

Θα πρέπει ακόμη να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ότι το έργο της κατασκευής ή επισκευής και συντήρησης των πολεμικών πλοίων που συντελείται στο Σκαραμαγκά επιτυγχάνεται κυρίως από τους εργαζόμενους , οι οποίοι με την άριστη τεχνογνωσία που διαθέτουν συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε τα πολεμικά μας πλοία να είναι στην πρώτη γραμμή, αξιόπλοα και αξιόμαχα στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10-02-2020

Συναδέλφισσες –οι

Από την αρχή, είχαμε επισημάνει τους κινδύνους για τα συμφέροντα των εργαζομένων που εγκυμονεί η επιβολή της ειδικής διαχείρισης, αλλά και τα νομοτεχνικά προβλήματα που θα προέκυπταν κατά το στάδιο της ειδικής διαχείρισης μέχρι και την πώληση.

Για να γίνει η πώληση θα έπρεπε προηγουμένως να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα χρήσης αιγιαλού, νομιμοποίησης κτιρίων, πιστοποιητικού πυροπροστασίας κλπ, τα οποία απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Η προηγούμενη κυβέρνηση , ενώ γνώριζε τα προβλήματα αυτά, δεν έκανε απολύτως τίποτε, ενώ και η σημερινή προχώρησε μεν, με καθυστέρηση, σε μερική ρύθμιση, όχι όμως σε οριστική λύση. Απομένουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση.

Εκτιμούμε ότι αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις καθυστερούν σκόπιμα, ενδεχομένως για να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα στην καθυστέρηση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης. Ήδη, η ειδική διαχείριση έχει ξεπεράσει κάθε όριο που προβλέπει ο νόμος, το οποίο ήταν οι δώδεκα μήνες. Χρειάστηκαν δύο παρατάσεις, με νόμο, για να πάει αρχικά στο 18μηνο και στη συνέχεια στο 24μηνο. Στις 7 Μαρτίου λήγει και το 24μηνο, χωρίς να φαίνεται στο ορίζοντα κάποιο τέλος, οπότε μάλλον θα υπάρξει και νέα παράταση σύμφωνα και με την τελευταία διάταξη που ψηφίστηκε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλα τα παραπάνω μας διαβεβαίωνε δια του αρμοδίου υπουργού, ότι σε όλα είναι θετική και θα τα προωθήσει προς επίλυση. Δυστυχώς έμεινε μόνο στα λόγια. Δεν προχώρησε απολύτως κανένα θέμα.

Με τη νέα κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της εκλογής της και την συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου, επιδιώξαμε συνάντηση με όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Κατά καιρούς σας έχουμε ενημερώσει για όλες αυτές τις συναντήσεις.

Η κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της διαχείρισης για να δοθεί ένα τέλος, μας προβληματίζει. Εμείς συνεχίζουμε μέσα από τις συναντήσεις μας, τις επαφές και το διάλογο να θέτουμε τα αιτήματά μας.

Από τη τελευταία συνάντηση με το διαχειριστή έχουν προκύψει τα εξής:

Για το θέμα της μεταφοράς των θέσεων εργασίας μας στον νέο επενδυτή, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να τεθεί ρήτρα μεταφοράς στην προκήρυξη, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ της ΕΝΑΕ και της νέας επιχείρησης και έτσι να επανέλθει το πρόβλημα της επανάκτησης των επιδοτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ότι εξ αντικειμένου ο νέος επενδυτής, αφού θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ναυπηγείο, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσλάβει τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους.

Η απάντηση δεν μας ικανοποιεί. Γι’ αυτό προσπαθούμε να έλθουμε απευθείας σε επαφή με την επίτροπο ανταγωνισμού και να της ζητήσουμε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά του προσωπικού στο νέο επενδυτή. Ήδη συναντήσαμε πρόσφατα τον ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει αυτές τις επαφές και αν η συνάντηση με την επίτροπο δεν καταστεί εφικτή, να υποβάλει γραπτή ερώτηση, ώστε στα πλαίσια λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου να πάρει γραπτή απάντηση. Ο νομικός μας σύμβουλος είναι σε επαφή με το νομικό σύμβουλο του κ. Ανδρουλάκη για τα νομοτεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε, πριν την πώληση, να συναντηθούμε απευθείας με όλους τους υποψήφιους επενδυτές και να διαπραγματευτούμε απευθείας, με τον τρόπο που γνωρίζουμε, τη συνέχιση των συμβάσεων εργασίας μας, τους όρους και συνθήκες εργασίας μας και τις αμοιβές μας.

Για το θέμα του είδους των εργασιών που θα κάνει το νέο ναυπηγείο, η απάντηση του ήταν ότι, με την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας, ξεκινά ένα νέο ναυπηγείο που δεν έχει καμιά σχέση με την ΕΝΑΕ και επομένως δεν υπάρχει καμιά δέσμευση σε σχέση με τις δεσμεύσεις και απαγορεύσεις που συνδέονται με τα πρόστιμα ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι έτσι φαίνεται να είναι, όμως επειδή στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και στα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω το αυτονόητο δεν είναι πάντα αυτονόητο, συνεχίζουμε να ζητάμε να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση της Ε.Ε ότι πράγματι έτσι είναι.

Για το 35% της διαφοράς των αποδοχών μας, δεσμεύτηκε ο διαχειριστής ότι αναγνωρίζει την οφειλή και ότι τη διαφορά για το χρόνο από την υπαγωγή της εταιρείας στην ειδική διαχείριση (Μάρτιος 2018), θα την εγγράψει στα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να πληρωθεί μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα της ειδικής διαχείρισης, χωρίς να μπει στην διαδικασία του πίνακα διανομής.

Για το θέμα του ποσού της διαιτητικής απόφασης του ICC, μετά από τις πιέσεις μας , ο διαχειριστής δεσμεύθηκε ότι μετά και την απόφαση από τον Άρειο Πάγο, που εκδικάζετε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, το ποσό αυτό θα το θέσει προς πώληση με ξεχωριστό διαγωνισμό και ότι εάν δεν υπάρχει προσφορά πολύ κοντά στην πραγματική του αξία, δεν θα την αποδεχτεί.

Συναδέλφισσες –οι

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου το Πρόεδρος, ο Γ. Γραμματέας και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, μαζί με τον δικηγόρο μας κ. Πήττα, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, στον οποίο θέσαμε τους προβληματισμούς μας και εξηγήσαμε ότι η επιμονή μας να τον συναντήσουμε, προέκυψε μετά και από την συνάντηση μας με το διαχειριστή κ. Σεφέρη, ο οποίος μας είχε πει ότι συζητά μαζί του και ότι είναι ο αρμόδιος υπουργός που βλέπει επενδυτές και μπορεί να συζητήσει για τις θέσεις εργασίας.

Μας δήλωσε, για άλλη μια φορά ότι πλέον δεν έχει αρμοδιότητα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Μέχρι τώρα και πριν του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες έχει συναντηθεί με την επίτροπο ανταγωνισμού της Ε. Ε. κ. Βεστάγκερ για το θέμα των εργασιών του νέου ναυπηγείου, η οποία του δήλωσε ότι θα μπορεί να εκτελεί εργασίες για το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό και για τα ξένα πολεμικά ναυτικά. Μας είπε ακόμη ότι μετά την πώληση παύει και το θέμα της ανάκτησης των επιδοτήσεων, ενώ μετά το διαχωρισμό εμπορικού και στρατιωτικού τμήματος, ο νέος επενδυτής μπορεί να πάρει και τα δύο και έτσι να πετύχουμε και καλύτερη προσφορά. Από τη λύση, βέβαια, αυτή αποκλείονται οι προηγούμενοι.

Έχει, επίσης, συναντηθεί με ενδιαφερόμενους επενδυτές και περιμένει και αυτός το σχέδιο της προκήρυξης για το διαγωνισμό πώλησης, ώστε να έλθει και πάλι σε επαφή μαζί τους και να συζητήσουν επί τη βάσει συγκεκριμένων όρων.

Του ζητήσαμε στις επαφές αυτές να λάβουμε μέρος, για να συζητήσουμε το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων. Δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει. Μας δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των εργασιών του Π.Ν, μέχρι να λήξει η ειδική διαχείριση.

Του ζητήσαμε να μεσολαβήσει με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ώστε να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσο, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων και να μην μας παραπέμπει ο ένας υπουργός στον άλλο. Ήδη η επικοινωνία έγινε με την συνδρομή του υπουργού-και τον ευχαριστούμε για αυτό-και περιμένουμε να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης.

Συναδέλφισσες –οι

Για το θέμα της ασφαλιστικής τακτοποίησης του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας, μετά από συνάντηση που είχαμε με τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, και αφού πρώτα δόθηκαν λεπτομερείς εξηγήσεις, έγινε κατ’ αρχήν δεκτή η πρότασή μας για κάλυψη της δαπάνης από τον ΛΑΕΚ και το θέμα θα παραπεμφθεί στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ για λήψη της σχετικής απόφασης.

Παράλληλα, έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη και τον Υποδιοικητή κ. Τσαγκαρόπουλο.

Έχουμε ήδη θέσει με επιστολή μας τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Αυτά είναι: α) Η ασφαλιστική τακτοποίηση του 18μήνου, β) Την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από κάποια υποκαταστήματα του ΙΚΑ, που συνεχίζουν να θεωρούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους συνταξιούχους να περικόπτονται μεγάλο μέρος της σύνταξής τους και ο χρόνος που συνεχίζουν να εργάζονται να μην υπολογίζεται πουθενά, γ) Την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με την αλλαγή κάποιων ειδικοτήτων κατά την συνεργασία με το Π.Ν. και την επαναφορά των εργαζομένων στον κλάδο των βαρέων.

Συναδέλφισσες –οι

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, για να του θέσουμε το ζήτημα για νέα τροπολογία που θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την συνέχιση των προγραμμάτων του πολεμικού Ναυτικού μέχρι και το Σεπτέμβριο 2020.

Ζητούμε επίσης απάντηση για το αίτημα μας που αφορούσε το 35%, ή μέρος αυτού σύμφωνα πάντα με την τελευταία τροπολογία και τον προϋπολογισμό. Συγχρόνως θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την επαναδρομολόγηση των λεωφορείων μεταφοράς του προσωπικού. Για το τελευταίο, να σημειώσουμε, ότι δεν χρειάστηκε καν νομοθετική ρύθμιση, όπως μας έλεγαν όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί, και που όπως φαίνεται ήταν απλά ένα ακόμη πρόσχημα για να μην κάνουν τίποτε.

 

Υ.Γ Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους συνταξιούχους θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι εμείς ποτέ δεν τους διαχωρίσαμε. Ακόμη και όταν 3 χρόνια περίπου πριν , όταν κατ εντολή του Π.Ν. γινόταν κάποια καταγραφή από το γραφείο προσωπικού, εμείς αντιδράσαμε και το σταματήσαμε.

Την ίδια θέση έχουμε και σήμερα, γι' αυτό τους ζητούμε να κλείσουν τα αυτιά τους στην προπαγάνδα των τελευταίων ημερών από κάποιους. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. που έχει την ευθύνη είναι εδώ και θα προασπίζεται τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05-02-2020

Συναδέλφισσες –οι

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 5/2/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας με τα θέματα ημερήσιας διάταξης να είναι τα εξής:

· Τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με βάση τις συναντήσεις μας αλλά και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το προεδρείο με τον διαχειριστή κ. Σεφέρη για το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων.

· Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και ημερομηνία Εκλογών.

Συναδέλφισσες –οι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποφάσισε ομόφωνα ότι η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και με ώρα έναρξης 9.00 π.μ στο χώρο του Ναυπηγείου μας , με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1) Διοικητικός και οικονομικός Απολογισμός. Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής.

2) Εκλογή με μυστική ψηφοφορία 5μελούς εφορευτικής επιτροπής για την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής Επιτροπής καθώς και αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με την παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου.

3) Επιλογή της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης για την αντιπροσώπευση μας στην Γ.Σ.Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 2β του Ν.1264/82.

Οι μυστικές ψηφοφορίες θα διεξαχθούν στο χώρο συνεδριάσεων του Δ.Σ. του σωματείου.

Στη Γενική Συνέλευση λαμβάνουν μέρος τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη, σύμφωνα με το άρθρο11του καταστατικού μας.

Συναδέλφισσες –οι

Στα πλαίσια των συναντήσεων μας έχει δρομολογηθεί για αύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη..

Για τη συνάντηση μας αλλά και για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά με ανακοίνωση άμεσα αλλά και μέσα από συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 31-12-2019

Συναδέλφισσες – οι

Μετά από συνεννόηση του Σωματείου με το Ναυτικό Κλιμάκιο και το Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Δρ. Συρίγο Ανδρέα οι εργαζόμενοι που εργάζονται σημερα Τρίτη 31-12-2019 θα αποχωρήσουν από το Ναυπηγείο στις 13:00.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 30-12-2019

Συναδέλφισσες – οι

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Δρ. Συρίγου Ανδρέα με θέμα: Νέες Λεωφορειακές Γραμμές από Ελευσίνα, Πειραιά & Ανθούπολη προς την «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.» (Ε.Ν.Α.Ε.)

Την ανακοίνωση - ενημέρωση του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Δρ. Συρίγου Ανδρέα θα την βρείτε εδώ

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Σε συνέχεια της ενημέρωσης από το Πολεμικό Ναυτικό / Ναυτικό Κλιμάκιο Σκαραμαγκά, σχετικά με τις νέες λεωφορειακές γραμμές, σας ενημερώνουμε ό,τι τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 ως ακολούθως:

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: 06:15: από Δ.Ε.Η. Ελευσίνας (Δρομολόγιο: Εθνική Οδός, Ασπρόπυργος,

«Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.»)

15:10: από «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.»

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 06:00: από Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά (Δρομολόγιο: Κόνωνος, Ομηρίδου

Σκυλίτση, Κηφισός, Πέτρου Ράλλη, Γρηγορίου Λαμπράκη,

Λεωφόρος Σχιστού, «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.»)

15:10: από «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.»

ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ: 06:10: από Πλατεία Ιλίου (Σκλαβενίτης) (Δρομολόγιο: Πρωτεσίλαου,

Λεωφόρος Θηβών, Ανθούπολη (ΜΕΤΡΟ), δεξιά Τζων Κέννεντυ,

Λεωφόρος Καβάλας, «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.»)

15:10: από «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.»

Τα δρομολόγια θα εκτελούνται καθημερινά – πλην Σαββάτου και Κυριακής – προς και από την «Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.».

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε και τους Συνεργάτες, οι οποίοι πιθανόν να ενδιαφέρονται, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Με εκτίμηση,

Δρ. Ανδρέας Συρίγος

Όσο αφορά την γραμμή Αγία Μαρίνα - Ναυπηγεία - Αγία Μαρίνα η οποία εξυπηρετείται από τον ΟΑΣΑ παραμένει ως έχει.

Το Δ.Σ. του Σωματείου σας εύχεται ολόψυχα Καλή Χρονιά και ένα Ευτυχισμένο 2020 γεμάτο Υγεία , Χαρά για τον καθένα ξεχωριστά και για τις οικογένειες σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2-12-2019

Συναδέλφισσες – οι

Έπειτα από την επιστολή μας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη στις 27 Νοεμβρίου 2019, αλλά και την απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Σωματείου, για παράσταση των μελών στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αίτημα συνάντηση με τον Υπουργό, αυτό έγινε πραγματικότητα.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο, σύσσωμο, βρέθηκε στην είσοδο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ζήτησε και συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη και τον διευθυντή του κ. Θεοδωράτο.

Έπειτα από μία εποικοδομητική συζήτηση και θέτοντας τα αιτήματά μας και τις απόψεις μας για το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων, ο κ. Υπουργός μας ξεκαθάρισε, αφού ο ίδιος διάβασε την επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό, ότι αρμόδιος για το θέμα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, κατ εντολή του Πρωθυπουργού, είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας.

Ο ίδιος έχει αρμοδιότητα μόνο για να βλέπει επενδυτές και μας τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν δύο υποψήφιοι επενδυτές, που κατά την πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους διαχειριστές, θα καταθέσουν τις προσφορές τους.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδος ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, μετά από απαίτηση του Πρωθυπουργού, θα καταθέσει τροπολογία που θα αφορά μία σειρά από ζητήματα για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά (αιγιαλός, παράταση της διαχείρισης, άγονος διαγωνισμός, υψομετρικό κτιρίων Υ/Β και άλλα).

Σε ότι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διαπραγματεύσεις υπεύθυνος είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Μας επισήμανε, επίσης, ότι ο διαγωνισμός για το στρατιωτικό Ναυπηγείο, που ελπιζει ότι θα τρέξει μέσα στον Γενάρη, θα είναι παράλληλος, με απόκλιση λίγων ημερών, με το διαγωνισμό που αφορά το χώρο που ανήκει στο ΕΤΕΑΔ (Νο 5 δεξαμενή και περιβάλλοντος χώρος) υπεύθυνος είναι ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Βεσυρόπουλος.

Όσον αφορά το προσωπικό, ο ίδιος υποστήριξε , όπως και ο τέως υπουργός κ. Πιτσιόρλας , πως είναι υπέρ της μεταφοράς του προσωπικού στον επόμενο εργοδότη , αλλά αρμόδιος είναι ο κ. Σταϊκούρας, που είναι και αρμόδιος και για τα οικονομικά που αφορούν το ναυπηγείο, τα πρόστιμα από την Ευρώπη, τις αποφάσεις του ICC αλλά και ό,τι έχει να κάνει με τις οφειλές μας.

Μετά τη συνάντησή μας και θέλοντας να βοηθήσει, ζήτησε από τον διευθυντή του κ. Θεοδωράτο να επικοινωνήσει με τον διευθυντή του κ. Σταϊκούρα, τον κ. Καραπλή, για να γίνει μαζί του μια νέα συνάντηση.

Πράγματι, συναντηθήκαμε με τον κ. Καραπλή και την κ. Ζηλιαναίου, όπου εκεί θέσαμε τα αιτήματά μας, για άλλη μία φορά, και ζητήσαμε μέσα σε ένα εύλογο διάστημα δέκα ημερών να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό, έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας.

Κατανοώντας ότι υπουργός θα λείψει από τη χώρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για να οριστεί το ραντεβού αυτό έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Εάν το ραντεβού αυτό δεν προγραμματιστεί μέχρι την ημέρα που έχουμε ζητήσει, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του προς το Υπουργείο Οικονομικών και όπου αλλού επιβάλλεται, έως ότου βρεθεί η λύση για το Ναυπηγείο μας.

Αναμένουμε, επίσης, συναντήσεις, τόσο με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση όλοι τους. Να ακούσουν τους εργαζόμενους στα δίκαια αιτήματα που τους θέτουν και να βοηθήσουν στην κατεύθυνση, την οποία εμείς ζητούμε.

Δεν υποχωρούμε από τα δίκαια αυτά αιτήματά μας. Αγωνιζόμαστε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση σε όλα αυτά, που πλέον όλοι τα γνωρίζουν πολύ καλά: μεταφορά θέσεων και συμβάσεων εργασίας, εξόφληση των οφειλομένων, 35%, ένσημα 18μήνου, λεωφορεία, απόφαση ICC, Ναυπηγείο με πλήρεις δραστηριότητες.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29-11-2019

Συναδέλφισες-οι,

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Ειδικής Διαχείρισης και σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» αποφάσιστηκε να προχωρήσει η σύναψη Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου με την ασφαλιστική εταιρεία «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», για την κάλυψη των εργαζομένων επί Εργατικών Ατυχημάτων, ήδη από 21 Μαρτίου 2019.

Προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται το ανωτέρω Ομαδικό Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο, στο οποίο αναφέρονται οι περιπτώσεις κάλυψης.

Πλαίσιο κειμένου: Το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο θα το βρείτε εδώ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πλαίσιο κειμένου: Η Επιστολή όπως εστάλει στο Πρωθυπουργό στις 20-11-2019 εδώ

 

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε προς εσάς διότι σε όλες μας τις επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς μας γνωστοποιείται ότι το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το χειρίζεστε πλέον εσείς.

Για να έχετε επομένως μια πλήρη εικόνα της κατάστασης και για να λάβετε- όπως ελπίζουμε - και τις δικές μας θέσεις στην διαμόρφωση των αποφάσεών σας , επιχειρούμε με την παρούσα επιστολή μας να σας ενημερώσουμε επ’ αυτών.

Όπως γνωρίζετε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ , από τις 8 Μαρτίου 2018 έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 επ. του Ν. 4307/2014.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πώληση όλων των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας που αφορούν το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, εντός δε των αμέσως επομένων μηνών αναμένεται να δημοσιευθεί από τους διαχειριστές η δημόσια πρόσκληση για την πώληση και των στοιχείων ενεργητικού του στρατιωτικού τμήματος.

Διανύοντας ήδη την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας , θέτουμε υπόψη σας τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, την επίλυση των οποίων προσδοκούμε από σας.

1) Όπως είναι γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή από κακή εφαρμογή της στρατιωτικής απόφασης της ΕΕ του 2010 όπως έχει κρίνει το ICC), έχει προκύψει απαγόρευση κατασκευής από τα Ελληνικά Ναυπηγεία στρατιωτικού υλικού για ξένα Πολεμικά Ναυτικά. Αιτία ήταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε προχωρήσει σε ανάκτηση των επιδοτήσεων προς την ΕΝΑΕ που είχαν κριθεί ως μη νόμιμες.

Από την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και από τους διαχειριστές, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του εμπορικού τμήματος (ήδη ολοκληρώθηκε) θα αρθεί η απαγόρευση και θα μπορεί πλέον το νέο Ναυπηγείο που θα προκύψει μετά την πώληση του στρατιωτικού τμήματος να κατασκευάζει στρατιωτικό υλικό και για ξένα Πολεμικά Ναυτικά.

Το ερώτημα είναι αν έχει προχωρήσει η διαδικασία με την ΕΕ και αν πράγματι αίρεται η εν λόγω απαγόρευση. Η απάντηση είναι καθοριστική εν όψει της άμεσης δημοσίευσης της προκήρυξης για την πώληση, αφού είναι προφανές ότι η αξία του νέου ναυπηγείου συναρτάται ευθέως από τις δυνατότητες που θα έχει ως προς το εύρος των δραστηριοτήτων του.

2) H εταιρεία μας οφείλει τις αποδοχές μας (στο σύνολο των εργαζομένων) από τον Απρίλιο του 2012, ενώ σε 160 εργαζόμενους τους οφείλει από τον Μάιο του 2009. Παράλληλα οφείλει τις αποζημιώσεις σε περισσότερους από 150 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Το ύψος όλων των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους υπερβαίνει σήμερα τα 170 εκατ. ευρώ.

Λόγω της υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η πληρωμή των οφειλομένων θα γίνει, μέσω της διαδικασίας των αναγγελιών και των επαληθεύσεων, από το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση του στρατιωτικού τμήματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας και από το ίδιο ποσό θα επιδιώξουν την πληρωμή τους η Τράπεζα Πειραιώς, το Δημόσιο, το ΙΚΑ και πολλοί άλλοι πιστωτές που έχουν απαιτήσεις κατά της εταιρείας.

Εκτιμάται ότι με το τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση δεν θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, παρά μόνο ως προς ένα μέρος τους, ανάλογο με το τίμημα και το σύνολο των απαιτήσεων που θα αναγγελθούν και θα επαληθευτούν.

Με την απόφαση του ICC που εκδόθηκε με διαδίκους το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΝΑΕ, υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό προς την ΕΝΑΕ. Κατά της απόφασης του ICC το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ζητώντας την ακύρωσή του. Το Εφετείο απέρριψε την αγωγή του ΕΔ. Κατά της απόφασης του Εφετείου, το ΕΔ άσκηση αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Η απόφαση του εφετείου, είναι άμεσα εκτελεστή και σύμφωνα με τον ν. 3885/2010 αμετάκλητη. Παρά επομένως το γεγονός ότι το ΕΔ άσκησε αγωγή ακύρωσης και στη συνέχεια αίτηση αναίρεσης, το ΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε καταβολή των ποσών που επιδικάζει το ICC υπέρ της εταιρείας. Ευνόητο είναι ότι η καταβολή πλέον, δεν θα γίνει προς την ΕΝΑΕ προς όφελος των μετόχων της, αλλά προς τους διαχειριστές, οι οποίοι θα το αθροίσουν με το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση και στη συνέχεια θα το διανείμουν προς τους πιστωτές της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, εάν στο ποσό της διανομής συμπεριληφθεί και το ποσό αυτό, θα υπάρξουν καλύτεροι όροι για την ικανοποίηση των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε την εφαρμογή και εκτέλεση της απόφασης του ICC από το ΕΔ, πριν από την δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου, ώστε να ενισχυθεί ποσοτικά το προς διανομή ποσό προς τους πιστωτές της εταιρείας.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο βάσιμος φόβος (αφού δεν έχει αποκλειστεί από τους διαχειριστές) ότι η απαίτηση αυτή, ύψους μαζί με τους τόκους περί τα 120 εκατομ. ευρώ θα τεθεί προς πώληση ως στοιχείο του ενεργητικού, με πιθανό αποτέλεσμα αντί των 120 εκατομ. που θα καταβάλει κάποια στιγμή το Δημόσιο, αφού η απόφαση του ICC δεν μπορεί να ανατραπεί, ο υποψήφιος επενδυτής να προσφέρει ένα ποσό της τάξης των 5, 10, 20, 30 εκατομμυρίων και με το ποσό αυτό να αγοράσει τα 120 εκατομμύρια. .... Το όφελος για τον επενδυτή θα είναι τεράστιο, η ζημία για τους εργαζόμενους (ως πιστωτών της εταιρείας) αντιστοίχως τεράστια.

3) Από την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι με την επικείμενη πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου, θα διασφαλιστούν τόσο οι θέσεις εργασίας μας, όσο και οι αποδοχές μας.

Είχαμε ζητήσει -και το επαναλαμβάνουμε- ότι για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας θα πρέπει στην ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή και πρόσκλησή του για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να υπάρχει σαφής ρήτρα ότι οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που συνδέονται με την εταιρεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, συνεχίζονται χωρίς διακοπή στον νέο φορέα. Παρόμοια ρήτρα έχει συμπεριληφθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οι διαχειριστές δεν συμφωνούν στην δημοσίευση παρόμοιας ρήτρας, παρά μόνο εάν υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη που να το επιτρέπει.

Θεωρούμε την επίλυση του θέματος ως ζήτημα κεφαλαιώδες για την παραγωγική και προς όφελος της εθνικής οικονομίας , αλλά και της Εθνικής Άμυνας, συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου, αφού το μόνο ουσιαστικό κεφάλαιο που διαθέτει σήμερα το βιομηχανικό αυτό συγκρότημα, είναι το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Κατόπιν αυτού παρακαλούμε πολύ να συμφωνήσετε με την πρότασή μας αυτή και να την προωθήσετε για νομοθετική ρύθμιση.

4) Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο δεν έχουμε καλυφθεί ασφαλιστικά, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μας επιδικάζουν το σύνολο των αποδοχών μας, οι δε αποφάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί στο ΙΚΑ.

Από την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαμε λάβει την δέσμευση ότι το πρόβλημα θα λυθεί με κάλυψη της δαπάνης από τον ΟΑΕΔ, είχαμε δε προτείνει και σχετικό κείμενο για νομοθετική ρύθμιση, το οποίο συμφωνήθηκε με τον τότε Υπουργό.

Επαναφέρουμε το αίτημά μας και ζητούμε την προώθησή του, με την επισήμανση ότι εάν καλυφθεί ασφαλιστικά το παραπάνω διάστημα των 18 μηνών, δεκάδες εργαζόμενοι θα θεμελιώσουν άμεσα προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, γεγονός που θα διευκολύνει την διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους υπολοίπους εργαζόμενους.

5) Από τον Μάιο του 2014 οι εργαζόμενοι , στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 26 του Νόμου 4258/2014 για την συνέχιση του προγράμματος κατασκευής των Υποβρυχίων, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας προς το Πολεμικό Ναυτικό και αμειβόμαστε από το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να έχει διακοπεί η εργασιακή μας σχέση με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ. Τότε, προκειμένου να γίνει δυνατή η επανέναρξη λειτουργίας των Ναυπηγείων, αποδεχθήκαμε την πρόταση του ΠΝ να αμειβόμαστε με το 65% των αποδοχών μας . Η έννοια της “αποδοχής” αυτής ήταν ότι η διάρκεια αυτής θα είναι προσωρινή και ότι μετά από κάποιους μήνες οι αποδοχές μας θα αποκατασταθούν στα πραγματικά τους επίπεδα. Από τότε όμως έχουν παρέλθει πάνω από πέντε χρόνια και οι αποδοχές μας εξακολουθούν να παραμένουν στο 65%. Επανειλημμένα μέχρι σήμερα έχουμε ζητήσει από κάθε αρμόδιο (Υπουργούς, Πολεμικό Ναυτικό, Διαχειριστές) την αποκατάσταση των αποδοχών μας, όμως το μόνο που αντιμετωπίζουμε είναι η συμπάθειά τους.

Ελπίζουμε κ. Πρωθυπουργέ ότι , αντιλαμβανόμενος ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, θα δώσετε λύση. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας προτείνουμε λύσεις στα πλαίσια του υπάρχοντος προϋπολογισμού.

6) Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου και η συνέχιση λειτουργίας του από τον νέο φορέα , είναι αναγκαίο να ρυθμιστούν προηγουμένως κάποιες νομικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες. Για την ρύθμιση αυτών είχε εισαχθεί στο προσφάτως ψηφισθέν αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο σχετική τροπολογία ως άρθρο 81, η οποία αντιμετώπιζε όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα. Όμως στο τελικό κείμενο του νόμου η σχετική ρύθμιση δεν υπάρχει.

Δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο 4307/2014 η ειδική διαχείριση λήγει στις 8 Μαρτίου 2020 (και μάλιστα μετά από παράταση), είναι προφανές ότι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων θα πρέπει να έλθουν πολύ σύντομα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως ίσως γνωρίζετε, από τον Απρίλιο του 2012 η διοίκηση της εταιρείας έχει εγκαταλείψει τα Ναυπηγεία στην τύχη τους και τα υπό κατασκευή τότε Υποβρύχια χωρίς καμιά συντήρηση. Το γεγονός ότι μέχρι την επανέναρξη των εργασιών τον Μάιο του 2014 από το Πολεμικό Ναυτικό, τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και τα Υποβρύχια διατηρήθηκαν σε κατάσταση σχετικής ετοιμότητας και δεν κατεστράφησαν, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους, οι οποίοι χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ευρώ μισθό από τον Απρίλιο του 2012, βρισκόμαστε καθημερινά στο Ναυπηγείο και με δικά μας μέσα συντηρήσαμε όσο μπορούσαμε εγκαταστάσεις και υποβρύχια. Το γεγονός αυτό μας το έχουν αναγνωρίσει όλοι οι διαχρονικά αρμόδιοι, όμως λύση στα προβλήματα μέχρι σήμερα δεν είδαμε.

Ελπίζουμε ότι εσείς θα δώσετε λύση..

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή επεξήγηση.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/11/2019

 

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, επιδιώξαμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Στείλαμε επιστολές, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, πιέσαμε έντονα τους γραμματείς και διευθυντές του γραφείου του. Όμως μέχρι τώρα όλες μας οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι ο αρμόδιος υπουργός και οφείλει να μας δει. Έχει υποχρέωση να συναντηθεί μαζί μας προκειμένου να συζητήσουμε τις εξελίξεις και να του εκθέσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις μας για το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 και ομόφωνα αποφάσισε για την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 παράσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και παράλληλα αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη.

Σε περίπτωση που για άλλη μία φορά η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ομόφωνα επίσης αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα τετράωρη στάση εργασίας και μετάβαση του συνόλου των εργαζομένων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7/11/2019

Το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ’’Η ΤΡΙΑΙΝΑ’’ εκφράζει την θλίψη και την οδύνη της στην οικογένεια του αδικοχαμένου συνάδελφου μεταλλεργάτη.

Άλλος ένας μεταλλεργάτης πατέρας τριών παιδιών νεκρός στο βωμό της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ , από πρώην και νυν κυβερνώντες που οδήγησαν την εταιρία στην απαξίωση.

Ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα μόλις δύο μέρες μετά το ατύχημα που είχε γίνει πάλι στην ΛΑΡΚΟ , ευτυχώς χωρίς θύματα.

Ο 55χρονος μεταλλεργάτης βρήκε τραγικό θάνατο από έκρηξη. Οι διοικήσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τις απαράδεκτες συνθήκες σε ότι αφορά την προστασία των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά θα πρέπει ακόμη μια φορά να επισημάνουμε ότι είναι επιβλητική η ανάγκη χρησιμοποίησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Τα θέματα ασφαλείας και υγείας θα πρέπει να αποτελούν καθημερινά προτεραιότητα όλων μας. Τόσο των εργαζομένων όσο και των διοίκησεων. Καμιά υποτίμηση και καμιά αμέλεια δεν χωρά στο θέμα αυτό αφού ταυτίζεται με ανθρώπινες ζωές και αξεπέραστες συνέπειες για τις οικογένειες των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6/11/2019

Συναδέλφισσες –οι,

Γνωρίζετε όλοι τις προσπάθειες που κάνει το σωματείο μας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των ναυπηγείων και την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων μας, κυρίως αυτών της διασφάλισης των θέσεων εργασίας μας και των αποδοχών μας, την καταβολή όλων των οφειλομένων, την καταβολή της διαφοράς του 35% και την ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε αποστείλει επιστολές προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, έχουμε συναντήσει τους διαχειριστές, έχουμε επισκεφτεί κάποιους από τους υπουργούς, ενώ έχουμε ζητήσει συνάντηση με όλους, περιμένουμε δε να μας καλέσουν. Και αν αυτό δεν γίνει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα σας καλέσουμε να πάμε όλοι μαζί εκεί.

Παράλληλα έχουμε στείλει επιστολές προς όλα τα πολιτικά κόμματα και έχουμε επισκεφθεί και συζητήσει με κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων και παρεμβάσεών μας αυτών ήρθε η ερώτηση που κατέθεσε στις 1/11 το Κίνημα Αλλαγής προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος και Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη (δείτε την ερώτηση εδώ).

Με την ερώτηση αυτή τίθενται και πάλι όλα τα ζητήματα που αναφέρουμε πιο πάνω και, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί τί προτίθενται να κάνουν και τί μέτρα έχουν πάρει για να επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Καταλήγει συγκεκριμένα η ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής προς τους ερωτώμενους Υπουργούς: “ Σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να επισπευσθεί η ειδική εκκαθάριση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. αλλά και να διασφαλιστεί ότι εν τέλει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μετατραπούν σε ένα αναπτυξιακό πυλώνα της ναυπηγικής πολιτικής της χώρας; Ποιες εγγυήσεις έχετε εξασφαλίσει ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το επίπεδο αμοιβών των εργαζόμενων καθώς και ότι πέραν της καταβολής των τρεχόντων μισθών θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα παλαιότερων ετών που οφείλονται στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την εταιρεία;”

Επισυνάπτουμε την ερώτηση όπως αυτή κατατέθηκε στην γραμματεία της Βουλής.

Συναδέλφισσες –οι,

Οι πιέσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις συνεχίζονται. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

΄΄ Η ΤΡΙΑΙΝΑ΄΄ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 17-10-2019

Το Δ.Σ. του Σωματείου τήρησε τις διατάξεις του καταστατικού και προχώρησε στην αναδιάρθρωση της σύνθεσης.

Η Νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Σκαραμαγκά ΄΄ Η ΤΡΙΑΙΝΑ΄΄ που προήλθε από την αναδιάρθρωση του Προεδρείου είναι η εξής:

 

Πρόεδρος ……………………………….. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Α΄ Αντιπρόεδρος ……………………. ΚΑΡΑΤΖΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γεν. Γραμματέας …………………….. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ταμίας ……………………………………...ΠΑΠΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Β΄ Αντιπρόεδρος…………………….. ΔΑΝΙΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Αναπλ. Γραμματέας …………………ΠΙΤΣΟΥΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Μέλος ……………………………………... ΑΡΕΤΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Μέλος ……………………………….….…..ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Μέλος ……………………………….….…..ΧΟΥΤΖΟΥΜΗ ΔΑΝΑΗ

Μέλος …………………………………….…ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέλος…………………………………….….ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ)

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓ. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣ.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9/10/2019

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, με τον ειδικό Διαχειριστή κ. Σεφέρη. Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τα παρακάτω:

· Για το ποσό που το ICC έχει υποχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει προς την ΕΝΑΕ, και ειδικά το ποσό των 75.000.000 συν τους τόκους, η ενημέρωση ήταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο μετά την απόρριψη της αγωγής που άσκησε, από το Εφετείο Αθήνας (σας έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό) έκανε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Η αίτηση αυτή δικάζεται το Μάρτιο του 2020. Με προσωρινή όμως διαταγή του προέδρου του Αρείου Πάγου έχει δοθεί αναστολή εκτέλεσης, που σημαίνει ότι όσο υπάρχει αναστολή εκτέλεσης, δεν μπορεί να υποχρεωθεί με κατασχέσεις ή άλλους τρόπους το Δημόσιο να πληρώσει τα ποσά αυτά. Το θέμα της αναστολής θα ξανασυζητηθεί στον Άρειο Πάγο το Νοέμβριο.

· Κάναμε απολύτως σαφές στον διαχειριστή και μέσω αυτού προς κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, ότι η πάγια και ομόφωνη θέση μας είναι , ότι αν γίνει η πώληση, να συνεχιστούν οι συμβάσεις εργασίας μας χωρίς καμιά διακοπή από τον νέο φορέα. Δεν δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να γίνουν απολύσεις και στη συνέχεια ο νέος επενδυτής να προσλαμβάνει αυτούς που θέλει και με τις αποδοχές που θέλει. Απαιτούμε ο όρος της συνέχισης των εργασιακών μας συμβάσεων να υπάρχει στην προκήρυξη και να είναι δεσμευτικός για τον όποιο επενδυτή.

· Για το θέμα τι εργασίες μπορεί να κάνει το Ναυπηγείο μετά την πώληση, η απάντηση του διαχειριστή ήταν ότι οι σχετικές συνεννοήσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι σε καλό δρόμο, και το Ναυπηγείο θα μπορεί να ασκεί πλήρη δραστηριότητα.

· Τα νομικά προβλήματα που είχαν προκύψει με τις νομιμοποιήσεις κτιρίων κλπ, λύνονται από σχετικές διατάξεις που υπάρχουν στο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

· Η ειδική διαχείριση έχει λάβει παράταση μέχρι 8 Μαρτίου με απόφαση του Δικαστηρίου. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει η προκήρυξη και ο διαγωνισμός. Αν χρειαστεί θα ζητηθεί και άλλη παράταση και αυτή θα έρθει με νέα τροπολογία.

· Ζητήσαμε - και συμφώνησε - τριμερή συνάντηση (Σωματείο, Διαχειριστής, Υπουργός Ανάπτυξης) ώστε να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα και να αναληφθούν οι ανάλογες δεσμεύσεις.

· Επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας για την πληρωμή όλων των οφειλομένων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, την καταβολή της διαφοράς του 35% και την ασφαλιστική τακτοποίηση του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας και τον καλέσαμε να στηρίξει αυτές τις θέσεις και προς τον Υπουργό, τόσο σε όποιες συναντήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ τους, όσο και στην κοινή τριμερή συνάντηση που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Συναδέλφισσες – οι,

Για όλα τα παραπάνω θέματα έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε η νέα Κυβέρνηση συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Ανάπτυξης, όσο και με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, δεν έχει γίνει συνάντηση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα θέσουμε πιο επιτακτικά το αίτημα και αν δεν ανταποκριθούν, το Σωματείο ξέρει τον τρόπο για να μας δεχτούν.

Συναδέλφισσες – οι,

Στις 4 Οκτωβρίου έγινε νέα ποινική δίκη κατά των υπευθύνων της εταιρείας για την μη καταβολή των οφειλομένων. Η δίκη αφορούσε το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014. Υπήρξαν πολύ βαριές καταδίκες. Είναι η τέταρτη κατά σειρά ποινική απόφαση.

Τέλος μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Άμυνας, μας ενημέρωσαν πως με την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχέδιου θα περάσει και η τροπολογία για νέα χρηματοδότηση.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27/9/2019

Συναδέλφισσες –οι,

Το Δ Σ του σωματείου μας στη συνεδρίασή του την 27/09/2019 αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΜ και το ΕΚΠ για τις 2-10-2019.

Τα προβλήματα που έχει ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος γενικά και τα προβλήματα ειδικά που αντιμετωπίζουμε ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά , τα γνωρίζετε. Τα έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές. Τα βιώνουμε καθημερινά.

Σήμερα στα μέχρι τώρα μεγάλα αυτά προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η αντεργατική συμπεριφορά της Κυβέρνησης, που μέσα από τα τελευταία νομοθετήματα που προωθεί, δημιουργεί και άλλα, ή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή τους.

Το Δελτίο τύπου της ΠΟΕΜ κάνει μια αναφορά σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία αποτελούν και το πλαίσιο των απεργιακών αιτημάτων. Με την συμμετοχή μας στην απεργία στηρίζουμε αυτό το πλαίσιο. Επειδή όμως δεν έχει αναλυθεί αρκετά, εμείς σαν σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ θα επικεντρωθούμε σ’ αυτό που θεωρούμε ως το πιο σοβαρό απ’ όλα.

Αναφερόμαστε στην ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας να υπογράφονται νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που προωθεί η Κυβέρνηση μέσα από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Μέχρι τώρα, εάν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικάτων των εργαζομένων και των εργοδοτών αποτύγχαναν, υπήρχε η δυνατότητα μέσα από την διαδικασία του ΟΜΕΔ, να προσφεύγουν μονομερώς οι εργαζόμενοι στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ. Ο διαιτητής εξέδιδε απόφαση, η οποία με ισχύ ανάλογη των Συλλογικών Συμβάσεων, καθόριζε τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων .

Με την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση ρύθμιση, το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ ουσιαστικά καταργείται. Θα επιτρέπεται μόνο όταν η συγκεκριμένη διαφορά, για την οποία ζητείται η Διαιτητική απόφαση, επιβάλλεται να λυθεί λόγω γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος που συνδέεται με τη λειτουργία της εθνικής οικονομίας.

Το αποτέλεσμα θα είναι, αν περάσει αυτή η ρύθμιση, να μην ξανά υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ούτε κλαδική Σύμβαση. Ούτε επιχειρησιακή. Οι εργαζόμενοι θα ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και ο εργοδότης θα αρνείται, χωρίς να υπάρχει νομικός τρόπος να υποχρεωθεί ο εργοδότης να υπογράψει. Οπότε , στη συνέχεια, θα έρχεται ο εργοδότης και θα επιβάλει στον κάθε εργαζόμενο ατομική σύμβαση εργασίας, στην οποία ο μόνος περιορισμός θα είναι οι αποδοχές να μην είναι μικρότερες από τις κατώτατες (σήμερα 650 ευρώ μεικτά).

Στις μεθοδεύσεις αυτές της Κυβέρνησης έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε όσο πιο δυναμικά γίνεται. Για να μην περάσει αυτή ειδικά η ρύθμιση και διεκδικώντας να σταματήσει ο εργασιακός κατήφορος και να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις με την πλήρη εφαρμογή του θεσμού των ΣΣΕ, καθώς και προώθηση της πλήρους απασχόλησης με εργασιακά δικαιώματα.

Υ.Γ. Καλούνται οι Διευθύνσεις των τμημάτων να μεριμνήσουν έτσι ώστε οι καταστάσεις με το προσωπικό ασφαλείας να είναι στο σωματείο μέχρι την Δευτέρα 30/09/2019 και ώρα 14:30

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Καλούμε τους εργαζόμενους του ναυπηγείου στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος 11π.μ την Τετάρτη στις 2/10/2019

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20/9/2019

Συναδέλφισσες –οι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 ενάντια στο ΄΄αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο΄΄ που περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για τα εργασιακά που παρεμβαίνουν στον πυρήνα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης και αυτόνομης πορείας των συνδικάτων.

Η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο περιορισμός της προσφυγής στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, οι δήθεν εξαιρέσεις που αποτελούν μανδύα για νέες μειώσεις μισθών, η δημοσιότητα στοιχείων και πληροφοριών σε σχέση με τα μητρώα των εργαζομένων που συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να μας αφήσουν αμέτοχους .

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όλοι μαζί να δώσουμε το παρόν στην απεργιακή μάχη που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα .

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 11 π.μ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12/9/2019

Συναδέλφισσες –οι,

Χθες, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, έγινε συνάντηση του προεδρείου του Σωματείου μας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα το Υπουργείου Άμυνας κ. Οικονόμου, καθώς και του Αρχηγού ΓΕΝ κ. Τσούνη.

Θέσαμε στον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητήματα που είναι γνωστά σε όλους μας και τα θέταμε και στους προκατόχους του.

Του ζητήσαμε καταρχάς να μας ενημερώσει αν γνωρίζει για τις εξελίξεις που αφορούν την ειδική διαχείριση και τη λειτουργία του ναυπηγείου την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία;

Του ζητήσαμε να μας απαντήσει αν θα υπάρξει εκ νέου χρηματοδότηση για τη συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου μετά και το Σεπτέμβριο, που λήγει η τρέχουσα χρηματοδότηση.

Του παραθέσαμε οικονομικά στοιχεία και του ζητήσαμε την επαναφορά του 35% των αποδοχών μας .

Ζητήσαμε να υπάρξει στην νέα τροπολογία μέριμνα για τη μεταφορά του προσωπικού από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού.

Ζητήσαμε επίσης να μας ενημερώσει, εάν θα εκτελέσει την σύμβαση 3885, που αφορά την κατασκευή των δυο νέων υποβρύχιων, έτσι όπως ορίζει η απόφαση του ICC, αν θα αγοράσουν ή θα κατασκευάσουν νέες φρεγάτες τύπου BELHARRA και εάν υπάρξει εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ κ’ πού και πότε θα γίνει αυτός;

Τέλος, του επισημάναμε το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας, αφού και ο ίδιος το γνώριζε, καθώς το 2012 ήταν Υφυπουργός Εργασίας. Του ζητήσαμε, λοιπόν, να μεσολαβήσει και αυτός, έτσι ώστε να υπάρξει οριστική λύση.

Σε όλα τα παραπάνω ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νέα τροπολογία που θα περάσει από τη Βουλή το επόμενο διάστημα και θα αφορά τη χρονική περίοδο από των Οκτώβριο 2019 μέχρι και το τέλος της λήξης της ειδικής διαχείρισης.

Έδειξε κατανόηση στα δύο αιτήματα μας που αφορούν τη μεταφορά του προσωπικού και το 35% των αποδοχών μας και δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει μαζί με τους συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο του Π.Ν τα αιτήματά μας.

Όσον αφορά για τις εξελίξεις που αφορούν την ειδική διαχείριση και τη λειτουργία του ναυπηγείου η απάντησή του ήταν, ότι υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές σύμφωνα με ενημέρωση που έχει και ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του ναυπηγείου θα γίνει στις αρχές του νέου έτους αφού πρώτα τακτοποιηθούν μέσα από νομολογίες το επόμενο διάστημα θέματα, (όπως αιγιαλός, υψ. κτιρίων, ανταλλαγών κ.α.).

Από την πλευρά τις κυβέρνησης, μας είπε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναλάβει να συζητά με τους διαχειριστές για τις εξελίξεις και ότι ο ίδιος στην συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον κ. Γεωργιάδη, θα μεσολαβήσει και θα στηρίξει την πρόταση μας για την ασφαλιστική τακτοποίηση των 18 μηνών .

Κλείνοντας, μας τόνισε ότι πρόθεση το υπουργείου και του Π.Ν είναι τα δύο νέα υποβρύχια 214 να κατασκευαστούν, αλλά εκκρεμούν όμως δικαστήρια (με Σάφα και Γερμανούς). Με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα επανεξετάσουν το θέμα της κατασκευής τους, αφού η απόφαση του ICC το επιβάλλει.

Για τις φρεγάτες BELHARRA ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ακόμη συμφωνία, είναι σε διαπραγματεύσεις, ενώ για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ την απάντηση την έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο οποίος επανέλαβε την θέση του πρώην Υπουργού Άμυνας κ. Αποστολάκη τονίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χώρο του ναυπηγείου και παρόλο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στο Π.Ν και στους εργαζομένους, δεν μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες μέσα στο χώρο του ναυπηγείου, που απαιτούν χρόνο, αλλά θα πρέπει να γίνουν με την υποστήριξη των ανθρώπων του Π.Ν και με υπεργολάβους μέσα στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4/9/2019

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2019

Συναδέλφισσες –οι,

Το Σάββατο 7-9-2019 και ώρα 18:οο στο άγαλμα Βενιζέλου συναντιόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι.

Δίνουμε αγωνιστικό και δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

· Σταθερή και πλήρη εργασία

· Επαγγελματικά δικαιώματα σε εργασία με υγεία και ασφάλεια

· Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας, συντάξεις, παροχές

· Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση – Σεβασμός στου δημοκρατικούς θεσμούς

· Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις

Συναδελφισσες –οι,

Σας ενημερώνουμε ότι για τις διαδηλώσεις στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σωματείο μας σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα δρομολογήσει πούλμαν που θα ξεκινήσει από την πλ. Ιπποδαμείας το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 το πρωί και από την Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 10:30-11:00 το βράδυ.

Η προσέλευση θα είναι από της 7:00 το πρωί στην πλ. Ιπποδαμείας.

Όποιοι συνάδελφοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην ΔΕΘ να το δηλώσουν μέχρι και την Πέμπτη 5-9-2019 στην Γραμματεία του Σωματείου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/7/2019

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ TV

Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της 25-6-2019 παρουσιάστηκε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Αναστασίας Βαμβακά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η καταγραφή όμως και ο τρόπος παρουσίασης του ρεπορτάζ, επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε ότι δεν ακολούθησε κάποιους αυτονόητους δεοντολογικούς κανόνες. Το βασικότερο είναι ότι, εάν η δημοσιογράφος ήθελε να καταγράψει τις απόψεις των εργαζομένων, θα έπρεπε να απευθυνθεί προς το σωματείο των εργαζομένων, το οποίο εκπροσωπεί το σύνολο αυτών και εκφράζει τις επίσημες θέσεις των εργαζομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις καταστατικά προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν το έκανε. Δεν έγινε καμιά συνάντηση με το σωματείο μας, του οποίου πρόεδρος είναι ο Βασίλης Καρακίτσιος. Αντί αυτών, εμφανίστηκε να ομιλεί με υπότιτλο “πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά” ο εκπρόσωπος μιας συνδικαλιστικής παράταξης με εκπροσώπηση στην διοίκηση του σωματείου μόλις δύο μελών από τους ένδεκα. Αποτέλεσμα της παράκαμψης του σωματείου ήταν να παρουσιαστούν από την δημοσιογράφο ως αιτήματα των εργαζομένων μόνο η διασφάλιση της εργασίας τους και η συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου, ενώ αυτά αποτελούν ένα μέρος μόνο των αιτημάτων μας.

Τα αιτήματά μας, όπως με σαφήνεια έχουν γνωστοποιηθεί τόσο προς την απελθούσα κυβέρνηση, όσο και προς την νέα, αλλά και προς όλα τα κόμματα και προς τους διαχειριστές του ναυπηγείου είναι:

1) Να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να διευκρινιστεί πριν την δημοσίευση της πρόσκλησης του διαχειριστή για την πώληση, ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του εμπορικού τμήματος (ήδη ολοκληρώθηκε) αίρεται πλέον η απαγόρευση και θα μπορεί πλέον το νέο Ναυπηγείο που θα προκύψει μετά την πώληση του στρατιωτικού τμήματος να κατασκευάζει τουλάχιστον στρατιωτικό υλικό και για ξένα Πολεμικά Ναυτικά.

2) Η εταιρεία οφείλει στο σύνολο των εργαζομένων τις αποδοχές τους από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Οφείλει επίσης αποζημιώσεις απολύσεως σε περισσότερους από 200 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα.

Με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ΙCC) υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό προς την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ. Ζητάμε την εκτέλεση της απόφασης του ICC από το Ελληνικό Δημόσιο , πριν από την δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου, ώστε να ενισχυθεί ποσοτικά το προς διανομή ποσό προς τους πιστωτές της εταιρείας και κυρίως προς τους εργαζόμενους.

3) Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας ζητάμε να υπάρξει πρόνοια ώστε στην ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή και πρόσκλησή του για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να υπάρχει σαφής ρήτρα ότι οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που συνδέονται με την εταιρεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, συνεχίζονται χωρίς διακοπή στον νέο φορέα.

4) Για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 οι εργαζόμενοι παραμένουμε ανασφάλιστοι, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν ότι μας οφείλονται αποδοχές - και κατά συνέπεια και ασφαλιστικές εισφορές- για όλο αυτό το διάστημα. Ζητάμε την ασφαλιστική μας κάλυψη για το διάστημα αυτό, στη βάση όσων έχουν συζητηθεί με την απελθούσα κυβέρνηση.

Κύριε Διευθυντά,

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή με την παράκληση να παρουσιαστούν από το σταθμό σας τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα των εργαζομένων, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και να μην δημιουργούνται συγχύσεις στους εργαζόμενους, στην κοινή γνώμη και σε κάθε αρμόδιο.

Μετά τιμής.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25/6/2019

Συναδέλφισσες – οι

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, στο τέλος Απριλίου είχαμε συνάντηση με τον διαχειριστή προς τον οποίο θέσαμε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και μας ενημέρωσε για την πορεία της ειδικής διαχείρισης.

Στη συνέχεια το προεδρείο επεδιώξε και πέτυχε συνάντηση με τον κ. Πιτσιόρλα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει σε προηγούμενες συναντήσεις μας σε σχέση με την μεταφορά των εργασιακών μας σχέσεων στον αγοραστή, μετά την πώληση του ναυπηγείου, την πληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο στον διαχειριστή των ποσών που επιδικάστηκαν από το Διαιτητικό Δικαστήριο και την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς τον κ. Πιτσιόρλα, για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, δεν έχει γίνει τίποτα και ουσιαστικά σήμερα ο κ. Πιτσιόρλας είναι εκτός κυβέρνησης.

Μετά από την εξέλιξη αυτή και την προκήρυξη πλέον των εθνικών εκλογών, αμέσως συντάξαμε ένα υπόμνημα με τις θέσεις μας το οποίο προωθήσαμε προς όλα τα κόμματα, και με το οποίο ζητάμε να στηρίξουν αυτές τις θέσεις και να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις και αποφάσεις.

Περιληπτικά τα θέματα που θίγουμε με το υπόμνημά μας αυτό είναι:

· Να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να διευκρινιστεί πριν την δημοσίευση της πρόσκλησης του διαχειριστή για την πώληση, ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του εμπορικού τμήματος (ήδη ολοκληρώθηκε) αίρεται πλέον η απαγόρευση και θα μπορεί πλέον το νέο Ναυπηγείο που θα προκύψει μετά την πώληση του στρατιωτικού τμήματος να κατασκευάζει στρατιωτικό υλικό και για ξένα Πολεμικά Ναυτικά.

· Με την απόφαση του ICC υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό προς την ΕΝΑΕ. Κατά της απόφασης του ICC το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ζητώντας την ακύρωσή του. Το Εφετείο απέρριψε την αγωγή του ΕΔ. Κατά της απόφασης του Εφετείου, το ΕΔ άσκηση αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Ζητάμε την εκτέλεση της απόφασης του ICC από το Ελληνικό Δημόσιο , πριν από την δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου, ώστε να ενισχυθεί ποσοτικά το προς διανομή ποσό προς τους πιστωτές της εταιρείας και κυρίως προς τους εργαζόμενους.

· Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας ζητάμε να υπάρξει ρύθμιση (νομοθετικά αν χρειαστεί) ώστε στην ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή και πρόσκλησή του για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να υπάρχει σαφής ρήτρα ότι οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που συνδέονται με την εταιρεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, συνεχίζονται χωρίς διακοπή στον νέο φορέα.

· Για την ασφαλιστική κάλυψη του 18μήνου ζητάμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καλυφθεί η δαπάνη από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με όσα είχαμε συζητήσει με τον απερχόμενο υπουργό .

Για την εξέλιξη όλων αυτών των θεμάτων θα σας κρατάμε ενήμερους.

 

Συναδέλφισσες – οι,

Στις 20 Ιουνίου εκδόθηκε από το ποινικό Δικαστήριο απόφαση για τις αποδοχές μας από το Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλη του 2014. Είναι η τρίτη κατά σειρά ποινική απόφαση. Όπως και οι δύο προηγούμενες καταδικάζουν τους υπεύθυνους της διοίκησης της εταιρείας σε φυλάκιση αρκετών ετών. Σημειώνουμε ότι , όπως και σε προηγούμενη περίπτωση, απαλλάχθηκε το μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ , με την αιτιολογία, όπως φάνηκε από την διαδικασία, ότι ως μη εκτελεστικό μέλος σύμφωνα με τον ν. 3016/2002 δεν είναι στην αρμοδιότητά του η καθημερινή διοίκηση και διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων.

Συναδέλφισσες – οι,

Μια σειρά μεγάλων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων στον κλάδο του Μετάλλου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κλεισίματος.

Χιλιάδες συνάδελφοι εργαζόμενοι επί πολλά χρόνια είναι όμηροι πολιτικών αναλγησιών.

Γινόμαστε συχνά μάρτυρες σε συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς και της μη εφαρμογής μέτρων προστασίας.

Λόγω αυτών το Δ. Σ. του Σωματείου μας αποφάσισε να συμμετάσχει στην 3ώρη Πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε η Π.Ο.Ε.Μ. για τις 27-6-2019 από τις 12:00- 15:00, καθώς επίσης και στην συγκέντρωση των απεργών στη Βουλή των Ελλήνων, για επίδοση των αιτημάτων στα πολιτικά κόμματα (επισυνάπτετε η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.Μ.).

Απαιτούμε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν γιατί χωρίς τη βαριά βιομηχανία της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπτυξη και κανένα μέλλον.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19/6/2019

Δείτε εδώ την ενημέρωση του δικηγόρου μας Β. Πίττα για την υπόθεση του Τροχαίου Υλικού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8/6/2019

Συναδέλφισσες – οι,

Στάλθηκε σήμερα η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τις κατασκηνώσεις του 2019.

Στην ανακοίνωση που έστειλε το π.ΤΑΠΙΤ -ΤΑΠΕΜ αναγράφονται αναλυτικά όλα τα έγγραφα που χρειάζονται προκειμένου να εγγραφούν τα παιδιά των μεταλλεργατών στις κατασκηνώσεις.

Όποιος επιθυμεί τη συμμετοχή του παιδιού του στις κατασκηνώσεις, μπορεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά του στη γραμματεία του Σωματείου το αργότερο έως την Τρίτη 11-6-2019 ιδιαίτερα για αυτούς που τα παιδιά τους θα συμμετέχουν στην Α΄ κατασκηνωτική περίοδο.

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους π. ΤΑΠΙΤ-ΤΑΠΕΜ, όλα τα έγγραφα καθώς και τα καταλύματα που επιλέχθηκαν.

Δείτε όλα τα συνημμένα έγγραφα εδώ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/4/2019

Συναδέλφισσες – οι,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη, πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου που απέρριψε την αγωγή του Δημοσίου με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Αμέσως με την έκδοση της απόφασης, ζητήσαμε με επιστολή μας προς τον ειδικό διαχειριστή να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου μας, ώστε να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση αυτή.

Ο διαχειριστής ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και έτσι την Πέμπτη 18 Απριλίου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, με τον ειδικό Διαχειριστή κ. Σεφέρη.

Στη συνάντηση αυτή το θέμα που τέθηκε ήταν τί θα γίνει με τα χρήματα που το ICC έχει υποχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει προς την ΕΝΑΕ, και ειδικά το ποσό των 75.000.000 συν τους τόκους, που πρέπει να καταβληθεί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις. Τα χρήματα αυτά πρέπει να καταβληθούν από το Δημόσιο και να πάνε στο ταμείο της ειδικής διαχείρισης, ώστε μαζί με το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση του Ναυπηγείου να μοιραστεί στους πιστωτές του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου.

Ο διαχειριστής μας είπε ότι μάλλον το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Εφετείου. Δεν γνωρίζουμε εάν τελικά το Δημόσιο θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο ή όχι. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η όποια προσφυγή δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του ICC. Το επισημάναμε στον ειδικό διαχειριστή και ζητήσαμε να προχωρήσει σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για την είσπραξή του ποσού. Μας διαβεβαίωσε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Εφετείου.

Για την πορεία της ειδικής διαχείρισης μας είπε ότι απαιτούνται ακόμη να τακτοποιηθούν μέσω της νομοθετικής οδού αρκετά ζητήματα που έχουν να κάνουν με ακίνητα και ότι η προκήρυξη για την πώληση του Ναυπηγείου πάει προς τον Σεπτέμβριο.

Επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας για την πληρωμή όλων των οφειλομένων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, την καταβολή της διαφοράς του 35% και την ασφαλιστική τακτοποίηση του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας και τον καλέσαμε να στηρίξει αυτές τις θέσεις και προς τον Υπουργό, τόσο σε όποιες συναντήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ τους, όσο και στην κοινή τριμερή συνάντηση που έχουμε ήδη ζητήσει από τον Υπουργό και περιμένουμε να γίνει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Χθες Τρίτη 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των πιστωτών της εταιρείας, προκειμένου να εγκριθούν οι εννέα μοναδικές προσφορές που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους για την πώληση αντίστοιχων ακινήτων του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου, που είχαν εκτεθεί σε δημόσια πλειοδοτικό διαγωνισμό από τους διαχειριστές. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται απ’το νόμο, όταν υποβάλλεται μόνο μία προσφορά.

Στη γενική συνέλευση είχαν δικαίωμα να παραστούν όσοι είχαν καταγραφεί ως πιστωτές στην αίτηση που είχε υποβάλει το Δημόσιο και η Τράπεζα Πειραιώς για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή.

Για λογαριασμό των εργαζομένων παραβρέθηκε ο δικηγόρος του Σωματείου μας Βασίλης Πήττας με βάση τα ποσά που οφείλονται στον καθένα και έχουν επιδικαστεί από τις δικαστικές αποφάσεις μέχρι σήμερα. Στην πρώτη αυτή γενική συνέλευση, επειδή η διαδικασία υπογραφής και συλλογής των εξουσιοδοτήσεων είναι σε εξέλιξη και δεν ήταν τεχνικά δυνατό να κατατεθούν στην ειδική διαχείριση οι εξουσιοδοτήσεις για όλους, κατατέθηκαν οι εξουσιοδοτήσεις μόνο για τα ένδεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Προκρίθηκε αυτή η επιλογή διότι έτσι και αλλιώς την πλειοψηφία στη γενική συνέλευση (μετράει το ύψος της απαίτησης του κάθε πιστωτή) την έχει το Δημόσιο, οπότε μπορούσε να αποφασίσει μόνος ο εκπρόσωπος του Δημοσίου και να εγκρίνει ή όχι τις προσφορές. Η Γενική συνέλευση με τις ψήφους του Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε τις μοναδικές προσφορές, οπότε θα προχωρήσει η διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων προς αυτούς που είχαν υποβάλει τις προσφορές. Οι παριστάμενοι (διά του δικηγόρου μας) εργαζόμενοι/ μέλη του ΔΣ του Σωματείου ψηφίσαμε λευκό, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Στη συνέχεια, η απόφαση της γενικής συνέλευσης θα υποβληθεί από τον διαχειριστή στο Δικαστήριο για έγκριση, όπως έγινε και με τις προηγούμενες πωλήσεις τμημάτων του εμπορικού τμήματος.

Συναδέλφισσες – οι,

Την ιστορική μέρα της 1ης Μάη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος όλες και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τη δημοκρατία, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές άλλων, τη δικαιοσύνη δίχως να την υπονομεύουν με τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους για την ισότητα την οποία και εννοούσαν, οφείλουμε να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στο κάλεσμα και στην συγκέντρωση των συνδικάτων την Τετάρτη 1η Μάη 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συναδέλφισσες – οι,

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας σας εύχεται για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα ολόψυχα Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.

Το Άγιο Φως της Ανάστασης να φέρει σε όλους μας Χαρά – Ελπίδα – Αισιοδοξία.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12/4/2019

Συναδέλφισσες – οι,

Από το Μάρτιο του 2018 που η εταιρεία τέθηκε σε ειδική διαχείριση, όλες οι δικαστικές διαδικασίες στα πολιτικά Δικαστήρια έχουν ανασταλεί για όσο χρόνο διαρκεί η ειδική διαχείριση. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι εάν η ειδική διαχείριση προχωρήσει, θα πάμε στις διαδικασίες της διανομής με βάση τις Πρωτόδικες αποφάσεις, που όλες είναι κερδισμένες από εμάς.

Συνεχίζονται μόνο οι διαδικασίες στα ποινικά Δικαστήρια, στα οποία εκκρεμούν οι μηνύσεις που έχουμε κάνει για την μη καταβολή των αποδοχών μας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2018 που ανέλαβε ο ειδικός διαχειριστής. Μέχρι σήμερα, από τις ποινικές αυτές υποθέσεις έχει δικαστεί μόνο η πρώτη που αφορούσε την μη καταβολή των αποδοχών μας για το έτος 2012. Σε πρώτο βαθμό υπήρξαν καταδίκες σε πολυετείς φυλακίσεις. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας που καταδικάστηκαν άσκησαν έφεση, η οποία εκδικάζεται στις 19 Απριλίου.

Θα συνεχιστούν επίσης οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει μετά την ανακοπή που καταθέσαμε κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επειδή δεν έκανε θετική δήλωση στην κατάσχεση που επιβάλαμε στα χέρια του (του δημοσίου) των απαιτήσεων της εταιρείας .

Όσον αφορά την Υπόθεση της πρώην διεύθυνσης τροχαίου Υλικού στις 15 Νοεμβρίου συζητήθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο η υπόθεση, με τη συμμετοχή του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα. Στις 7 Φεβρουαρίου κατατέθηκε η πρόταση του Εισαγγελέα , αναμένεται δε η απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση και την πρόταση του Εισαγγελέα υπάρχει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα..

Συναδέλφισσες – οι,

Για την συζήτηση των ανακοπών με διάδικο το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί ο κάθε εργαζόμενος να υπογράψει ένα ειδικό πληρεξούσιο / εξουσιοδότηση προς τον δικηγόρο μας που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις.

Θα χρειαστεί επίσης ένα ειδικό πληρεξούσιο / εξουσιοδότηση για να μπορούμε να εκπροσωπούμαστε και να λαμβάνουμε μέρος στις διαδικασίες της ειδικής διαχείρισης. Αυτό είναι απαραίτητο για να λαμβάνουμε μέρος στις γενικές συνελεύσεις των πιστωτών, να κάνουμε αναγγελία των απαιτήσεών μας, να λάβουμε μέρος στη διαδικασία επαλήθευσης των απαιτήσεών μας , να μπορούμε να ελέγχουμε τις απαιτήσεις των άλλων πιστωτών, να προβάλλουμε αντιρρήσεις στην επαλήθευση απαιτήσεων άλλων πιστωτών και γενικά να μπορούμε να ασκούμε νομικά τα δικαιώματά μας σε όλη τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Στο κείμενο των εξουσιοδοτήσεων περιλαμβάνεται κάθε προβλεπτή ενέργεια που θα προκύψει στο προσεχές διάστημα, ώστε να αποφύγουμε το πρόβλημα να ζητάμε νέες εξουσιοδοτήσεις για κάθε επί μέρους ενέργεια. Ήδη στις 23 Απριλίου έχει γίνει πρόσκληση από τον ειδικό διαχειριστή για γενική συνέλευση των πιστωτών με θέμα την έγκριση των μοναδικών προσφορών που υποβλήθηκαν για την πώληση των ακινήτων του εμπορικού τμήματος. Για να λάβουμε μέρος στη γενική συνέλευση πρέπει να υπάρχουν οι εξουσιοδοτήσεις.

Το πληρεξούσιο θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον κάθε εργαζόμενο, συμπεριλαμβανομένων και των 90 συναδέλφων της πρώην διεύθυνσης Τ/Υ αλλά και των συνταξιούχων που αποχώρισαν μετά τον Απρίλιο του 2012 και εκπροσωπηθήκαν από τον κ. Πήττα, με τα ατομικά του στοιχεία, και στη συνέχεια αφού υπογραφεί, να γίνει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής από τα ΚΕΠ, το Λιμεναρχείο, ή την Αστυνομία.

Το πληρεξούσιο θα αναρτηθεί και στο site (δείτε το εδώ) του σωματείου μας από όπου μπορείτε να το εκτυπώσετε. Εκτυπωμένα αντίτυπα θα υπάρχουν και στο σωματείο.

Επισημαίνουμε την ανάγκη να προχωρήσει η υπογραφή των πληρεξουσίων πριν από τη γενική συνέλευση των πιστωτών στις 23 Απριλίου, ώστε να υπάρξει εκπροσώπησή μας σ’ αυτή τη συνέλευση.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9/4/2019

Συναδέλφισσες, -οι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή μας στον πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αντικείμενο Συμβουλευτική – κατάρτιση- πιστοποίηση Ωφελουμένων στο πλαίσιο της πράξης “Εξατομικευμένη υποστήριξη εργαζομένων για την προσαρμογή στις αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος”.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν ή να έχουν παρακολουθήσει άλλο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ πρόγραμμα κατάρτισης κατά τους τελευταίους δύο (2) μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην παρούσα Πρόσκληση.

Οι εργαζόμενοι, που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελούμενων προκειμένου να διατηρήσουν την ιδιότητα του ωφελούμενου, δεν θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στη δράση (συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση) έως την ολοκλήρωση του προγράμματος που συμμετέχουν.

Τα Προγράμματα κατάρτισης σε οριζόντιες δεξιότητες και γνώσεις θα έχουν διάρκεια κατά μέσο όρο 120 ώρες και θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 900€ (120 ώρες * 7,5€/h) που αντιστοιχεί στην παροχή υπηρεσιών κατάρτισης.

Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης θα λάβουν επιπλέον επίδομα επιτυχούς ολοκλήρωσης των εξετάσεων πιστοποίησης ίσο με 250 ευρώ.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση που θα προμηθευτούν άμεσα από τους γραφείς των τμημάτων τους και από την γραμματεία του Σωματείου.

Η αίτηση συμπληρωμένη θα κατατίθεται στην γραμματεία του Σωματείου το συντομότερο δυνατό λόγω του περιορισμένου αριθμού κενών θέσεων.

Κέντρα υλοποίησης προγραμμάτων

1) Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης - Αλκμήνης 36-38, Κάτω Πετράλωνα

2) ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ HONESTY - Θηβών 152 και Παπάγου 1, Αγ. Ι. Ρέντης

3) ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ACADEMY SKILLS - Ηρώων Πολυτεχνείου 34 Ελευσίνα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Αιτήσεις συμμετοχής σε σεμινάρια

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9/4/2019

Συναδέλφισσες, -οι,

Την Τέταρτη 17/4/2019 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Το Δ.Σ. του Σωματείου σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί έξω από τον προαύλιο χώρο του Σωματείου με ώρα έναρξης 08:30 π.μ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

· Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός 2018 – 2019 και Προϋπολογισμός 2019

· Ενημέρωση από το δικηγόρο του Σωματείου κ. Πήττα για όλες τις νομικές ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα καθώς και αυτές που θα επακολουθήσουν.

· Εξουσιοδότηση (σύμφωνα με το νόμο) για οποιαδήποτε μορφή κινητοποιήσεων προς το Δ.Σ. του Σωματείου.

Τις επόμενες ημέρες, θα διανεμηθεί όπως προβλέπεται από το καταστατικό ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός 2018 – 2019 καθώς και ο Προϋπολογισμός 2019.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28/3/2019

Συναδέλφισσες – οι,

Χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Πιτσιόρλα.

Από την συνάντησή μας αυτή και μέσα από τα ερωτήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις του κ. Υπουργού, προέκυψαν τα εξής:

Ζητήσαμε καταρχήν από τον Υπουργό να μας ενημερώσει για την εξέλιξη και την πορεία της ειδικής διαχείρισης.

Η απάντησή του ήταν ότι ήδη σχεδόν ολοκληρώθηκε η πώληση του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου. Και ότι μετά την πώληση αυτή, ελπίζει και πιστεύει ότι θα λήξει και το θέμα των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επαφές τόσο του ιδίου όσο και των διαχειριστών.

Για το στρατιωτικό τμήμα, ανέφερε, ότι ψηφίστηκε η (γνωστή) τροπολογία για 18μηνη από 12μηνη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης, ότι εντός του επόμενου σύντομου διαστήματος θα ψηφιστεί άλλη τροπολογία για την νομιμοποίηση κάποιων κτιρίων, και ότι προς το τέλος Μαίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την πώληση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διαφαίνεται η ύπαρξη ενδιαφερομένων επενδυτών.

Του θέσαμε και πάλι το καίριο ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας μετά την πώληση. Του ζητήσαμε να υπάρξει δεσμευτικός όρος στην προκήρυξη για την πώληση ότι όλες οι θέσεις εργασίας μεταφέρονται όπως έχουν, χωρίς καμιά διακοπή.

Μας “διαβεβαίωσε” ότι θα υπάρξει μέριμνα για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά δεν μας διευκρίνισε τον τρόπο. Δεσμεύτηκε όμως ότι πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και μετά από πρότασή μας να υπάρξει τριμερής συνάντηση (υπουργείου, σωματείου και διαχειριστών).

Του ζητήσαμε και πάλι να μας διαβεβαιώσει, εάν μετά την πώληση του εμπορικού τμήματος, θα υπάρξει απεμπλοκή από τις απαγορεύσεις της Ε.Ε. για το θέμα των ανακτήσεων (πρόστιμα, απαγόρευση εμπορικών δραστηριοτήτων μέχρι το 2025) και τί εργασίες θα μπορεί να κάνει το Ναυπηγείο.

Μας είπε ότι με βάση και όσα έχουν γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις (ΤΡΕΝΟΣΕ), θεωρεί από πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι το θέμα θα λήξει και το Ναυπηγείο θα μπορεί να εκτελεί κάθε έργο. Όμως δεν βλέπει ότι αυτό θα έχει διατυπωθεί ρητά μέχρι την δημοσίευση της πρόσκλησης για την πώληση του Ναυπηγείου, αλλά ότι το θέμα θα λήξει επίσημα μετά και την πώληση του στρατιωτικού τμήματος.

Για άλλη μια φορά απαιτήσαμε την διαφορά του 35% των αποδοχών μας που δεν μας καταβάλλονται από τον Μάιο του 2014. Του παραθέσαμε οικονομικά στοιχεία ότι είναι εφικτή η καταβολή των χρημάτων αυτών, χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού. Μας απάντησε ότι θα συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα μας απαντήσει.

Θεωρούμε επιβεβλημένο και δίκαιο το παραπάνω αίτημα και θα το θέσουμε και κατά την συνάντηση μας με τον Υπουργό Άμυνας κ. Αποστολάκη.

Επισημάναμε για άλλη μια φορά το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας και η απάντηση του ήταν ότι το βλέπει θετικά και θα αναζητηθεί λύση πάντα σε συνεννόηση με το Σωματείο.

Κλείνοντας (και μετά τον νόμο για την επέκταση της ειδικής διαχείρισης) του θέσαμε το θέμα της χρηματοδότησης για την συνέχιση λειτουργίας του Ναυπηγείου μετά τον Ιούνιο, που λήγει η τρέχουσα χρηματοδότηση.

Μας απάντησε ότι θα γίνουν οι αναγκαίες συζητήσεις με τον Υπουργό Άμυνας και άλλους συναρμόδιους Υπουργούς , αλλά δεν βλέπει ότι θα προκύψει πρόβλημα με την συνέχιση του προγράμματος διότι το Π.Ν έχει εκφράσει κατά καιρούς την ικανοποίησή του για τις εργασίες που γίνονται..

Συναδέλφισσες – οι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και μετά την προηγούμενη συνάντησή μας με τον Υπουργό, οι ανησυχίες μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική δέσμευση για κανένα από τα θέματά μας, παρά μόνο γενικόλογες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά μας παραμένουμε ανυποχώρητοι στα αιτήματά μας που είναι :

● Διατήρηση των θέσεων και των συμβάσεων εργασίας.

● Πλήρης εξόφληση όλων των οφειλομένων

● Ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας

● Λειτουργία του ναυπηγείου με πλήρεις δραστηριότητες.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις…

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4/12/2018

Την εποχή του Μαυρογιαλούρου και μάλιστα στην πολύ χειρότερη εκδοχή του επαναφέρει η παράταξη “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”, σε συνεργασία με κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν θα υπάρχει αύριο για το Ναυπηγείο, αν θα έχουμε δουλειά, αν θα παίρνουμε μεροκάματο, αν θα πληρωθούμε τα οφειλόμενα, τί θα γίνει με τα ένσημά μας, τη στιγμή που η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου μαζί με το σύνολο των εργαζομένων αγωνιζόμαστε και τρέχουμε προς κάθε κατεύθυνση προσπαθώντας να βρούμε λύση στα φλέγοντα αυτά προβλήματά μας (με ανακοινώσεις μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα σας ενημερώνουμε για τις κινήσεις μας),οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής παράταξης “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” το μόνο που ενδιαφέροντε και κάνουν είναι να βγάζουν ανακοινώσεις, είτε κατηγορώντας την πλειοψηφία της διοίκησης, είτε πανηγυρίζοντας ότι “κατόπιν ενεργειών τους” πέτυχαν κάποιο μικρό ρουσφέτι..

Έχοντας βρει, όπως φαίνεται κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες που λειτουργούν στην ίδια λογική, προσπαθούν να πουλήσουν εκδούλευση, ευελπιστώντας ότι θα ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και θα αποσπάσουν κάποιες ψήφους εν όψη των βουλευτικών εκλογών που έρχονται οι μεν, ή στις εκλογές του Σωματείου μας οι δε. Θα πάρουν όμως και οι μεν και οι δε την απάντηση που τους αξίζει.

Εάν οι συνάδελφοι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα προβλήματα των εργαζομένων και θέλουν την ενότητα όπως επικαλούνται μέσα από τις ανακοινώσεις τους, θα ένωναν τις δυνάμεις τους με όλους εμάς και δεν θα ξημεροβραδιάζονταν στους διαδρόμους κάποιων κυβερνητικών γραφείων παρακαλώντας για κάποιες ψιλοεξυπηρετήσεις.

Αλλά, δεν ενδιαφέρονται. Και φυσικά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Απλά προσπαθούν να παραπλανήσουν.

Το ίδιο έγινε και με την τελευταία ανακοίνωσή τους για τα λεωφορεία. Ανακοινώνουν πανηγυρικά ότι θα ιδρυθεί νέα λεωφορειακή γραμμή Σταθμός Αγία Μαρίνα- Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πανηγυρίζουν λες και λύθηκε το πρόβλημα. Θα δρομολογηθεί ένα λεωφορείο το πρωί και ένα το απόγευμα. Πόσοι άραγε εργαζόμενοι θα εξυπηρετηθούν;

Αντίθετα με τον καιροσκοπισμό των συναδέλφων της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που τους νοιάζει να ανακοινώσουν ότι πέτυχαν ένα ρουσφετάκι, η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου, από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει και απαιτούμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των εργαζομένων. Να θυμίσουμε κάποιες μόνο από τις πολλές ενέργειές μας: Αμέσως με την διακοπή των δρομολογίων από το ΠΝ θέσαμε το θέμα στον κ. Πιτσιόρλα κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία τον Απρίλιο του 2017. Στις 11/4/2017 στείλαμε επιστολή προς τον ΟΑΣΑ ζητώντας συγκεκριμένα δρομολόγια που θα κάλυπταν όλους τους εργαζομένους.. Στις 5/5/2017 στείλαμε την ίδια επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ κ. Σκουμπούρη με αρ. πρωτ:7307/5-5-2017 (είναι ο ίδιος που υπογράφει το ρουσφέτι προς την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Τον Αύγουστο του 2017,μετά από συνεχείς πιέσεις μας, ο Γραμματέας του κ. Βίτσα κ. Ασημάκης μας ενημέρωσε ότι μένει στις διακοπές του στην Αθήνα για να περάσει το θέμα της χρηματοδότησης του κόστους της μεταφοράς μέσα από την τροπολογία που πέρασε τότε για την αποπεράτωση των Υποβρυχίων. Ενημερώσαμε και στείλαμε στον τότε Υπουργό κ. Κουβέλη αναλυτικό πίνακα με τα δρομολόγια που ζητούσαμε με ανάλυση και λεπτομέρειες του κόστους όπως ο ίδιος μας το ζήτησε. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 κατά την συνάντησή μας με τον νυν Υπουργό κ. Ρήγα ξαναθέσαμε το θέμα. Ο ίδιος ανέθεσε στον Γραμματέα του κ. Μπαλάφα να βρει λύση.

Στα αιτήματα και στις πιέσεις μας, λαμβάναμε συνεχώς υποσχέσεις ότι το θέμα θα λυθεί. Αλλά αντί να λυθεί έρχεται τώρα η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Σκουμπούρης και πανηγυρικά μας ανακοινώνουν ότι δρομολόγησαν ένα λεωφορείο.

Συναδέλφισσες- οι.

Το πρόβλημα της μετακίνησης των εργαζομένων παραμένει. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την πραγματική λύση, για μια λύση που να εξυπηρετεί το σύνολο των εργαζομένων έτσι όπως ακριβώς είχε επιτευχτεί μέσα από τις παρεμβάσεις μας στον κ. Αβραμόπουλο και κ. Δημόπουλο.

Συναδέλφισσες- οι.

Με την τελευταία ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ έχουμε όλοι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αυτό που υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή μέσα στο χώρο των Ναυπηγείων υπάρχουν κάποιοι που λειτουργούν ως ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ άλλων συμφερόντων, που προσπαθούν να προωθήσουν άλλα συμφέροντα ή βλέψεις άλλων. Αλήθεια, συνάδελφοι, ποιός εξουσιοδότησε τους εκπροσώπους της

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να συζητούν, να διαβουλεύονται και να προβάλλουν συγκεκριμένες λύσεις για λογαριασμό του Σωματείου και όλων των εργαζομένων; Το Σωματείο έχει Εκλεγμένη Διοίκηση, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό και τους νόμους, εκπροσωπεί τους εργαζόμενους έναντι του οποιουδήποτε τρίτου. Και μόνο η Διοίκηση του Σωματείου, με αποφάσεις που λαμβάνονται με τις καταστατικές διαδικασίες εκφράζει και δεσμεύει το Σωματείο. Με ποιό δικαίωμα κάποιοι διαβουλεύονται και προτείνουν λύσεις χωρίς καμιά εξουσιοδότηση, και μάλιστα “λύσεις” που δεν έχουν αποφασιστεί από κανένα όργανο του Σωματείου; Και ποιός, αλήθεια συνάδελφοι, μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι στα πλαίσια αυτών των παρασυναντήσεων δεν μαγειρεύονται “λύσεις’’ αντίθετες με τα συμφέροντα των εργαζομένων; Τί συζητείται σ’ αυτές τις παρασυναγωγές, ερήμην του Σωματείου και των εργαζομένων;

Συναδέλφισσες- οι.

Από καιρό προσπαθούμε να συναντηθούμε με συγκεκριμένους Υπουργούς αυτής της Κυβέρνησης, για να συζητήσουμε και να πιέσουμε για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε ζητήσει πάμπολλες φορές, τηλεφωνικά και γραπτά συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου , με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο και την Διευθύντρια του κα Σαμιακού. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά συνάντηση.

Και ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να συναντηθούν με τους Εκπροσώπους του Σωματείου, αρνούνται δηλαδή να συναντηθούν με θεσμικούς φορείς, φαίνεται ότι συναντώνται, συμβουλεύονται και διαβουλεύονται με τρίτα πρόσωπα τα οποία εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό τους και όχι το Σωματείο και τους εργαζόμενους.

Γνωρίζουν οι κυβερνητικοί αυτοί παράγοντες ή τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από το Σωματείο τους και μόνο και ότι το Σωματείο εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο τον Γ. Γραμματέα και την πλειοψηφία της Διοίκησής του. Οι εκπρόσωποι μιας συνδικαλιστικής παράταξης δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους, η δε συνάντηση και διαβούλευση μαζί τους για θέματα των εργαζομένων, απλά και μόνο επειδή δηλώνουν δικοί τους, δείχνει για τους κυβερνητικούς αυτούς παράγοντες μια καθεστωτική λογική και αντίληψη, μια αντίληψη σαφώς αντιδημοκρατική, μια αντίληψη που ελπίζαμε ότι έχει μείνει αρκετές δεκαετίες πίσω. Όμως φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε σ’ αυτές τις αλήστου μνήμης εποχές και αποκαλύπτονται ποιοι πραγματικά είναι οι Κυβερνητικοί Συνδικαλιστές.

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή ενημερώνουμε και προειδοποιούμε τον καθένα που κινείται έξω από τις διαδικασίες του Σωματείου ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Το Σωματείο έχει όργανα και λειτουργεί με διαδικασίες που οφείλουν όλοι να σέβονται.

Ενημερώνουμε επίσης κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα ότι για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει υποχρέωση να συζητά και να διαβουλεύεται μόνο με το Σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ και τους Νόμιμους Εκπροσώπους του. Λυπούμαστε μεν εάν οι Νόμιμοι Εκπρόσωποι του Σωματείου μας δεν είναι αρεστοί σε κάποιους, όμως είναι αυτοί που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με δημοκρατικές διαδικασίες επιλέγουν, και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΝΕΝΟΣ να παρεμβαίνει με αυτόν τον απροκάλυπτο και αντιδημοκρατικό τρόπο, επιλέγοντας άλλους για συνομιλητές, αυτούς που οι εργαζόμενοι έχουν θέσει στο περιθώριο ως μια πολύ μικρή μειοψηφία. Οι θεσμοί και οι κανόνες, πρέπει πρωτίστως να γίνονται σεβαστοί από αυτούς που ασκούν κυβερνητική εξουσία.

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε...

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25/11/2018

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018

ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Μπροστά σε ένα ακόμη αντιαναπτυξιακό, αντεργατικό και άδικο προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την κυβέρνηση που μεγαλώνει και βαθαίνει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες , αντιστεκόμαστε - παλεύουμε και απεργούμε στις 28 Νοέμβρη 2018.

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, με κλεισίματα εργοστασίων, ανεργία,

εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, μη καταβολή δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία, αναρίθμητα εργατικά ατυχήματα εξ αιτίας των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας κ.λπ. δεν έχει καμία πλέον αντοχή και ανοχή απέναντι στη συνεχιζόμενη αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή στην πολιτική αποδόμησης των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με απώτερο στόχο το ξεπούλημα τους σε ιδιώτες «επενδυτές» αντί πινακίου φακής και όμηρους τους εργαζόμενους.

Πολλές φορές με απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες .

Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή όταν από κυβερνητικά χείλη λέγεται ότι υπάρχουν επενδυτές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά δεν λέγεται τίποτα για το ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο, το τι θα γίνει με τα οφειλόμενα, την ασφαλιστική τους τακτοποίηση και βέβαια τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, στους αντεργατικούς νόμους που εκτόξευσαν την εργοδοτική ασυδοσία με απειλές, εκβιασμούς και εργαζόμενους σε συνθήκες σκλαβιάς.

Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στη φορομπηχτική και φοροληστρική πολιτική, της λαϊκής τάξης , στη μείωση των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Στήριξη και ανάπτυξη της Ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας – όχι στην απαξίωση τους.

· Με νομοθετική ρύθμιση διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των οφειλόμενων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους των ναυπηγείων.

· Καμία παρέμβαση στο Ν.1264/82 – καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας.

· Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και εφαρμογής των νόμων από τους εργοδότες.

· Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων , που οδήγησαν την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

· Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

· Κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στον Υπουργό Εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό. Άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και ελεύθερη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ, με ταυτόχρονη κατάργηση της ΠΥΣ 6/12.

· Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της ενοικιαζόμενης εργασίας , της εργολαβοποίησης, των διαθεσιμοτήτων και της εκ περιτροπής εργασία. Mετατροπή των συλλογικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

· Καμία μείωση του αφορολόγητου.

· Καμία μείωση των συντάξεων.

· Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

· Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου.

· Αναπτυξιακά μέτρα για την δημιουργία θέσεων εργασίας για μείωση της ανεργίας.

· Προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους, στην 24ωρη Γενική Απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018 και στη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, κάτω από το πανό του Σωματείου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΡΩΗΝ Δ/ΝΣΗΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Διαβάστε την ενημέρωση εδώ.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16/11/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που σας είχαμε κάνει στις 9-11-2018 και αφορούσε την αίτηση εγγραφής στην ομαδική ασφάλιση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι αφού παραλάβαμε το προσχέδιο του ομαδικού ασφαλιστηρίου και συναντηθήκαμε με τον διαχειριστή κ. Σεφέρη για διευκρινήσεις, το ελέγξαμε με τους νομικούς και ασφαλιστικούς συμβούλους και το Δ.Σ. του Σωματείου έκρινε ομόφωνα ότι δεν συντρέχει λόγος να μην υπογράφει.

Υ.Γ. Το προσχέδιο του ομαδικού ασφαλιστηρίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σωματείου και θα σταλεί στα εταιρικά EMAIL των εργαζομένων. Δείτε το εδώ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9/11/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σε ότι αφορά την αίτηση εγγραφής στην ομαδική ασφάλιση, το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να σταλεί επιστολή προς τον διαχειριστή κ. Σεφέρη και να ζητηθεί να μας δοθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να δούμε τις παροχές και το κόστος του συμβολαίου σε ότι αφορά τους εργαζόμενους.

Ο κ. Σεφέρης μετά και την επιστολή που πήρε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Σωματείου και δεσμεύτηκε να μας δώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Όταν παραλάβουμε το ασφαλιστήριο θα ελέγξουμε όλες τις πτυχές του (συνδικαλιστικά και νομικά καθώς και με άλλους ασφαλιστικούς συμβούλους) και θα σας ενημερώσουμε αν πρέπει να γίνει αποδεκτό ή όχι, καθώς και το πότε πρέπει να παραδοθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6/11/2018

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΙΣΤ. ΠΗΤΤΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 49, 11473 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210-6450078, 693 6450078, ΦΑΞ 210-6450078

pittasvas@yahoo.gr

www.pittasvasileioslawfirm.com

 

 

Αγαπητοί εργαζόμενοι,

Μέσω ανακοινώσεων κατά καιρούς, σας έχω ενημερώσει για την πορεία των δικαστικών διεκδικήσεών μας κατά της εταιρείας μέχρι σήμερα. Επειδή όμως τελευταία έχουν διαμορφωθεί κάπως διαφορετικά τα πράγματα, προσθέτω σε όλα τα προηγούμενα τα ακόλουθα:

1. Εκδίκαση εφέσεων:

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, στις 6 Νοεμβρίου ήταν να ξεκινήσει η εκδίκαση στο Εφετείο των εφέσεων που έχει ασκήσει η εταιρεία κατά των αποφάσεων που έχουν κρίνει την εκ περιτροπής εργασίας παράνομη, δηλαδή για το διάστημα από 18-4-2012 μέχρι 30-9-2013. Στη συνέχεια θα ακολουθούσαν στις 5-3-2019 οι δύο εφέσεις της εταιρείας για το διάστημα από 1-5-2014 μέχρι 31-12-2015, στις 2-4-2019 η έφεση για το 2016 και θα ακολουθούσε η έφεση για το 2017.

Πρόσφατα όμως εκδόθηκε μια απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, που κρίνει ότι μετά την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μέχρι να λήξει το καθεστώς αυτό, δεν μπορούν να γίνουν ή να συνεχιστούν δίκες κατά της εταιρείας. Η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με μια τελευταία απόφαση του Άρειου Πάγου του 2017 που κρίνει κατά τον ίδιο τρόπο για εταιρεία που είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης (διαδικασία που είναι παρόμοια με την ειδική διαχείριση).

Κατόπιν αυτών, οι δίκες που είναι σε εκκρεμότητα δεν θα γίνουν από τώρα και μετά. Έτσι δεν θα γίνουν και οι εφέσεις που δικάζονται στις 6 Νοεμβρίου.

Το γεγονός αυτό μας διευκολύνει στις διεκδικήσεις μας, γιατί με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την κρίση του Εφετείου, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα ήταν τελικά. Θα μπορούσε να ήταν υπέρ μας , θα μπορούσε να είναι και εναντίον μας.

Τώρα, εάν τελικά η διαδικασία της διαχείρισης προχωρήσει και πουληθεί το ναυπηγείο, θα πάμε στην διαδικασία των επαληθεύσεων με τις πρωτόδικες αποφάσεις που είναι κερδισμένες για εμάς. Αυτό μας εξυπηρετεί, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να μην γίνουν δεκτές από τον διαχειριστή και από το πτωχευτικό δικαστήριο, αν κάποιος τις αμφισβητήσει.

Το ίδιο θα γίνεται και για όλες τις άλλες δίκες που έχουμε σε εκκρεμότητα, είτε είναι στο πρωτοδικείο, είτε στο Εφετείο. Θα αναγγέλλουμε τις απαιτήσεις μας που αναφέρονται στις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ή περιέχονται σε εκκρεμείς αγωγές μας, απ’ ευθείας στον διαχειριστή και θα μπαίνουμε στην διαδικασία της επαλήθευσης.

2. Ανακοπές κατά του Ελληνικού Δημοσίου:

Είχαμε δικάσει τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017 δύο ανακοπές που είχαμε ασκήσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με τις οποίες ζητούσαμε να υποχρεωθεί το Δημόσιο από τα ποσά που τυχόν θα επιδικάζονταν υπέρ της ΕΝΑΕ από την Διαιτησία ή άλλο Δικαστήριο, να παρακρατηθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις αποδοχές μας για το διάστημα από 18-4-2012 μέχρι 30-4-2014, που μας έχουν επιδικαστεί με δικαστικές αποφάσεις, και να αποδοθούν απευθείας στους εργαζόμενους.

Για την μία υπόθεση εκδόθηκε απόφαση, η οποία όμως δεν κρίνει την ουσία της διαφοράς, αλλά στέλνει την υπόθεση για εκδίκαση σε άλλο τμήμα του Δικαστηρίου.

Για την δεύτερη υπόθεση, εκδόθηκε επίσης απόφαση, που όμως ούτε και αυτή κρίνει την διαφορά, αλλά ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Θα προχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν σε προσδιορισμό δικασίμων και για τις δύο υποθέσεις.

3. Υπογραφή δικαστικού πληρεξουσίου.

Για την συζήτηση των ανακοπών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, θα χρειαστεί ο κάθε εργαζόμενος να υπογράψει ένα ειδικό πληρεξούσιο/ εξουσιοδότηση. Αυτό χρειάζεται να υπάρχει κατά την συζήτηση των υποθέσεων αυτών, γιατί με μια τροποποίηση της Πολιτικής Δικονομίας που ισχύει για τις υποθέσεις που ασκείται ένδικο μέσο (αγωγή, ανακοπή κλπ.) μετά την 1-1-2016, κατά την συζήτηση της αγωγής/ ανακοπής θα πρέπει να προσκομίζεται εξουσιοδότηση του κάθε αναφερόμενου στην αγωγή/ ανακοπή.

Θα χρειαστεί ακόμη μια εξουσιοδότηση/ πληρεξούσιο για την διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Εάν προχωρήσει η διαδικασία αυτή θα προκύψουν ή μπορεί να προκύψουν δικαστικές ή εξώδικες ενέργειες, για τις οποίες είναι απαραίτητο να υπάρχει ατομική εξουσιοδότηση/ πληρεξούσιο. Το πληρεξούσιο αυτό είναι αναγκαίο για την αναγγελία των απαιτήσεών μας στο διαχειριστή, για την επαλήθευση των απαιτήσεων, για την προβολή αντιρρήσεων κατά άλλων δανειστών, για την άσκηση ανακοπών αν μια απαίτηση αμφισβητηθεί, για την άσκηση αντιρρήσεων κατά του πίνακα κατάταξης δανειστών, για την ακύρωση (αν προκύψει θέμα) των όρων του διαγωνισμού, για την ακύρωση του διαγωνισμού αν προκύψει θέμα κλπ. Εξυπακούεται ότι για τις ενέργειες που κάθε φορά θα απαιτούνται θα ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας του σωματείου και αν είναι εφικτό μέσω του ατομικού σας email, θα μπορείτε δε να εναντιώνεστε σε κάποια ενέργεια γνωστοποιώντας μας την αντίθεσή σας μέσω email πριν την πραγματοποίηση της ενέργειας.

Τα πληρεξούσια αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με όλα τα στοιχεία που ζητούνται, να υπογραφούν και να γίνει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής από το λιμεναρχείο, από τα ΚΕΠ , από την Αστυνομία ή και τον Δήμο.

Ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη σας

Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώνουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡ. ΠΗΤΤΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31/10/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Μετά την συνάντησή μας με τους διαχειριστές, για την οποία σας έχουμε ενημερώσει, προχθές έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Πιτσιόρλα.

Για άλλη μια φορά θέσαμε τα πλέον γνωστά σε όλους, δίκαια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματά μας μέσα από ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων .

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις του κ. Υπουργού που προέκυψαν είναι οι εξής:

Το πρώτο που θέσαμε στον Υπουργό και κυρίαρχο ήταν το θέμα της διατήρησης των συμβάσεων εργασίας μας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης. Ζητήσαμε να υπάρξει όρος στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση, ότι με την πώληση του Ναυπηγείου, οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων του Ναυπηγείου παραμένουν όπως είναι σήμερα, χωρίς καμιά μεταβολή (οι εργαζόμενοι δεν απολύονται, συνεχίζουν κανονικά στο νέο επενδυτή).

Η απάντηση ήταν ότι και το Υπουργείο θεωρεί ως πρωταρχικό θέμα την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Δεν δεσμεύθηκε όμως ούτε για τον αριθμό των εργαζομένων, ούτε για το αν οι συμβάσεις εργασίας θα συνεχιστούν ή θα υπάρξουν απολύσεις και επαναπροσλήψεις. Αυτό, μας ανέφερε, θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Θέση μας αδιαπραγμάτευτη είναι να μην υπάρξει καμιά απόλυση. Όλες οι συμβάσεις εργασίας να παραμείνουν όπως έχουν. Χωρίς καμιά διακοπή και με πλήρεις αποδοχές.

Ζητήσαμε να διασφαλιστεί το θέμα της πληρωμής των απαιτήσεων των εργαζομένων, που υπερβαίνουν μέχρι στιγμής τα 170 εκατομμύρια.

Η απάντηση ήταν ότι για τα οφειλόμενα δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διασφάλιση. Τα οφειλόμενα θα πληρωθούν μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης και μόνο από το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση του ναυπηγείου.

Ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη για την πώληση, η απαίτηση που έχει επιβληθεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από την Διαιτησία.

Μας απάντησε, ότι την απόφαση της Διαιτησίας την έχει προσβάλλει το Δημόσιο στο Εφετείο, αλλά και αν ακόμη τελεσιδικήσει, πάλι δεν βλέπει να πληρώνει το δημόσιο, γιατί και το Δημόσιο έχει ανταπαιτήσεις κατά της ΕΝΑΕ πάνω από 700 εκατομμύρια (υπονοώντας την ανάκτηση του χρηματοδοτήσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ). Ήταν μια νέα τοποθέτηση του Υπουργού, διότι μέχρι και προχθές μας διαβεβαίωνε τόσο ο ίδιος όσο και ο διαχειριστής κ. Σεφέρης ότι από το τίμημα που θα εισπραχθεί από το ήδη χαρακτηρισμένο εμπορικό τμήμα ( δεξαμενή 1 και 3 καθώς τα 2 ρυμουλκά αλλά και κάποια οικόπεδα) θα δινόταν στο Ελληνικό Δημόσιο για την ανάκτηση του χρηματοδοτήσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ και έτσι θα δινόταν ένα τέλος στο χρόνιο πρόβλημα του Ναυπηγείου.

Ζητήσαμε για άλλη μια φορά να επανέλθουν οι αποδοχές μας από την ημέρα που διορίστηκε ο διαχειριστής (8 Μαρτιου2018) στο 100% από το 65% που πληρωνόμαστε από το Πολεμικό Ναυτικό.

Μας απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα διότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία της διαχείρισης και καμία τράπεζα δεν προτίθεται να δανείσει. Είναι όμως σύμφωνος ότι το 35% θα είναι αναγνωρίσιμο και ο διαχειριστής θα το βάλει και αυτό στην κατάσταση διανομής.

Η θέση μας είναι ότι διεκδικούμε τις αποδοχές μας στο 100%. Το σύνολο των διαφορών από τον Μάιο του 2012 θα το αναγγείλουμε στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, μαζί με όλες τις άλλες απαιτήσεις μας κατά της εταιρείας.

Ζητήσαμε να γίνει ξεκάθαρο με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση, εάν το νέο (στρατιωτικό ) Ναυπηγείο, μετά την πώληση θα μπορεί να αναλαμβάνει εργασίες πέραν αυτών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η απάντηση ήταν ότι θεωρεί βέβαιο ότι το Ναυπηγείο θα μπορεί να κατασκευάζει πλοία ξένων πολεμικών ναυτικών, όμως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει γραπτή διαβεβαίωση περί αυτού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Του ζητήσαμε να υπάρξει λύση στο θέμα της ασφάλισης των εργαζομένων για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.

Μας απάντησε ότι το βλέπει θετικά. Θα υπάρξει συνεργασία του δικηγόρου μας με την δικηγόρο του Υπουργού σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Ήδη ο δικηγόρος μας έχει ετοιμάσει πρόταση την οποία θα την συζητήσουμε στο Δ.Σ. του Σωματείου και θα την υποβάλλουμε στο Υπουργείο.

Για την πορεία της ειδικής διαχείρισης μας είπε ότι προχωράει, ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές και ότι η ανακοίνωση των διαχειριστών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα δημοσιευθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μας είπε ακόμη ότι ταυτόχρονα θα δημοσιευθεί και η πρόσκληση για την πώληση της δεξαμενής Νο.5. Σχετικά με την δεξαμενή Νο 5, μας είπε ακόμη, ότι ελπίζει και πρόθεση του είναι, ότι μετά την πώληση και της λειτουργία της ως ναυπηγείου, θα απορροφήσει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Η απάντησή μας ήταν και πάλι, ότι αξιώνουμε την διατήρηση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Το τι θα γίνει μετά, εάν υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης στην δεξαμενή Νο 5 με καλύτερους όρους, θα το αποφασίσει ο κάθε εργαζόμενος.

Συναδέλφισσες – οι,

Μετά την συνάντησή μας με τον Υπουργό, οι ανησυχίες μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική δέσμευση για κανένα από τα θέματά μας, παρά μόνο γενικόλογες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά μας παραμένουμε ανυποχώρητοι στα αιτήματά μας :

● Διατήρηση των θέσεων και των συμβάσεων εργασίας.

● Πλήρης εξόφληση όλων των οφειλομένων

● Ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας

● Επαναφορά των αποδοχών μας στο 100%

● Λειτουργία του Ναυπηγείου με πλήρεις δραστηριότητες.

Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Θα είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Ενωμένοι και με αγωνιστική διάθεση θα είμαστε όλοι παρόντες. Όλοι οι εργαζόμενοι. ...

Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις…

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘ. Τ/Υ.

5/10/2018

Όπως γνωρίζετε, η υπόθεση των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης του Τροχαίου Υλικού που συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο, έχει παραπεμφθεί από τον Άρειο Πάγο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Άρειος Πάγος αρχικά με πλειοψηφία 3 έναντι 2 , δέχθηκε την άποψη του Εφετείου για τους 90 και έκρινε ότι πραγματικός εργοδότης παραμένει η ΕΝΑΕ. Όμως επειδή η πλειοψηφία ήταν οριακή, έστειλε το φάκελο της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας από το Δικαστήριο αυτό να κρίνει μερικά νομικά ζητήματα. Στη συνέχεια, αφού εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα ξαναπάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πάει η αγωγή των 90. Για τους 70 περίπου συναδέλφους , ο Άρειος Πάγος ανέστειλε την έκδοση απόφασης, περιμένοντας την απόφαση το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οπότε θα αποφασίσει αναλόγως. Δηλαδή, στο ΕΔ πάει η υπόθεση των 90, όμως και η υπόθεση των υπολοίπων εξαρτάται απολύτως από την πορεία της υπόθεσης των 90. Όποια απόφαση εκδοθεί τελικά για τους 90, η ίδια θα ακολουθήσει και για τους υπόλοιπους.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν κληθεί να παραστούν μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρους τους, οι 90 . Η εκπροσώπηση αρχικά έχει γίνει με την κατάθεση υπομνήματος, στο οποίο αναλύονται οι απόψεις και τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς. Στις 15 Νοεμβρίου 2018 συζητείται στο ακροατήριο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ακροατήριο θα μας εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Β. Πήττας που έχει εκπροσωπήσει στα Ελληνικά Δικαστήρια τους 90 του τροχαίου υλικού.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει παράσταση δικηγόρου, προκειμένου να εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα για την καλύτερη έκβαση του δικαστικού αγώνα και να μην απουσιάσουμε από την διαδικασία, πολύ δε περισσότερο διότι θα παραστεί η εταιρεία.

Για το θέμα αυτό και για την διευκρίνιση των όποιων ερωτημάτων, σας καλούμε σε συνάντηση, την Τετάρτη 10-10-2018 και ώρα 08:00 π.μ. στην αίθουσα του Δ.Σ. του Σωματείου μας.

Είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης του ΤΥ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να αποφασίσουμε για την συνέχεια.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28/9/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Την Τετάρτη, 26-9-2018, είχαμε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, με τους διαχειριστές κ.κ. Σεφέρη και Μαράντο. Τους διαχειριστές πλαισίωνε και η δικηγόρος τους κ. Χαλιώτη Μαίρη .

Στη συζήτηση αυτή θέσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για το θέμα της διάσπασης του εμπορικού τμήματος του Ναυπηγείου με την ξεχωριστή πώληση των δεξαμενών 1 και 3 (η προθεσμία υποβολής προσφορών έληξε προχθές) και στη συνέχεια των δύο ρυμουλκών (η προκήρυξη δημοσιεύθηκε και αυτή προχθές). Εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας, διότι κατά τον τρόπο αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το εμπορικό τμήμα του Ναυπηγείου ως ενιαίο.

Μας απάντησαν ότι την τμηματική πώληση την επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται προκειμένου να μην μπορεί να λειτουργεί αυτόνομο εμπορικό τμήμα, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ του 2008/2010. Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώληση του εμπορικού τμήματος θα πάνε για την κάλυψη/εξόφληση των απαιτήσεων κατά της ΕΝΑΕ για τις παράνομες κατά την ΕΕ ενισχύσεις.

Εκφράσαμε την διαφωνία μας και τις αντιρρήσεις μας για το γεγονός ότι με την χθεσινή προκήρυξη βγαίνει προς πώληση το ρυμουλκό ΚΡΟΝΟΣ το οποίο είχε επισκευαστεί πρόσφατα.

Μας απάντησαν ότι τα ρυμουλκά αναφέρονται με το όνομά τους, ποια δηλαδή ανήκουν στο εμπορικό τμήμα του ναυπηγείου από την κοινή επιτροπή που είχε συνταχθεί και ότι σε κάθε περίπτωση η επισκευή του ρυμουλκού, αυξάνει την προσδοκώμενη τιμή πώλησης.

Για το πρόβλημα που ενδεχομένως εμφανιστεί στους συναδέλφους μας που είναι ναυτολογημένοι στο ρυμουλκό αυτό, μας απάντησαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, θα ναυτολογηθούν στο ρυμουλκό ΩΚΕΑΝΟΣ

Μας ξεκαθάρισαν ότι στο στρατιωτικό τμήμα παραμένει πάνω από το 75% των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, δηλαδή όλο το ναυπηγείο εκτός της 5 δεξαμενής που μεταβιβάστηκε στο Δημόσιο, των πλωτών δεξαμενών 1 και 3, δύο ρυμουλκών και τα οικόπεδα εκτός της περίφραξης του ναυπηγείου.

Ο χώρος των πλωτών δεξαμενών 1 και 3 με τις προβλήτες είναι στρατιωτικός.

Επίσης μας διαβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι το στρατιωτικό τμήμα θα πουληθεί ενιαία και ότι διεκδικούν από το Ελληνικό Δημόσιο την εκτέλεση της απόφασης της Διαιτησίας (τα 200 εκ. Ευρώ και το συμβόλαιο των Υ/Β).

Στην προκήρυξη για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ναυπηγείου, καθώς και οι απαιτήσεις της ΕΝΑΕ κατά οποιουδήποτε τρίτου. Θα αναφέρεται και η απόφαση της Διαιτησίας για την συνέχιση των συμβάσεων κατασκευής των υποβρυχίων.

Γίνεται προσπάθεια για την νομοθετική επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων του ναυπηγείου και για την έκδοση των σχετικών αδειών. Αισιοδοξούν ότι σύντομο οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν.

Γίνονται συζητήσεις με την ΕΕ προκειμένου το στρατιωτικό τμήμα του Ναυπηγείου, μετά την πώλησή του, να αναλαμβάνει εργασίες για πολεμικά ναυτικά Ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης για την σμίκρυνση του χρόνου απαγόρευσης εμπορικών δραστηριοτήτων, από το 2025 να φθάσει στο 2023, ώστε στη συνέχεια το Ναυπηγείο να δραστηριοποιείται και στην κατασκευή/επισκευή εμπορικών πλοίων ή άλλου βιομηχανικού υλικού. Στην πρόσκληση για την υποβολή προσφορών θα υπάρχει σαφής αναφορά στις εργασίες που θα μπορεί να εκτελέσει το ναυπηγείο.

Ζητήσαμε και πάλι την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας , προτείνοντας , στην ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή και πρόσκλησή του για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να υπάρχει σαφής ρήτρα ότι οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που συνδέονται με την εταιρεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, συνεχίζονται χωρίς διακοπή στον νέο φορέα.

Η απάντηση ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί θα προκύψει ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το νόμο. Δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και στη συνέχεια ο αγοραστής θα επιλέξει με νέες συμβάσεις εργασίας ποιους θα προσλάβει και με ποιες αποδοχές.

Θα καταρτίσουν πίνακες για όλο το προσωπικό, ανά ειδικότητα και τυπικά προσόντα, χωρίς όμως αναφορά σε πρόσωπα. Στον πίνακα αυτόν όλοι οι εργαζόμενοι θα θεωρούνται και θα αναφέρονται ως ενεργοί.

Εμείς από την πλευρά μας θα απαιτήσουμε και θα θέσουμε στον Υπουργό, το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας μας, καθώς και την καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους .

Επαναφέραμε τέλος το θέμα της ασφάλισης προηγούμενων ετών των εργαζομένων στο ΝΑΤ. Μας απάντησαν ότι αφού θα το εξετάσουν θα το προχωρήσουν.

Συναδέλφισσες – οι,

Η συνάντηση με τους διαχειριστές ήταν η δεύτερη στη σειρά. Η συζήτηση έγινε γενικά σε καλό κλίμα, χωρίς να λείψουν επί μέρους εντάσεις. Τους επαναλάβαμε ότι δεν φέρνουμε κανένα εμπόδιο στην εξέλιξή της ειδικής διαχείρισης. Προειδοποιήσαμε όμως και πάλι ότι θα μας βρουν απέναντι και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, εάν θιγούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας.

Τέλος, οι διαχειριστές εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση / πρόκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του ναυπηγείου και προκύπτουν μέσα από τις συζητήσεις με τους διαχειριστές και τους αρμόδιους Υπουργούς .

Σε ότι αφορά τις δικαστικές εξελίξεις έχουμε τα ακόλουθα:

· Ανακοπές κατά του Ελληνικού Δημοσίου:

Είχαμε δικάσει τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2017 δύο ανακοπές που είχαμε ασκήσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με τις οποίες ζητούσαμε να υποχρεωθεί το Δημόσιο από τα ποσά που τυχόν θα επιδικάζονταν υπέρ της ΕΝΑΕ από την Διαιτησία ή άλλο Δικαστήριο, να παρακρατηθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις αποδοχές μας για το διάστημα από 18-4-2012 μέχρι 30-4-2014, που μας έχουν επιδικαστεί με δικαστικές αποφάσεις, και να αποδοθούν απ΄ευθείας στους εργαζόμενους.

Για την μία υπόθεση εκδόθηκε απόφαση, η οποία όμως δεν κρίνει την ουσία της διαφοράς, αλλά στέλνει την υπόθεση για εκδίκαση σε άλλο τμήμα του Δικαστηρίου.

Για την δεύτερη υπόθεση, εκδόθηκε επίσης απόφαση, που όμως ούτε και αυτή κρίνει την διαφορά, αλλά ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Θα προχωρήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν σε προσδιορισμό δικασίμων και για τις δύο υποθέσεις.

· Εκδίκαση εφέσεων:

Στις 6 Νοεμβρίου ξεκινά εκδίκαση στο Εφετείο των εφέσεων που έχει ασκήσει η εταιρεία κατά των αποφάσεων που έχουν κρίνει την εκ περιτροπής εργασίας παράνομη, δηλαδή για το διάστημα από 18-4-2012 μέχρι 30-9-2013. Στη συνέχεια ακολουθούν στις 5-3-2019 οι δύο εφέσεις της εταιρείας για το διάστημα από 1-5-2014 μέχρι 31-12-2015, στις 2-4-2019 η έφεση για το 2016 και θα ακολουθήσει η έφεση για το 2017.

· Ποινικά Δικαστήρια:

Στις 25-9-2018 έγινε τελικά μετά από πολλές αναβολές και από πιέσεις μας η ποινική δίκη, μετά από την μήνυση που είχαμε καταθέσει μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας κατά των μελών του Δ..Σ της εταιρείας, για την μη καταβολή των αποδοχών μας από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Ήταν η πρώτη δίκη που δικάστηκε. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τα τρία μέλη της διοίκησης και τους επέβαλε ποινή πολλών ετών φυλάκισης.

· Υπόθεση εργαζομένων πρώην διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού:

Στις 15 Νοεμβρίου 2018 συζητείται στο ακροατήριο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, το θέμα που έχει παραπέμψει εκεί ο Άρειος Πάγος. Στο ακροατήριο θα μας εκπροσωπήσει ο δικηγόρος Β. Πήττας που έχει εκπροσωπήσει στα Ελληνικά Δικαστήρια τους 90 της πρώην διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού.

Κρίναμε απαραίτητο να υπάρξει παράσταση δικηγόρου, προκειμένου να εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα για την καλύτερη έκβαση του δικαστικού αγώνα και να μην απουσιάσουμε από την διαδικασία, πολύ δε περισσότερο διότι θα παραστεί η εταιρεία.

Τις επόμενες ημέρες το Δ.Σ. του Σωματείου θα αποφασίσει για το χώρο και την ημέρα που θα καλεστούν οι συνάδελφοι της πρώην διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού για να ενημερωθούν και να αποφασίσουμε από κοινού για την πορεία της εξέλιξης.

Συναδέλφισσες – οι,

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το προεδρείο του Σωματείου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Ρήγα, τον ενημερώσαμε και του θέσαμε τα τρέχοντα προβλήματα που μας αφορούν και τα οποία τα είχαμε θέσει και στον προκάτοχό του.

Ως Υπουργός της κυβέρνησης, μας είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία του Ναυπηγείου, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, χωρίς να μπορεί να πει κάτι παραπάνω και το επόμενο διάστημα θα δοθεί μια οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Όσον αφορά τα αιτήματά μας, έδειξε κατανόηση, θα επιληφθεί των ζητημάτων με τους συνεργάτες του και θα μας ενημερώσει άμεσα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/9/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Το Σωματείο μας για άλλη μια χρονιά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου και ενώνει τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και εργαζομένους συμμετέχοντας στο Συλλαλητήριο που οργανώνει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 18:00μμ.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον λαό της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τα μάτια τους οι κυβερνώντες και να συνειδητοποιήσουν τις ολέθριες συνέπειες που είχαν οι υπογραφές των μνημονίων, σε βάρος της μισθωτής εργασίας, καθώς και τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους της χώρας μας.

Μονόδρομος είναι ο κοινός αγώνας, η ενότητα όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων, ώστε να επαναφέρουμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Συνεχίζουμε αγωνιστικά και μαχητικά! Αναδεικνύουμε την κατάσταση που βρίσκονται τα Ναυπηγεία και προβάλλουμε τα δίκαια και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα μας, απαιτώντας :

· Την συνέχιση λειτουργίας του Ναυπηγείου

· Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας

· Την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας

Στον κοινό αγώνα με τα συνδικάτα διεκδικούμε:

· ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

· ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ

· ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

· ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Καλούμε όσους από τους συναδέλφους μας επιθυμούν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο να επικοινωνήσουν έως την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00πμ με την γραμματεία του Σωματείου δηλώνοντας συμμετοχή.

Η μεταφορά θα γίνει με τρένο, που θα αναχωρήσει το Σάββατο 8/9 στις 07:18 (αμαξοστοιχία IC 50) και θα επιστρέψει το ίδιο βράδυ στις 23:00 (ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη με την αμαξοστοιχία 601). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας που ορίζετε από την ΓΣΕΕ και το Ε.Κ.Α Παρακαλείσθε για την έγκαιρη προσέλευσή σας στους σταθμούς αφετηρίας, τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13/6/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Την Δευτέρα έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, με τους διαχειριστές κ. Σεφέρη και κ. Μαράντο. Τους διαχειριστές πλαισίωνε και η δικηγόρος τους κ. Χαλιώτη Μαίρη , καθώς και ο δικηγόρος κ. Φίλιππος Καρδαράς.

Η συνάντηση αυτή έγινε μετά την επιστολή του Σωματείου προς τους διαχειριστές στις 29-5-2018, με την οποία τους καλούσαμε να μας απαντήσουν στα καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν όλους και συνδέονται με την πορεία της ειδικής διαχείρισης, την καταβολή των οφειλομένων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και τις προοπτικές του ναυπηγείου.

Συνοπτικά τα ερωτήματα και ζητήματα που τους είχαμε θέσει με την επιστολή μας ήταν τα εξής:

* Το πρώτο είναι η καταβολή των μέχρι σήμερα οφειλομένων από την εταιρεία στους εργαζόμενους, για αποδοχές από τον Απρίλιο του 2012 και για αποζημιώσεις απολύσεως, τα οποία προσδιορίζονται περίπου σε 170 εκατομμύρια ευρώ.

* Το δεύτερο είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, μετά το πέρας της ειδικής διαχείρισης και την πώληση των Ναυπηγείων.

Για τα δύο αυτά ζητήματα, οι προτάσεις μας , τις οποίες τους είχαμε ήδη γνωστοποιήσει, ήταν:

1. Η πληρωμή των οφειλομένων να γίνει από το ποσό το οποίο έχει επιδικάσει η Διαιτητική Απόφαση του ICC υπέρ της εταιρείας, μετά το πέρας των δικαστικών προσφυγών του Δημοσίου κατά της απόφασης αυτής.. Σημειώναμε ότι η λύση αυτή είναι όχι μόνο νομικά δυνατή, αλλά και επιβεβλημένη, λόγω και της κατάσχεσης που έχουμε κάνει στα χέρια του Δημοσίου ως τρίτου των απαιτήσεων της εταιρείας κατά του Δημοσίου, με αιτία την μεταξύ τους σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων.

2. Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και των αποδοχών μας, ζητούσαμε, στην ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή και πρόσκλησή του για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να υπάρχει σαφής ρήτρα ότι οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που συνδέονται με την εταιρεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, συνεχίζονται χωρίς διακοπή στον νέο φορέα.

Στα δύο αυτά ζητήματα, η απάντηση των διαχειριστών ήταν:

1. Η πληρωμή των οφειλομένων θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου για την ειδική διαχείριση. Δηλαδή ότι θα γίνει πίνακας κατάταξης όλων των δανειστών της εταιρείας, με βάση τη σειρά που προβλέπει ο νόμος (σημείωση: την έχουμε ήδη εξηγήσει τη σειρά αυτή με ανακοινώσεις δικές μας και του δικηγόρου μας) και θα πληρωθούν από το ποσό που θα καταβάλει ο αγοραστής για την αγορά του ναυπηγείου. Μέχρι εκεί που θα φτάσει το ποσό αυτό.

Ζητήσαμε, για να μην υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά και εμπλοκές και καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά το εμπορικό και το στρατιωτικό τμήμα του ναυπηγείου, να γίνει ξεχωριστή διαδικασία διανομής για το κάθε τμήμα, στο δε στρατιωτικό να μην περιληφθούν οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου για την ανάκτηση των “παράνομων” χρηματοδοτήσεων ύψους περίπου 600 εκατομ. ευρώ, καθώς και όποια άλλη οφειλή αφορά το εμπορικό τμήμα.

Οι διαχειριστές συμφώνησαν ότι έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει. Στον πίνακα διανομής του στρατιωτικού τμήματος θα συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων , του Δημοσίου για φόρους και ΦΠΑ και της Τράπεζας Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρουν οι εργαζόμενοι κάτι παραπάνω, αφού το εκπλειστηρίασμα θα μοιραστεί σε λιγότερους, εάν ήταν στον ίδιο πίνακα και τα 600 εκατομ. των ανακτήσεων, δεν θα έμενε τίποτα για τους εργαζόμενους.

2. Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, δηλαδή να μεταφερθούν στον νέο φορέα χωρίς διακοπή, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Η διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το νόμο. Δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και στη συνέχεια ο αγοραστής θα επιλέξει με νέες συμβάσεις εργασίας ποιούς θα προσλάβει και με ποιές αποδοχές. Εκτίμησαν ότι θα προσληφθεί το μεγάλο μέρος των εργαζομένων, δεδομένης της εμπειρίας τους και της ανάγκης του νέου φορέα να συνεχίσει την λειτουργία του ναυπηγείου.

Τους γνωρίσαμε ότι ήδη έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον κ. Πιτσιόρλα να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, με βάση την οποία όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν με τις ίδιες συμβάσεις εργασίας στον νέο φορέα. Και ότι ζητούμε την συνηγορία τους στην κατεύθυνση αυτή. Μας απάντησαν ότι δεν θα προβάλλουν καμιά αντίρρηση εάν λυθεί νομοθετικά το θέμα.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις και στα άλλα ζητήματα που τους είχαμε θέσει με την επιστολή μας. Και συγκεκριμένα:

1. Ζητούσαμε, στην ανακοίνωση /πρόσκληση που θα απευθύνει ο διαχειριστής προς τους υποψήφιους επενδυτές να αναφέρεται με σαφήνεια τί εργασίες θα μπορεί να κάνει το νέο Ναυπηγείο. Θα μπορεί, για παράδειγμα να αναλαμβάνει κατασκευές πολεμικών πλοίων για ξένα πολεμικά ναυτικά; Θα μπορεί να κάνει εμπορικά πλοία;

Η απάντηση ήταν ότι στην πρόσκληση θα υπάρχει σαφής αναφορά στις εργασίες που θα μπορεί να εκτελέσει το ναυπηγείο με βάση τις άδειες που θα έχει λάβει.

2. Ζητούσαμε, στην ανακοίνωση/ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση του ICC ,τόσο σε σχέση με το ποσό που επιδικάστηκε υπέρ της ΕΝΑΕ, όσο και σε σχέση με τις εκκρεμείς συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, αφού αυτά τα δύο αποτελούν στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας.

Η απάντηση ήταν ότι θα υπάρχει σαφής αναφορά, αλλά και θα επιδιωχθεί από τους διαχειριστές η εκτέλεση της απόφασης της Διαιτησίας.

3. Ζητήσαμε διευκρινίσεις εάν ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός για την πώληση ξεχωριστά του στρατιωτικού και εμπορικού τμήματος, και αν ναι, πώς θα γίνει ο διαχωρισμός του εμπορικού και του στρατιωτικού τμήματος;

Η απάντηση ήταν ότι η πώληση θα γίνει ξεχωριστά. Γίνεται μελέτη για το τί ανήκει στο στρατιωτικό και τί στο εμπορικό τμήμα. Θα ακολουθηθούν κατά βάση αυτά που έχουν αποτυπωθεί στο παρελθόν. Στις πωλήσεις δεν θα συμπεριληφθεί η δεξαμενή Νο 5 η οποία ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο.

4. Ζητήσαμε διευκρινίσεις για την πώληση του σκράπ που είναι σε εξέλιξη. Εκφράσαμε επιφυλάξεις γιατί το σκράπ πρέπει να πουληθεί ξεχωριστά και γιατί να μην συμπεριληφθεί στο ενεργητικό της εταιρείας και να πουληθεί μαζί με το υπόλοιπο ενεργητικό. Και το σημαντικότερο: Ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν στο σκράπ και άλλα υλικά που δεν θα έπρεπε.

Η απάντηση ήταν ότι τι σκράπ εάν πουληθεί τώρα θα αποφέρει κάποια έσοδα, ενώ αν συμπεριληφθεί στο ενεργητικό της εταιρείας, δεν πρόκειται να αυξηθεί λόγω του σκράπ η τιμή αγοράς του ναυπηγείου. Το ποσό που θα εισπραχθεί θα μπεί στα ταμεία της ειδικής διαχείρισης. Ο χαρακτηρισμός του σκράπ γίνεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με μεγάλη φειδώ.

5. Τέλος θέσαμε στους διαχειριστές και το ζήτημα, όπως της ασφάλισης των εργαζομένων στο ΝΑΤ.

Μας απάντησαν ότι θα μελετήσουν το θέμα του ΝΑΤ και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση.

Συναδέλφισσες – οι,

Η συνάντηση που προαναφέρουμε ήταν η πρώτη ουσιαστική συνάντηση που έγινε με τους διαχειριστές. Η συνάντηση και ο διάλογος που έγινε , έγινε σε καλό κλίμα και θέλουμε να

πιστεύουμε με πνεύμα καλής πίστης και με ειλικρίνεια. Εξηγήσαμε στους διαχειριστές ότι οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσαμε και δεν συμπράξαμε στις διαδικασίες για την θέση της εταιρείας σε ειδική διαχείριση, όμως δεν φέραμε και δεν φέρνουμε κανένα εμπόδιο στην εξέλιξή της. Προειδοποιήσαμε όμως ότι θα μας βρουν απέναντι και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, εάν θιγούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας.

Τέλος, οι διαχειριστές εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση / πρόκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο.

Συναδέλφισσες – οι,

Την ίδια περίπου επιστολή που στείλαμε προς τους διαχειριστές την είχαμε ήδη στείλει και προς τον Υπουργό κ. Πιτσιόρλα, από τον οποίο ζητούσαμε επίσης συνάντηση. Μέχρι σήμερα η συνάντηση αυτή δεν έχει γίνει. Απαιτούμε να γίνει εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Σε ότι αφορά την τροπολογία που αναμένουμε για νέα χρηματοδότηση, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του Αν. Υπουργού Άμυνας κ. Κουβέλη μας επισήμαναν ότι τις επόμενες μέρες ο Υπουργός κ. Χουλιαράκης θα την στείλει στην Βουλή για ψήφιση.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις…

Δείτε εδώ την επιστολή προς τον κ. Σεφέρη.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8/6/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Στάλθηκε σήμερα η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τις κατασκηνώσεις του 2018.

Στην ανακοίνωση που έστειλε το τέως ΤΑΠΙΤ σήμερα ΕΤΕΑΕΠ αναγράφονται αναλυτικά όλα τα έγγραφα που χρειάζονται προκειμένου να εγγραφούν τα παιδιά των μεταλλεργατών στις κατασκηνώσεις.

Όποιος επιθυμεί τη συμμετοχή του παιδιού του στις κατασκηνώσεις, μπορεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά του στη γραμματεία του Σωματείου για την πρώτη περίοδο το αργότερο έως την ΤΡΙΤΗ 12/6/2018..

Για τις επόμενες περιόδους σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει περιορισμός χρόνου.

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του τέως ΤΑΠΙΤ σήμερα ΕΤΕΑΕΠ, όλα τα έγγραφα. Τα καταλύματα που επιλέχθηκαν σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε είναι τα ίδια με τα περσινά.

Δείτε τα δικαιολογητικά εδώ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25/5/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Οχτώ χρόνια λιτότητας εγκλώβισαν τη χώρα σε βαθιά, παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική καχεξία. Θύματα είναι οι πιο υγιείς, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Ανεργία, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, δημευτική φορολόγηση και εισφορολόγηση εργαζομένων, συνταξιούχων, εμπόρων και επιστημόνων - ελευθέρων επαγγελματιών, διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης των θυμάτων της κρίσης, συνθέτουν την αδιέξοδη δυστοπία που βιώνουμε όλοι.

Ο λαϊκισμός και η πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις.

Για το λόγο αυτό, οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουμε ενιαία δράση και συγκροτούμε μια νέα, ευρεία κοινωνική συμμαχία.

Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία.

Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης.

Βασικοί πυλώνες της νέας προσπάθειας είναι η ανθρωποκεντρική, διατηρήσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, που στηρίζεται στο κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διεκδικούμε, δυναμικά, εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση:

Δραστική καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργία νέων, μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές.

Κοινωνικό Κράτος που παρέχει δίχτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των θυμάτων της κρίσης.

Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με το φάρμακο να παραμένει δημόσιο αγαθό.

Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ψηφιακό, αξιοκρατικό, δημοκρατικό και βιώσιμο με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των λειτουργών του. Εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών, διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Αξιοπρεπείς συντάξεις και - αυτονοήτως - πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τον ανακαθορισμό του ύψους τους.

Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης και εξάλειψη της δημευτικού χαρακτήρα εισφορολόγησης, με παροχή φορολογικών κινήτρων συνδεδεμένων με την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πολιτικές αγοράς εργασίας που δεν θα αναπαράγουν την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα θα αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους, στην 24ωρη Γενική Απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 30ΜΑΙΟΥ 2018 και στη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, κάτω από το πανό του Σωματείου.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/4/2018

1η ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ - ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Τιμάμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τιμάμε εκείνους που έδωσαν αγώνα για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή μας, τιμάμε όλους εκείνους που έδωσαν αγώνα για να έχουμε σήμερα 8ωρο, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση για να έχουμε Δημοκρατία.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΤΡΙΤΗ 1η ΜΑΗ 2018

Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, νέα δυσβάστακτα μέτρα.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια τον ανοχών της.

Η βίαιη - χωρίς ιστορικό προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα σε ειρηνική περίοδο - επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία.

Μια συνολική και καθολική υποβάθμιση, με τη μορφή κατακρήμνισης για την εργασία και την οικονομία, χωρίς σταματημό αφού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κλιμακώνονται σωρευτικά οι πολιτικές ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ.

Στην Πρόκληση αυτή και στα έργα της Κυβέρνησης απαντάμε με Συμμετοχή, με Ενότητα και Αγώνα.

Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας!

Την Τρίτη 1 Μαΐου όλοι συμμετέχουμε στην Απεργιακή Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων στην Πλ. Κλαυθμώνος 11:00 π.μ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24/4/2018

Δείτε εδώ τον οικονομικό απολογισμό 2017 και προϋπολογισμό 2018 και το διοικητικό απολογισμό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/4/2018

Συναδέλφισσες -οι,

Την Τέταρτη 25/4/2018 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Το Δ.Σ. του Σωματείου σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί έξω από τον προαύλιο χώρο του Σωματείου με ώρα έναρξης 08:30 π.μ.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

o Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός 2017 – 2018και Προϋπολογισμός 2018

o Ενημέρωση από το δικηγόρο του Σωματείου κ. Πήττα για όλες τις νομικές ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα καθώς και αυτές που θα επακολουθήσουν.

o Εξουσιοδότηση (σύμφωνα με το νόμο) για οποιαδήποτε μορφή κινητοποιήσεων προς το Δ.Σ. του Σωματείου.

Τις επόμενες ημέρες, θα διανεμηθεί όπως προβλέπεται από το καταστατικό ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός 2017 – 2018 καθώς και ο Προϋπολογισμός 2018.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/3/2018

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση του δικηγόρου κ. Β. Πίττα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28/3/2018

Συναδέλφισσες – οι,

 

Με την γνωστή πλέον σε όλους μας απόφαση του Πρωτοδικείο Αθηνών, διορίσθηκε ειδικός διαχειριστής στην εταιρεία ο κ. Μαργαρίτης, δημοσιεύθηκε δε ο διορισμός του στο ΓΕΜΗ.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον διαχειριστή και τους συνεργάτες του, το Σωματείο (εντεκαμελές) συναντήθηκε μαζί τους, για μια πρώτη εθιμοτυπική - διερευνητική συζήτηση.

Από την πλευρά τους, μας ζητήθηκε να συνεργαστούμε έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει (εκκαθάριση εν λειτουργία), όπως αυτό προσδιορίζεται από το νόμο και από την απόφαση 725/2018 του πρωτοδικείου Αθηνών.

Τους απαντήσαμε ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο έργο τους, από την στιγμή που και οι ίδιοι ξεκαθάρισαν πως ήρθαν για συγκεκριμένο λόγο και όχι για να δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζομένους.

Ζητήσαμε και αποδέχτηκαν το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουμε εκ νέου μια νέα συνάντηση, παρουσία και του Νομικού μας συμβούλου, αφού προηγηθεί η συνάντηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξής κ. Πιτσιόρλα.

 

Η συνάντηση με τον υπουργό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του Σωματείου με τον ίδιο.

 

Το προεδρείο του Σωματείου συναντήθηκε με τον κ. Γάτη, γενικό διευθυντή του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Κουβέλη και τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοικαι ειδικότερα για την νέα τροπολογία που θα πρέπει να κατατεθεί για την συνέχιση της χρηματοδότησης πριν την εξάντληση της υπάρχουσας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άλλη φορά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την καθυστέρηση των πληρωμών.

Δεσμεύτηκε ότι ο υπουργός θα λάβει γνώση για όλα τα προβλήματα και με συγκεκριμένη ατζέντα που αφορά τον ίδιο και το υπουργείο Άμυνας θα συναντηθούμε άμεσα.

 

Χθες το προεδρείο του Σωματείου συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, έπειτα από επιστολή που του είχαμε στείλει και αφορούσε πρόβλημα με τους συνάδελφους στο ΝΑΤ.

Ο Υπουργός παρόλο το ταξίδι του στην Αμερική ανταποκρίθηκε άμεσα.

Δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων που έχουν ως κύριο φορέα ασφάλισης το ΝΑΤ.

Αποφασίστηκε συνεργάτης του Υπουργού να συνεργαστεί με τον Νομικό σύμβουλο του Σωματείου, να προετοιμάσουν το περιεχόμενο ενός κειμένου που θα συνταχθεί, έτσι ώστε να γίνει διάταξη και να την προωθήσει ο Υπουργός .

Επίσης σε συνεργασία με τους αρμοδίους Υπουργούς και με τον ίδιο τρόπο θα προωθήσει διάταξη για να βρεθεί επιτέλους λύση για τα ένσημα του 18μήνου.

 

Εν αναμονή των επικείμενων συναντήσεων του Σωματείου με τους Αναπληρωτές Υπουργούς κ. Πιτσιόρλα και κ. Κουβέλη το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε η ετήσια γενική συνέλευση να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.

 

Συναδέλφισσες – οι,

 

Οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου δείχνοντας την ευαισθησία τους προς τον άνθρωπο προσφέρουν για μια ακόμη φορά εθελοντική αιμοδοσία ως έκφραση πίστης και αγάπης, ως συμμετοχή και συμπαράσταση στην ανθρώπινη ανάγκη χωρίς διακρίσεις και αναστολές.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από το ΕΛΠΙΣ την Πέμπτη 29-3-2018 και την Παρασκευή 30-3-2018 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Σωματείου μας.

 

 

ΥΓ. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Νομικό μας Σύμβουλο κ. Πήττα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1/3/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Παρατηρούμε τελευταία μια πληθώρα ανακοινώσεων της διοίκησης της εταιρείας που απευθύνονται είτε προς την Κυβέρνηση, είτε προς τους εργαζόμενους.

Φαίνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας, επειδή δεν έχει την διάθεση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, έχει επιλέξει να επιδίδεται σε έναν κλεφτοπόλεμο χωρίς καμιά ουσία.

Μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση - δέσμευση της εταιρείας για την καταβολή των οφειλομένων από τον Απρίλιο του 2012, δεν είδαμε καμιά πρόταση για την λειτουργία του Ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και των αποδοχών μας.

Οι καταγγελίες της και οι διαμαρτυρίες της για την συμπεριφορά του Υπουργείου απέναντί της , δεν μας αφορούν. Αυτοί οδήγησαν την κατάσταση εκεί που βρίσκεται σήμερα, οι ίδιοι ας βρουν την λύση. Μέχρι να βρεθεί όμως η οριστική λύση δεν δικαιούνται - και δεν θα το επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση - να φέρνουν εμπόδια στην έστω και μέσω των τροπολογιών συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου και την έστω και μερική πληρωμή των εργαζομένων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Τους επισημαίνουμε ακόμη και τους προειδοποιούμε ότι δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους ως “επιχειρήματα” στην αντιπαράθεσή τους με το Υπουργείο. Δεν τους έχουμε εξουσιοδοτήσει να μιλάνε για λογαριασμό μας, ούτε να “ερμηνεύουν” ποια είναι τα συμφέροντά μας.

Τέλος τους προειδοποιούμε ότι ο τρόπος έκφρασης και ο τρόπος λειτουργίας των εκπροσώπων του σωματείου μας και των συνδικαλιστικών παρατάξεων, δεν είναι θέμα δικό τους. Αφορά αποκλειστικά και μόνο το σωματείο μας. Γι’ αυτό ας κρατηθούν μακριά. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά ανάμειξή τους. Και πολύ περισσότερο δεν ανεχόμαστε καμιά, συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη, απειλή για διώξεις ή για απολύσεις. Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν απειλούνται. ...

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/2/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Στην χθεσινή μας ανακοίνωση σας είχαμε ενημερώσει ότι ο υπουργός ο κ. Πιτσιόρλας δεσμεύθηκε ότι στις επόμενες ώρες θα υπάρξει συνεννόηση των συναρμοδίων υπουργών και κατά την διάρκεια της ημέρας θα επικοινωνήσει μαζί μας για να μας προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα κατατεθεί η τροπολογία.

Πράγματι, ο υπουργός κράτησε το λόγο του και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Σωματείου, όπως είχε δεσμευθεί, και μας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα τροπολογία για την δέσμευση νέων χρημάτων και την επέκταση του προγράμματος.

Η τροπολογία συμφωνήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς και αναμένεται η ψήφισή της.

Σε ότι αφορά τα οφειλόμενα του Ιανουάριου ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι θα καταβληθούν στους εργαζομένους, το συντομότερο δυνατό, για να επανέλθει η ομαλότητα στο χώρο.

Παράλληλα υπήρξε τηλεφώνημα από τον διοικητή του ΝΚΣ προς τον Πρόεδρο του Σωματείου ο οποίος τoν διαβεβαίωσε και αυτός με την σειρά του ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που και ο ίδιος είχε και αφορούσε την μισθοδοσία, καταβάλλεται προσπάθεια η πληρωμή να γίνει στο τέλος της εβδομάδος.

Συναδέλφισσες – οι,

Εκτιμούμε ότι η δέσμευση του υπουργού θα γίνει πραγματικότητα και καλό θα ήταν να δείξουμε κατανόηση, παρόλο την δύσκολη οικονομική θέση που έχει βρεθεί ο καθένας μας, σε αντίθετη περίπτωση εδώ θα είμαστε για να αντισταθούμε σε όποιον αγνοεί και παρεμβαίνει στα δικαιώματα μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14/2/2018

Συναδέλφισσες – οι,

Χθες έγινε προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου μας, με την συμμετοχή όλων των παρατάξεων, με τους αρμόδιους υπουργούς.

Από πλευράς υπουργείων έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας, ο γραμματέας του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Βίτσα λόγω κωλύματος του Υπουργού κ. Ασημάκης, ο υπεύθυνος Οικονομικού του Π.Ν. κ. Μπαξεβανάκης και η δικηγόρος του κ. Πιτσιόρλα.

Από πλευράς μας τέθηκαν τα δύο βασικά θέματα που μας απασχολούν αυτή την περίοδο, που είναι η καθυστέρηση πληρωμής του μισθού μας για τον μήνα Ιανουάριο και η πορεία των Ναυπηγείων.

Ο κ. Πιτσιόρλας για την πορεία του ναυπηγείου μας είπε ότι περιμένει την δικαστική απόφαση για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή.

Εκτίμησε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της απόφασης οφείλεται στον όγκο της δικογραφίας και στην δυσκολία του θέματος. Παράλληλα άφησε αιχμές ότι εάν είχαμε συμμετάσχει στην δίκη τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Μας είπε ακόμη ότι εάν τον Μάρτη που συζητείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα των ανακτήσεων, δεν έχει διοριστεί ο ειδικός διαχειριστής, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα και ότι εάν αυτό συμβεί, τα ναυπηγείο θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Του απαντήσαμε και πάλι ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ούτε μαζί ούτε εναντίον κανενός, παρά μόνο με τους εργαζόμενους. Και ότι στις μέχρι τώρα συναντήσεις μας δεν έχει δεσμευτεί για την ικανοποίηση κανενός από τα θέματα που όλοι πλέον γνωρίζουν (λειτουργία του ναυπηγείου, πληρωμή των οφειλομένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας) και ότι εάν προκύψει θέμα για προσφυγή στο Εφετείο εδώ είμαστε, εάν υπάρξουν οι αναγκαίες δεσμεύσεις.

Για το θέμα του προστίμου και της πτώχευσης του ναυπηγείου, του επισημάναμε ότι εάν το ναυπηγείο κλείσει δεν θα είναι προς τιμή της κυβέρνησης, όταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποφύγει την πτώχευση.

Για την καθυστέρηση στις πληρωμές του Ιανουαρίου ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί με την προηγούμενη τροπολογία λόγω λήξης του προγράμματος και ότι θα χρειαστεί νέα τροπολογία για την δέσμευση νέων χρημάτων και την επέκταση του προγράμματος.

Μας είπε ότι η τροπολογία από την πλευρά τους είναι σχεδόν έτοιμη και είναι στην διάθεση των υπουργών να την καταθέσουν, οπότε και ο ίδιος θα αποδεσμεύσει ποσό από το ταμείο του Π.Ν (2,500 εκ. Ευρώ) για να γίνει άμεσα η πληρωμή των οφειλομένων.

Μετά από πίεσή μας το ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ο κ. Πιτσιόρλας κατανοώντας το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεσμεύθηκε ότι στις επόμενες ώρες θα υπάρξει συνεννόηση των συναρμοδίων υπουργών και κατά την διάρκεια της ημέρας θα επικοινωνήσει μαζί μας για να μας προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα κατατεθεί η τροπολογία. Οπότε για το θέμα αυτό περιμένουμε εξέλιξη και θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Τέλος για τους συναδέλφους της πρώην Διεύθυνσης του Τροχαίου Υλικού που απασχολούνται με το Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει δέσμευση από τον κ. Βίτσα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπαξεβανάκη, ότι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στον Ναύσταθμο το επόμενο διάστημα.

Η συνάντηση έκλεισε με την δέσμευση ότι αμέσως με την έκδοση της απόφασης για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή, θα υπάρξει νέα συνάντησή μας για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, και αν χρειαστεί να πάει η υπόθεση στο Εφετείο.

Συναδέλφισσες – οι,

Λύση για την βιωσιμότητα του Ναυπηγείου πρέπει να την δώσει η πολιτική ηγεσία. Την λύση δεν την δίνουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και περιμένουν να κάνουν την δουλειά που οι ίδιοι γνωρίζουν, να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν πλοία.

Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν απειλούνται. Και δεν πρέπει να απειλούνται γιατί δεν είναι αυτοί που ευθύνονται. Οι ευθύνες διαχρονικά βαραίνουν τις πολιτικές ηγεσίες που άφησαν το πρόβλημα του Σκαραμαγκά να διαιωνίζεται.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία ας κοιτάξει να κάνει την δουλειά της όπως αυτή γνωρίζει για να πετύχει και οι εργαζόμενοι θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτής της θέσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυστυχώς συνέβη και αυτό. Στις 18-1-2018 βούλιαξε η δεξαμενή Νο 1 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μια δεξαμενή που έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες πλοία, αποτελεί πλέον παρελθόν.

 

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Δεν φταίει ο αέρας. Φταίει η διοίκηση του Ναυπηγείου που από το 2012 το έχει εγκαταλείψει στην τύχη του.

 

Έχουμε δεκάδες φορές από τον Απρίλιο του 2012 και μέχρι σήμερα καλέσει την εταιρεία να φροντίσει για την συντήρηση των υποδομών και εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, ώστε να είναι σε θέση το Ναυπηγείο να λειτουργήσει με πλήρεις δραστηριότητες. Δεν έκανε τίποτε. Και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές διατηρήθηκαν σε κάποιο υποφερτό επίπεδο, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους που χωρίς μισθό από τον Απρίλιο του 2012 έκαναν ό,τι μπορούσαν και κράτησαν ό,τι μπορούσαν όρθιο.

 

Για το γεγονός αυτό φταίει και η ελληνική πολιτεία. Πέρασαν τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις και ακόμη το πρόβλημα των Ελληνικών Ναυπηγείων βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

 

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει το θέμα να λυθεί τώρα. Διοίκηση της εταιρείας και Ελληνικό Δημόσιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν επιβάλλεται να ξεπεραστούν, ώστε το ναυπηγείο να μπορέσει όχι μόνο να ξαναστηθεί όρθιο, αλλά να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Οι προοπτικές είναι καλές, οι λύσεις υπάρχουν. Αναζητείται η βούληση.

 

Ως προς την απώλεια της δεξαμενής Νο 1, πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες. Να καταλογιστούν όμως στους πραγματικά υπαίτιους. Και όχι να αναζητηθούν εξιλαστήρια θύματα..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13/12/2017

Συναδέλφισσες – οι,

 

Με το σύνθημα ΦΤΩΧΕΙΑ -ΦΟΡΟΙ -ΑΝΕΡΓΙΑ, οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες αδιέξοδες και ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν «στραγγαλίσει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, συμμετέχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Απεργούν και διαδηλώνουν, αντιδρώντας στην αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στο νέο προϋπολογισμό, αλλά και σε κάθε μέτρο και στόχευση που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών τους δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, θα δώσουν ακόμη μία φορά την ηχηρή απάντησή τους, με την Απεργία και το Συλλαλητήριο της Πέμπτης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΚΑΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2018.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας.

Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας – ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.

Για τους εργαζόμενους ο αγώνας είναι μονόδρομος! Ως εργαζόμενοι, έχουμε μόνον μία επιλογή. Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία.

Για ακόμη μία φορά μήνυμα ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους, στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, κάτω από το πανό του Σωματείου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8/12/2017

Συναδέλφισσες – οι,

 

Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την από 6-12-2017 ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Boulos Hankach.

Κατ’ αρχήν θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή υπογράφεται από τον πρόεδρο της εταιρείας και όχι από εκπροσώπους του. Άλλωστε αυτό είχαμε ζητήσει και εμείς, να μιλήσουμε απ’ ευθείας με τον πρόεδρο, με επιστολή μας που του απευθύναμε στις 16-10-2017.

Δυστυχώς όμως και στην ανακοίνωση αυτή διαπιστώσαμε μόνο γενικότητες και αόριστες αναφορές, τόσο σε σχέση με την πορεία των Ναυπηγείων από τώρα και μετά, όσο και για τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος της εταιρείας, δεν αναφέρει τίποτε για το πώς πρακτικά μπορεί να υλοποιηθεί ο αναφερόμενος σχεδιασμός τους, με δεδομένη αφενός μεν την αίτηση του Δημοσίου για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή, αφετέρου δε, στην περίπτωση αρνητικής για το Δημόσιο απόφασης από το Δικαστήριο για τον διορισμό διαχειριστή, πως και με ποιόν τρόπο θα αναπτύξει το Ναυπηγείο τις δραστηριότητες που αναφέρει η ανακοίνωση, τόσο σε σχέση με την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων του προγράμματος ΠΩΣΕΙΔΩΝ, όσο και με την κατασκευή πλοίων για ξένα πολεμικά ναυτικά.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η ανακοίνωση αναφέρεται μόνο γενικά «να συμφωνήσουμε για τις ενέργειες που απαιτούνται κατά την μεταβατική περίοδο και για την αποκατάσταση των εκκρεμών ζητημάτων, ώστε να θεραπεύσουμε τις πληγές του παρελθόντος», χωρίς καμία αναφορά στον τρόπο που η εταιρεία σκοπεύει να λύσει “τα εκκρεμή ζητήματα και να θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος” που αποκλειστικά και μόνο η ίδια δημιούργησε.

Με προηγούμενες ανακοινώσεις μας αλλά και με την από 16-10-2017 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της εταιρείας, επισημαίναμε ότι η όποια συζήτησή μας με την εταιρεία προϋποθέτει ουσιαστικές δεσμεύσεις της εταιρείας και όχι γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια.

Απαντώντας σε προηγούμενες ανακοινώσεις της εταιρείας και με δημόσιες τοποθετήσεις μας τους καλούσαμε να μας απαντήσουν κατά τρόπο πειστικό, αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις:

Πώς και με ποιο τρόπο, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία των Ναυπηγείων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων;

Πώς και πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους;

Τα ίδια ερωτήματα υποβάλλουμε και τώρα, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της εταιρείας. Εάν η εταιρεία έχει πραγματικές απαντήσεις, και αν μπορεί να παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις ότι οι απαντήσεις της αυτές μπορούν να υλοποιηθούν, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί τους.

Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι εκεί που έχουν φτάσει σήμερα τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εργαζόμενους και απέναντι στις οικογένειές μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που θα μπορέσει να δώσει λύση. Έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε εφόσον θα υπάρχει ουσιαστική ανταπόκριση, τόσο με την εργοδοτική πλευρά, όσο και με την Κυβέρνηση.

Για εμάς δεν υπάρχουν απέναντί μας εκ προοιμίου οι καλοί και οι κακοί. Δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι άλλοι. Δίνουμε τον αγώνα μας προς κάθε κατεύθυνση, συζητάμε με όλους, αντιπαρατιθέμεθα με όλους. Με μοναδικό στόχο να παραμείνει το Ναυπηγείο ανοιχτό, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και για να πληρωθούμε τα οφειλόμενα.

Κλείνουμε την σημερινή μας ανακοίνωση με την μόνιμη την τελευταία περίοδο επωδό. Και αυτό επειδή η κακοπιστία από πολλούς περισσεύει: Στον αγώνα αυτόν δεν είμαστε ούτε μαζί, ούτε απέναντι σε κάποιον. Δεν είμαστε ούτε με την εργοδοσία, ούτε με το Δημόσιο. Είμαστε εδώ μόνο με τους εργαζόμενους και μόνο για τους εργαζόμενους. Στα τεχνητά διλήμματα που θέτουν κάποιοι, με το Δημόσιο ή με την εταιρεία, η απάντηση είναι αυτή. Με τους εργαζόμενους και μόνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28/11/2017

Συναδέλφισσες – οι,

 

Οι εικόνες των πληγέντων από την πλημμύρα που κατέστρεψε την πόλη της Μάνδρας δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Το Δ.Σ. του Σωματείου εκφράζει την θλίψη και την οδύνη του στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Πολλοί συνάνθρωποί μας που βιώνουν την τραγική αυτή κατάσταση είναι και συνάδελφοι μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε στα πλαίσια της Αλληλεγγύης ( που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο χώρο μας και το έχουν αποδείξει κατά καιρούς, όταν χρειάστηκε) να ενισχύσουμε οικονομικά τους συναδέλφους μας που ζουν στην πόλη της Μάνδρας και υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους.

Παρακαλούνται οι γραφείς των τμημάτων σε συνεννόηση με το Σωματείο να ανοίξουν καταστάσεις και να συγκεντρώσουν το ελάχιστο χρηματικό ποσό που μπορεί ο κάθε συνάδελφος να προσφέρει.

Οι καταστάσεις πρέπει να παραδοθούν στο Σωματείο έως και τις 15-12-2017.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων γιατί είμαστε σίγουροι ότι η μεγαλοψυχία, η αλληλεγγύη των εργαζομένων του Ναυπηγείου ξεπερνά τις καθημερινές δυσκολίες της εποχής μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/11/2017

Χθές στην Βουλή στην διαρκή επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας (14-11-2017) ο Υπουργός κ. Πιτσιόρλας απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο είπε ότι οι εργαζόμενοι, μέσω του Σωματείου τους, του λένε ότι συμφωνούν με το Δημόσιο (σχετικά με την αίτηση διορισμού ειδικού διαχειριστή). Επειδή δεν είναι έτσι τα πράγματα ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά και δηλώνουμε, ώστε να γίνει κατανοητό από τον καθένα.

Δίνουμε τον αγώνα μας προς κάθε κατεύθυνση και απαιτούμε :

 

Την συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων. Ένα ενιαίο ναυπηγείο σε πλήρη δραστηριότητα όπως όλοι το έχουμε γνωρίσει και όχι ένα ναυπηγείο τεμαχισμένο.

Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας.

Την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα και την πληρωμή των αποζημιώσεων σε όσους έχουν αποχωρήσει.

Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε: Στον αγώνα αυτόν δεν είμαστε ούτε μαζί, ούτε απέναντι σε κάποιον.

Δεν είμαστε ούτε με την εργοδοσία, ούτε με το Δημόσιο. Είμαστε εδώ μόνο με τους εργαζόμενους και μόνο για τους εργαζόμενους. Στα τεχνητά διλήμματα που θέτουν κάποιοι, με το Δημόσιο ή με την εταιρεία, η απάντηση είναι αυτή. Με τους εργαζόμενους και μόνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

Δείτε εδώ και τα πρακτικά από τη συνεδρίαση τη διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/11/2017

Συναδέλφισσες – οι,

 

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η ανακοπή, που έχει ασκηθεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την άρνηση του Δημοσίου να αποδεχθεί την κατάσχεση εις χείρας τρίτου για αποδοχές από 18-4-2012 μέχρι 30-4-2014.

Στην ανακοπή αυτή λαμβάνουν μέρος όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες, πρώην και νυν, που περιλαμβάνονται στις κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις.

Για τα έξοδα της κατάσχεσης ζητήθηκε από τον κάθε εργαζόμενο το ποσό των 15 ευρώ.

Από όλους τους εργαζόμενους, που σήμερα απασχολούνται με το Πολεμικό Ναυτικό, παρακρατήθηκε το ποσό αυτό από το επίδομα αδείας 2017.

Το ποσό των 15 ευρώ πρέπει να καταβληθεί και από όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που σήμερα είτε είναι σε σύνταξη, είτε δεν απασχολούνται στο χώρο του Ναυπηγείου γιατί δεν έχουν συμφωνήσει με το Πολεμικό Ναυτικό, για προσωπικούς λόγους.

Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που είναι εκτός Ναυπηγείου για τον ένα ή τον άλλο λόγο να επικοινωνήσουν με το Σωματείο, να ενημερωθούν και να καταβάλουν το ποσό των 15 ευρώ στο λογαριασμό όψεως του Σωματείου στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/483163-29 .

Στην κατάθεση θα πρέπει να αναγράφετε υποχρεωτικά ο αριθμός μητρώου του Ναυπηγείου( Υ. 42.. ή 537..), το Επίθετο και το Όνομα.

Αν δεν αναγραφούν αυτά τα στοιχειά δεν θα φαίνεται ποιος κατέθεσε αυτό το ποσό.

Πρέπει επίσης αντίγραφο του παραστατικού κατάθεσης (φωτοτυπία γράφοντας πάνω και τηλέφωνο επικοινωνίας) να σταλεί στο Σωματείο (καθαρό προς ανάγνωση) είτε στο φαξ του Σωματείου 210 5573843 είτε στο mail: triaena@hsy.gr.

Επίσης ένας δεύτερος τρόπος για να δοθούν τα χρήματα είναι και η άμεση καταβολή του ποσού στον ταμία του Σωματείου λαμβάνοντας αντίγραφο της απόδειξης είσπραξης.

Επισημαίνουμε την ανάγκη ότι πρέπει όλοι να καταθέσουν το ποσό αυτό (15 ευρώ), έτσι ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της ανακοπής , με την οποία διεκδικούμε όλα εκείνα τα ποσά που έχουν επιδικαστεί για τον καθένα ξεχωριστά (είτε για έναν μήνα, είτε για όλο τον 25μηνο), σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/10/2017

Συναδέλφισσες –οι

 

Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την από 17-10-2017 ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας της ΕΝΑΕ PRIVINVEST SHIPBUILDINGSAL(HOLDING).

Δυστυχώς όμως στην ανακοίνωση αυτή διαπιστώσαμε μόνο γενικότητες και αόριστες δεσμεύσεις, τόσο σε σχέση με την πορεία των Ναυπηγείων από τώρα και μετά, όσο και για τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους.

Αναφέρει η ανακοίνωση ότι μετά την απόφαση της διαιτησίας δεν υπάρχει πλέον απαγόρευση για εξαγωγή πολεμικών πλοίων σε ξένα πολεμικά ναυτικά. Όμως όλοι γνωρίζουμε ή τουλάχιστον μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος των νομικών και άλλων ζητημάτων προκειμένου να γίνει αυτό πράξη. Μπορεί η PRIVINVEST να μας ανακοινώσει κάτι χειροπιαστό και άμεσο; Ότι, για παράδειγμα, αύριο μπορεί να φέρει ένα πολεμικό πλοίο που κατασκευάζει σε άλλα Ναυπηγεία της για να συνεχίσει στον Σκαραμαγκά;

Αναφέρει επίσης ότι με βάση την απόφαση της Διαιτησίας, πρέπει να αρχίσει η κατασκευή των υποβρυχίων 5 και 6 του προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να το κάνει. Ναι, αλλά χωρίς την σύμπραξη (και πληρωμή) του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένης της αρνητικής θέσης του Δημοσίου στην απόφαση της Διαιτησίας, πώς αυτό μπορεί να γίνει;

Πώς επομένως, δεδομένων αυτών των προβλημάτων, μπορεί να υπάρξουν εργασίες από αύριο για το Ναυπηγείο; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της εταιρείας;

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η ανακοίνωση αναφέρεται μόνο σε γενικότητες για την καταβολή των οφειλομένων από τα ποσά που της επιδικάζει η Διαιτησία χωρίς καμιά αναφορά για άμεση πληρωμή τους. Μας παραπέμπει στο απώτατο μέλλον, στο εάν και εφόσον κλπ. , ενώ παράλληλα μας θέτει και το δίλημμα/εκβιασμό: Είστε μαζί μας ή εναντίον μας;

Τέλος δεν αναφέρει τίποτε σε σχέση με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για διορισμό ειδικού διαχειριστή, παρά μόνο αρκείται σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες.

Αλλά και εκεί νομίζουμε ότι υπάρχει λύση. Αρκεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Κύριοι, λύση με καταγγελίες και διαμαρτυρίες δεν επιτυγχάνετε. Έχετε στα χέρια σας μια απόφαση του ICC απευθυνθείτε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό της χώρας μας, και προσπαθήστε να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο.

Δείξτε του την εμπιστοσύνη σας και ότι υπάρχει ένα πλάνο (όπως επικαλείστε στην ανακοίνωσή σας) για την επόμενη ημέρα για τα ΕΝΑΕ, έτσι ώστε να μπορέσει να ευημερήσει στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Ζητήστε του να πάτε μαζί (κυβέρνηση και εταιρεία) στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για να δοθούν επιτέλους διευκρινίσεις έτσι ώστε να μην… θεωρείται ότι η απόφαση είναι άτυπη.

Βάλτε το χέρι στην τσέπη και πληρώστε, σε όποιον οφείλετε, (χορτάσαμε πλέον από παχιά λόγια) δείχνοντας ότι πράγματι επιθυμείτε την λειτουργία της εταιρείας.

Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί λύση. Αντιθέτως αν πάλι δεν βρείτε λύση οι δυο πλευρές, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το τι θα κάνετε, έτσι ώστε να μην μπει ταφόπλακα στο Ναυπηγείο και στο μέλλον των Εργαζομένων και γενικότερα στην Ναυπηγική Βιομηχανία.

Μετά τις παραπάνω επισημάνσεις μας, στην ανακοίνωση της εταιρείας και της PRIVINVEST SHIPBUILDINGSAL (HOLDING)απαντάμε, με τα εξής πολύ απλά, περιμένοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις:

● Πώς και με ποιο τρόπο, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία των Ναυπηγείων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων;

● Πώς και πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους;

Συναδέλφισσες –οι

Δεν εμπιστευόμαστε την διοίκηση της εταιρείας. Τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ιδιαίτερη αισιοδοξία για την σημερινή και την αυριανή της στάση.

Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας τον γκρεμό και πίσω μας το ρέμα. Για το λόγο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εργαζόμενους και απέναντι στις οικογένειές μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που θα μπορέσει να δώσει λύση. Έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε- και θα συζητήσουμε εφόσον θα υπάρχει ανταπόκριση- τόσο με την εργοδοτική πλευρά, όσο και με την Κυβέρνηση.

Εμείς, επομένως είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα προς κάθε κατεύθυνση. Για να παραμείνει το Ναυπηγείο ανοιχτό, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και για να πληρωθούμε τα οφειλόμενα.

Στον αγώνα αυτόν δεν είμαστε ούτε μαζί, ούτε απέναντι σε κάποιον. Δεν είμαστε ούτε με την εργοδοσία, ούτε με το Δημόσιο. Είμαστε εδώ μόνο με τους εργαζόμενους και μόνο για τους εργαζόμενους. Στα τεχνητά διλήμματα που θέτουν κάποιοι, με το Δημόσιο ή με την εταιρεία, η απάντηση είναι αυτή. Με τους εργαζόμενους και μόνο.

Συναδέλφισσες –οι

Σας πληροφορούμε, ότι η εταιρεία, με εξώδικη δήλωσή της που κοινοποιήθηκε στις 17-10-2017 παραιτήθηκε από τις αιτήσεις αναίρεσης, και έτσι οι αποφάσεις του Εφετείου είναι πλέον αμετάκλητες.

Σας παραθέτουμε και τις παραιτήσεις της εταιρείας εδώ.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18/10/2017

Όπως είναι πλέον γνωστό, στις 4 Οκτωβρίου κοινοποιήθηκε στα διάδικα μέρη, Ελληνικό Δημόσιο και εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ, η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία και ο ιδιοκτήτης της , επικαλούμενος παραβιάσεις εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των όρων της εκτελεστικής συμφωνίας του 2010 για την συνέχιση κατασκευής του προγράμματος των Υποβρυχίων, που κυρώθηκε με το Ν. 3885/2010.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, επιδικάζει στην εταιρεία ένα ποσό της τάξεως των 155 εκατ. ευρώ, όμως το σημαντικότερο σημείο είναι ότι θεωρεί την σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων ενεργή, η οποία πρέπει να επανεργοποιηθεί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Ν. 3885/2010. Κρίνει δηλαδή η απόφαση ότι το πρόγραμμα κατασκευής των υποβρυχίων πρέπει να συνεχιστεί, από το σημείο που είχε μείνει με την διακοπή των εργασιών το 2011.

Επιπλέον, αναφέρει η απόφαση, αν το ένα μέρος, το Ελληνικό Δημόσιο ή η εταιρεία, αθετήσει μία ή παραπάνω από τις διατάξεις της απόφασης, το άλλο μέρος μπορεί να επανέλθει στο διαιτητικό Δικαστήριο για να επιληφθεί τούτο με αποζημιωτική απόφαση κατά του υπαιτίου μέρους.

Η απόφαση του Διαιτητικού έχουμε την γνώμη ότι πραγματικά είναι μια απόφαση που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Είναι μια απόφαση που όλα αυτά τα χρόνια, όλοι την περιμέναν για να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα του Σκαραμαγκά και της Ναυπηγικής Βιομηχανίας γενικότερα.

Το σημαντικότερο από την απόφαση του ICC είναι ότι με την λύση που δίνει, παραμένει το Ναυπηγείο ανοιχτό και ακέραιο, το οποίο θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την λειτουργία του, και μάλιστα χωρίς τις απαγορεύσεις για την κατασκευή πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών, όπως διαφαίνεται από το περιεχόμενο της απόφασης.

Το Σωματείο πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ICC και εν όψει της αναμενόμενης δημοσίευσή της, είχε ζητήσει με επιστολή μας (που δημοσιεύτηκε) προς τους συναρμόδιους υπουργούς συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε για την πορεία των Ναυπηγείων μετά την απόφαση.

Στην επιστολή μας αυτή, επαναλαμβάναμε τις πάγιες θέσεις μας που είναι πλέον γνωστές σε όλους.

Αλλά, ενώ περιμέναμε πρόσκληση για να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με τους αρμόδιους το όλα θέμα, πληροφορηθήκαμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με την οποία ζητεί τον διορισμό ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία, με σκοπό , αφού γίνει διαχωρισμός σε στρατιωτικό και εμπορικό σκέλος, να πουληθεί το ενεργητικό τους με πλειστηριασμό, σύμφωνα με τα άρθρα 68 επ. του Ν.4307/2014.

Με την επιλογή αυτή της Κυβέρνησης είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μεν Ναυπηγεία θα οδηγηθούν σε πτώχευση αν δεν βρεθεί νέος επενδυτής που θα λαμβάνει υπόψιν του τα αιτήματα των εργαζομένων, το δε ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αποζημίωση της εταιρείας και των ιδιοκτητών της, σύμφωνα με όσο ήδη έχει ορίσει η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα ως εργαζόμενοι θα χάσουμε τη δουλειά μας, θα χάσουμε και τις αποδοχές μας που μας οφείλονται από τον Απρίλιο του 2012, θα χάσουμε το μέλλον μας. Με την επιλογή της κυβέρνησης, η πορεία αυτή είναι προδιαγεγραμμένη. Η συζήτηση της αίτησης του Δημοσίου έχει προσδιοριστεί για τις 17-11-2017.

Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι αναμένουμε συνάντηση με τους αρμοδίους Υπουργούς αλλά και τα κόμματα σε ό,τι αφορά την πλευρά της Πολιτείας, για να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις , να δεσμευτούν απέναντί μας για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα πάντα με τα αιτήματά μας, για να μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση προς όλους τους εργαζόμενους.

Ως εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε από μακριά ως απλοί θεατές τις εξελίξεις. Πρόκειται για την δουλειά μας και για το ψωμί των οικογενειών μας. Δεν αντέχουμε νέα περιπέτεια όπως αυτή που περάσαμε από τον Απρίλιο του 2012. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται άμεσα (έπρεπε να είχε γίνει χθες) συνάντηση με τους αρμοδίους Υπουργούς... γιατί την πεπατημένη την γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα και έχουμε επιδοθεί σε χρόνιους αγώνες.

Συναδέλφισσες – οι,

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου δικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθήνας η ανακοπή που είχαμε ασκήσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για το λόγο ότι είχε αρνηθεί να δεχτεί την κατάσχεση που είχαμε κάνει στα χέρια του ως τρίτου των τυχόν απαιτήσεων που είχε ή θα είχε στο μέλλον η εταιρεία απέναντί του με αιτία την σύμβαση για τα υποβρύχια , για την καταβολή των αποδοχών μας της περιόδου από 18-4-2012 μέχρι 31-12-2012.

Με τις προτάσεις που κατέθεσε στο Δικαστήριο, το Δημόσιο ζήτησε να απορριφθεί η ανακοπή μας, διότι κατά τους ισχυρισμούς του, νόμιμα αρνήθηκε να προβεί σε δήλωση αποδοχής της κατάσχεσής μας.

Ο βασικός λόγος που προέβαλε το Δημόσιο είναι ότι οι όποιες απαιτήσεις τυχόν έχει η εταιρεία από το Δημόσιο, αποτελούν εργολαβικό αντάλλαγμα της εταιρείας για την κατασκευή του έργου των υποβρυχίων, και ότι σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 4694/1930), το εργολαβικό αντάλλαγμα απαγορεύεται να κατασχεθεί.

Στη συνέχεια, επειδή ο ίδιος νόμος αναφέρει ότι από την απαγόρευση της κατάσχεσης εξαιρούνται οι αποδοχές των εργαζομένων και άρα επιτρέπεται η κατάσχεση για την πληρωμή των αποδοχών, το Ελληνικό Δημόσιο, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι για την περίοδο από 18-4-2012 μέχρι 31-12-2012 όλοι οι εργαζόμενοι είχαμε τεθεί σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την εβδομάδα και, έτσι, κατά την περίοδο αυτή δεν προσφέραμε πραγματική εργασία για την κατασκευή των υποβρυχίων, με περαιτέρω συνέπεια, κατά τους ισχυρισμούς του, οι απαιτήσεις μας για την καταβολή των αποδοχών μας της περιόδου αυτής, να μην μπορούν να πληρωθούν από το εργολαβικό αντάλλαγμα του συγκεκριμένου έργου.

Με απλά λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον Δικαστηρίου, ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να παρακρατηθούν τα χρήματα που μας οφείλει η εταιρεία και να μας τα αποδώσει , γιατί εκείνη την περίοδο δεν προσφέραμε πραγματική εργασία, και οι αποδοχές μας (που μας επιδικάστηκαν από το Δικαστήριο) δεν πρέπει να πληρωθούν από το αντάλλαγμα του έργου!!!

Έτσι, κατά την δήλωση/θέση του Δημοσίου, όπως διατυπώνεται με τις προτάσεις του στο Δικαστήριο, τα όποια ποσά επιδικάστηκαν από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υπέρ της εταιρείας, δεν πρέπει από αυτά να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά ως ακατάσχετα, ανήκουν στην εταιρεία. Τα σχόλια δικά σας…

Για μια φορά ακόμη επαναλαμβάνουμε προς όλους τους εργαζομένους να κλείσουν τα αυτιά τους, να ακούν μόνο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του Σωματείου που στόχο έχει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων μας .

Έχουμε την γνώση, την εμπειρία και την δύναμη, μαζί με όλους εσάς να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας, τα αιτήματα και τα συμφέροντα μας προς όλες τις κατευθύνσεις (Δημόσιο και ΕΝΑΕ).

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4/10/2017

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τη θέση των εργαζομένων για τη λειτουργία του ναυπηγείου σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Στις τελευταίες επιστολές που εστάλησαν στον Αναπληρωτή υπουργό άμυνας κο Βίτσα, υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο, υπουργό ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και υφυπουργό οικονομίας και ανάπτυξης κ. Πιτσιορλα επισημαίνουμε για άλλη μια φορά τις θέσεις μας καθώς και την ανησυχία των εργαζομένων. Αναμένοντας τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης απόφασης εκτιμάμε ότι οι πολιτικοί φορείς και κόμματα θα συζητήσουν μαζί μας λαμβάνοντας υπόψην τις θέσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Σας επισυνάπτουμε την επιστολή που εστάλη στα υπουργεία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει δημοσίευσης της πολυαναμενόμενης απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια, ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει τίποτα σε σχέση με την πορεία του Ναυπηγείου. Τα προβλήματα, όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά διαρκώς προστίθενται και άλλα. Οι εργασίες που εκτελούμε από τον Μάιο του 2014 για το Πολεμικό Ναυτικό, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, δεν απαντούν στο κέραιο ερώτημα για το μέλλον τω Ναυπηγείων, αλλά απλά δίνουν μια ανάσα, μια απλή παράταση.

Σήμερα, μετά την έκδοση της απόφασης, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αποφασιστεί οριστικά ποιό θα είναι το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Θα αρθούν επιτέλους οι απαγορεύσεις για την κατασκευή εμπορικών πλοίων και πολεμικών πλοίων άλλων χωρών; Θα μπορέσει επιτέλους το Ναυπηγείο να λειτουργήσει ελεύθερα και να αναπτύξει πλήρεις δραστηριότητες; Θα οδηγηθεί σε τεμαχισμό και ειδική διαχείριση και πώληση, όπως είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση; Θα επιλεγεί άλλη λύση; Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε τίποτε. Χίλιοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας ζούμε με την αγωνία αν θα έχουμε δουλειά αύριο.

Πριν οδηγηθείτε στην οριστική απόφαση για το μέλλον των Ναυπηγείων, θεωρούμε σκόπιμο να επαναλάβουμε τις πάγιες θέσεις και αιτήματα του σωματείου μας και του συνόλου των εργαζομένων:

Η όποια λύση προκριθεί από την κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει:

Την συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων. Ένα ενιαίο ναυπηγείο σε πλήρη δραστηριότητα όπως όλοι το έχουμε γνωρίσει και όχι ένα ναυπηγείο τεμαχισμένο.

Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας.

Την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα και την πληρωμή των αποζημιώσεων σε όσους έχουν αποχωρήσει.

Την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για το διάστημα των δέκα οκτώ μηνών που η εταιρεία μας είχε επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας την εβδομάδα και για το οποίο διάστημα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μας επιδικάζουν το σύνολο των αποδοχών μας.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή η κρίσιμη ώρα όπως φαίνεται είναι πολύ κοντά, επιβάλλεται, είναι άμεση ανάγκη να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τα παραπάνω ζητήματα.

Θέλουμε να σας καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε από μακριά ως απλοί θεατές τις εξελίξεις. Πρόκειται για την δουλειά μας και για το ψωμί των οικογενειών μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θέλετε να είμαστε μαζί και όχι απέναντι. Για να είμαστε όμως μαζί, θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τους σχεδιασμούς και να συμμετέχουμε στην διαμόρφωση των προτάσεων, ώστε να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους ότι η όποια λύση επιλεγεί θα σέβεται και θα ικανοποιεί τις παραπάνω αξιώσεις τους στη δουλειά και στην καταβολή των οφειλομένων.

Με την ευκαιρία δε αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η κοινοποίηση εξωδίκων για την αποτροπή από την εργοδότριά μας εταιρεία του ενδεχομένου να μας εκχωρήσει τυχόν απαιτήσεις για την εξόφληση οφειλομένων, που έρχεται σε συνέχεια της άρνησης του Δημοσίου να προβεί σε δήλωση (μετά από κατάσχεσή μας στα χέρια του ως τρίτου), δεν κινούνται στην κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δεν εκδηλώνουν βούληση συνεργασίας, αλλά αντίθετα ευθέως όλα αυτά τα αντιμάχονται.

Εν αναμονή της απάντησής σας

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΥΓ: Να υπενθυμίσουμε ότι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 έχει οριστεί δικάσιμος από το (πολιτικό) Πρωτοδικείο Αθηνών για ανακοπή που έχει ασκηθεί κατά του ελληνικού δημοσίου για την άρνηση του δημοσίου να αποδεχθεί την κατάσχεση εις χείρας τρίτου για αποδοχές από 18-4-2012 μέχρι 31-12-2012. Επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι με την ανακοπή μας

κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητάμε να υποχρεωθεί το Δημόσιο, εάν από την Διεθνή Διαιτησία , ή από όποια διαδικασία, προκύψει ότι το Δημόσιο οφείλει κάποιο ποσό στην εταιρεία, το ποσό αυτό να μην αποδοθεί στην εταιρεία αλλά να υποχρεωθεί το Δημόσιο να το αποδώσει στους εργαζόμενους έναντι των οφειλομένων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ κ. Βασιλη Πήττα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΙΣΤ. ΠΗΤΤΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 49, 11473 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210-6450078, 693 6450078, ΦΑΞ 210-6450078

pittasvas@yahoo.gr

www.pittasvasileioslawfirm.com

Φίλοι εργαζόμενοι,

Μέχρι σήμερα αποφεύγαμε να σχολιάσουμε ή να απαντήσουμε, ακόμη και σε κακόβουλα σχόλια Συνδικαλιστικών παρατάξεων. Αλλά αυτή τη φορά κάποιοι το παράκαναν.

Μη έχοντας τίποτα να μας προσάψουν , αφού έχουμε κερδίσει όλες τις (δεκάδες) δίκες με την εργοδοσία, οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής παράταξης “ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”, κατά καιρούς είτε με διαρροές είτε με ανακοινώσεις προσπαθούν εμμέσως ή αμέσως να μας διαβάλλουν. Υπενθυμίζουμε την επίθεση που δεχθήκαμε όταν η γραμματεία της εισαγγελίας είχε κοινοποιήσει στον πρόεδρο του σωματείου λάθος δικάσιμο σε μια μήνυσή μας κατά της διοίκησης της εταιρείας.

Τώρα, με χθεσινή ανακοίνωσή τους , αναφέρουν με πανηγυρικό ύφος ότι με δικές τους ενέργειες και με έξοδά τους καθαρογράφτηκαν οι δύο αποφάσεις του Εφετείου που μας επιδικάζουν τις αποδοχές του επταμήνου (Οκτώβριος 2013/ Απρίλιος 2014), ενώ η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και (εμμέσως πλην σαφώς) εγώ ως χειριζόμενος την υπόθεση δικηγόρος, θα περιμέναμε 1,5 χρόνο για να καθαρογραφούν (αυτά και πολλά άλλα γράφουν).

ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ. Τους το λέμε κατάμουτρα και τους προκαλούμε. Πρέπει να ντρέπονται.

Τις αποφάσεις τις καθαρογράψαμε ΕΜΕΙΣ και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμιά ανακοίνωση καμιάς ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι η εξής και όποιος τολμάει ας το αμφισβητήσει. (με στοιχεία όμως).

· Στις 21 Ιουνίου (πριν αυτοί ακόμη μάθουν για την έκδοση των αποφάσεων) αναθέσαμε σε εξωτερικό γραφείο δακτυλογραφήσεων να καθαρογράψει την μία από τις δύο αποφάσεις (υπάρχει το σχετικό mail ). Μας επεστράφηκε καθαρογραμμένο έτοιμο το κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή στις 1 Ιουλίου ( υπάρχει το σχετικό mail αποστολής).

· Η δεύτερη απόφαση καθαρογράφτηκε από συνεργάτη του γραφείου μας.

· Μετά από έλεγχο των δύο αποφάσεων εάν έχουν γραφεί σωστά, δεδομένης της δυσκολίας με χιλιάδες αριθμούς (μηνιαίες αποδοχές, οφειλόμενες αποδοχές κλπ), στις 5 Ιουλίου καταθέσαμε στη γραμματεία του Εφετείου τις αποφάσεις καθαρογραμμένες. Ταυτόχρονα καταθέσαμε αίτηση υπογεγραμμένη από εμάς για την κατά προτίμηση και εκτός σειράς καθαρογραφή του εισαγωγικού τμήματος των αποφάσεων- βλ. αιτήσεις μας με την σημείωση στην κάθε μία ότι γίνεται δεκτή, με υπογραφή του εφέτη κ.Αριστείδη Ευαγγελάτου στις 5-7-2017 (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν καθαρογράφεται μια απόφαση εκτός Εφετείου, εμείς καθαρογράφουμε το χειρόγραφο του Δικαστή, ενώ το εισαγωγικό μέρος (ονόματα διαδίκων, δικαστών και τρόπος παράστασης γράφεται πάντα υπηρεσιακά. βλ. έντυπες οδηγίες καθαρογραφής που δίδονται από το Εφετείο).

· Οι καθαρογραμμένες από εμάς αποφάσεις, αφού συμπληρώθηκε υπηρεσιακά το εισαγωγικό τους μέρος, δόθηκαν από την Γραμματεία στον Πρόεδρο για έλεγχο και υπογραφή στις 13-7-2017.

· Οι αποφάσεις επεστράφησαν από τον Πρόεδρο υπογραμμένες και θεωρημένες στις 4-8-2018.

· Στις 5-9-2017 πήραμε επίσημο αντίγραφο των δύο αποφάσεων, τις οποίες θα δώσουμε στον δικαστικό επιμελητή για επίδοση στις επόμενες ημέρες.

Όλα όσα παραπάνω αναφέρουμε αποδεικνύονται από:

· το mail που στείλαμε στην δακτυλογράφο το χειρόγραφο για καθαρογραφή.

· το mail της δακτυλογράφου που μας επέστρεψε καθαρογραμμένη την απόφαση

· την εκτύπωση των δύο αποφάσεων (επίσημα αντίγραφα) οι οποίες έχουν εκτυπωθεί από το εκτυπωτικό μηχάνημα του γραφείου μας.

· το σκληρό δίσκο του γραφείου μας όπου είναι αποθηκευμένες οι αποφάσεις

· τις από 5-7-2017 αιτήσεις μας προς το Εφετείο που ζητάμε την εκτός σειράς καθαρογραφή του εισαγωγικού μέρους των αποφάσεων.

· Από τα επίσημα αντίγραφα των αποφάσεων, οι οποίες σε πολλά φύλλα στο επάνω μέρος φέρουν χειρόγραφη την ένδειξη “... φύλλο της υπ’ αριθμ…… /2017 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών”. Η χειρόγραφη αναγραφή είναι με το δικό μου χέρι. Μήπως κάποιος από την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πήρε χέρι μου και έγραψε ο ίδιος μ’ αυτό;

· Και για να τελειώνει αυτό το αστείο: Ας φέρουν οι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ μια κόπια των αποφάσεων που “καθαρόγραψαν” για να τις αντιπαραβάλουμε με τις επίσημες αποφάσεις. Και ας φέρουν και αντίγραφο της αίτησής τους προς το Εφετείο για την επίσπευση της καθαρογραφής του εισαγωγικού μέρους των αποφάσεων.

Φίλοι εργαζόμενοι,

Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί τους. Προς στιγμή προβληματίστηκα να προσφύγω δικαστικά εναντίον τους. Αλλά τελικά, όχι. Δεν αξίζει τον κόπο. Δεν μας αγγίζουν τα ψέμματά τους. Έχουμε αποδείξει ποιοί είμαστε. ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι το γνωρίζετε. ΕΧΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ.

Ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη σας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡ. ΠΗΤΤΑΣ

Δείτε εδώ και εδώ τα σχετικά αρχεία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/9/2017

Συναδέλφισσες, - οι,

Το Σωματείο μας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου και ενώνει τις δυνάμεις του με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και εργαζομένους συμμετέχοντας στο Συλλαλητήριο που οργανώνει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 18:00μμ.

Στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στα σκληρά και επώδυνα μέτρα της Κυβέρνησης που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων και απειλούν τα δικαιώματα τους και την εργασιακή και κοινωνική ασφάλεια.

Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

· Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών διατάξεων

· Μέτρα για την ανατροπή των Πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχανοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων του Εθνικού πλούτου σε εγχώριούς και διεθνής ομίλους.

· Άμεση προώθηση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου με την υιοθέτηση των προτάσεων των συνδικάτων για την αποκατάσταση της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, με όρους ισότητας.

· Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.

· Κοινωνική ασφάλιση με την εγγύηση του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (κύριας ΚΑΙ επικουρικής). Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

· Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, επέκταση ποσού και χρόνου καταβολής επιδόματος ανεργίας.

· Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατάργηση της μνημονιακής διάταξης που δίνει ουσιαστικά δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες - απόλυτη απαγόρευση του lockout των εργοδοτών.

· Δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατανομή των βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

· Μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

· Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών αγαθών και πόρων.

Ως εργαζόμενοι του Ναυπηγείου δεν υποχωρούμε και μαχόμαστε:

Την συνέχιση λειτουργίας του Ναυπηγείου

Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας

Την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας

Καλούμε όσους από τους συναδέλφους μας επιθυμούν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο να επικοινωνήσουν έως την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 πμ για να τους δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης στη Θεσσαλονίκη.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4/8/2017

Συναδέλφισσες, - οι,

Όλοι γνωρίζετε τις προσπάθειες που η Διοίκηση του Σωματείου μας έχει κάνει για την συνέχεια της χρηματοδότησης του προγράμματος των υποβρυχίων, προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν τα Ναυπηγεία και οι εργαζόμενοι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017. Από τον Απρίλη που τελείωνε το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και με εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις από την πολιτική ηγεσία, τελικά την Τετάρτη ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, με την οποία δεσμεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 19,7 εκατομμύρια “προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των τεσσάρων υποβρυχίων”. Το σημαντικό στην ψήφιση αυτής της τροπολογίας είναι ότι έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, πλην της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσε παρών). Και αυτό δεν έγινε τυχαία ούτε από μόνο του. Οφείλεται στον αγώνα της Διοίκησης του Σωματείου, στον δικό σας αγώνα.

Με την λύση που δόθηκε δεν λύθηκε το πρόβλημα των Ναυπηγείων. Κερδίσαμε όμως χρόνο, έτσι που ελπίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος να βρεθεί η τελική λύση για το Ναυπηγείο.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται, όπως γνωρίζετε, η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που κρίνει τις διαφορές μεταξύ ΕΝΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου, και πιστεύουμε ότι έτσι θα μπούμε στην τελική φάση των εξελίξεων για την πορεία των Ναυπηγείων.

Έχουμε κάνει γνωστό προς όλους τους εμπλεκόμενους, το επαναλαμβάνουμε και τώρα ότι η όποια λύση επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίζει:

Την συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων

Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας.

Την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας.

Συναδέλφισσες – οι,

Με αφορμή την έναρξη των καλοκαιρινών αδειών, ευχόμαστε σε όλους του συναδέλφους, καλή ξεκούραση και καλή επάνοδο στο χώρο εργασίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/7/2017

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση του δικηγόρου μας κ. Β. Πίττα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/7/2017

Συναδέλφισσες, - οι,

Όπως έχετε ενημερωθεί μέσα από τις ανακοινώσεις μας, αλλά και την τοποθέτηση από τον δικηγόρο του Σωματείου κ. Πήττα στην τελευταία Γενική Συνέλευση, για τις αποδοχές της περιόδου από 1-1-2013 μέχρι 30-4-2014 επιχειρήσαμε κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ως τρίτου.

Το Δημόσιο δεν δέχτηκε την διαδικασία αυτή, οπότε στη συνέχεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που η εταιρεία δικαιωθεί οποιουδήποτε ποσού από το Διαιτητικό Δικαστήριο το ποσό αυτό να μην το πάρει η εταιρεία αλλά να δοθεί στους εργαζόμενους, ασκήσαμε ανακοπή κατά του Δημοσίου στα Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας.

Όλη αυτή η διαδικασία δημιούργησε μια σειρά από έξοδα. Τα έξοδα αυτά στο μεγαλύτερο μέρος αφορούν επιδόσεις που γίνονται από δικαστικό επιμελητή. Το κατασχετήριο στα χέρια του Δημοσίου, κοινοποιήθηκε υποχρεωτικά (διαφορετικά θα ήταν άκυρο) σε όλες τις εφορίες που έχουν έστω και έναν εργαζόμενο από το Ναυπηγείο. Ουσιαστικά κοινοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις εφορίες της Αττικής καθώς και σε 19 εφορίες της επαρχίας (που είχαν εργαζόμενους).

Επί πλέον κοινοποιήθηκε στην εταιρεία, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο, στο Νομικό Συμβούλιο , στο Υπουργείο Άμυνας, στο Πολεμικό Ναυτικό και σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις ανακοπές που ασκήσαμε.

Τέλος για να επιδοθούν σε όλες αυτές τις υπηρεσίες αντίγραφα του κατασχετηρίου που είναι γύρω στις 100 σελίδες, χρειάστηκαν φωτοτυπίες πολλών δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Και πέραν αυτών για την κατάθεση και συζήτηση των ανακοπών κόβονται υποχρεωτικά και τα ανάλογα γραμμάτια.

Σημειώνουμε ότι για το κατασχετήριο αυτό δεν χρειάστηκε στην φάση αυτή να πληρώσουμε τέλος απογράφου κλπ, όπως είχαμε πληρώσει για το προηγούμενο κατασχετήριο, γιατί (με μια αλλαγή του νόμου), κάναμε χρήση μιας δυνατότητας για συντηρητική κατάσχεση (και όχι αναγκαστική), που δεν απαιτεί την καταβολή τέλους απογράφου.

Για την νέα διαδικασία της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα στα Δ.Σ. τις 26/4/2017 και 21/6/2017 την έκτακτη εισφορά από το κάθε εργαζόμενο του ποσού των 15 ευρώ από το επίδομα αδείας 2017 για την πληρωμή ενός ποσού των εξόδων αυτών.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27/6/2017

Δείτε εδώ την τελευταία ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κ. Βασίλη Πίττα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23/6/2017

Συναδέλφισσες, - οι,

Όσο ο καιρός περνάει, ο προβληματισμός, η ανησυχία και η αβεβαιότητα όλων μας γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Τους προβληματισμούς μας αυτούς, τους θέτουμε καθημερινά τόσο στην Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, όσο και σε αρμόδιους πολιτικού φορείς.

Η στασιμότητα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας στο να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά είναι εμφανής και ταυτόχρονα η αγωνία των εργαζομένων αυξάνεται. Τα δημοσιεύματα οι δηλώσεις είναι αυτά που το τελευταίο διάστημα δίνουν και παίρνουν αλλά δυστυχώς αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Πέρασαν πάνω από δυο μήνες από την παρουσία του υπουργού κ. Πιτσιόρλα στα ναυπηγεία όπου διατύπωσε τις θέσεις και τις προθέσεις τις κυβέρνησης, αλλά μέχρι και σήμερα δεν προχώρησε στην υλοποίησή τους.

Στασιμότητα ακόμα υπάρχει και για την Τροπολογία, την οποία ο Αν Υπουργός κ. Βίτσας είχε δεσμευτεί στις 19 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Άμυνας και εξοπλισμών ότι θα έφερνε στη Βουλή έως τις 10 Μαρτίου και ζήταγε την συμβολή όλων των κομμάτων για να την στηρίξουν και να την ψηφίσουν. Μέχρι και σήμερα η τροπολογία δεν έχει ψηφιστεί παρόλο που το Υπουργείο την έχει ανεβάσει στην Διαύγεια και οι εργασίες του Π.Ν. συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Στην επικοινωνία που έχουμε με τον Γραμματέα του Υπουργού κ. Ασημάκη, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι είναι θέμα ημερών. Δεσμεύτηκε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες ο υπουργός θα δει το Σωματείο, μετά και την επιστολή που του έχουμε στείλει θέτοντας τους προβληματισμούς μας.

Παράλληλα με την συνάντηση με τον υπουργό θα υπάρξει εκ νέου επιτροπή άμυνας και εξοπλισμού στην Βουλή με θέμα το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων. Σύμφωνα λοιπόν με τις προφορικές δεσμεύσεις εκτιμούμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί η τροπολογία, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο προγραμματισμός και οι εργασίες που το Πολεμικό Ναυτικό έχει ορίσει ως αναγκαίες. Το θέμα της Τροπολογίας για συνέχιση του προγράμματος δεν είναι αυτό που θα δώσει την λύση που όλοι θέλουμε, αλλά δίνει το χρόνο και την δυνατότητα να υπάρξει επιτέλους ( αν πραγματικά κάποιοι το επιθυμούν) λύση για την Ναυπηγική Βιομηχανία.

Η θέση μας και τα αιτήματα μας στην λύση αυτή παραμένουν αδιαπραγμάτευτα και γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γράφτηκαν, ειπώθηκαν και είναι ξεκάθαρα προς όλους και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη σε όσους επιθυμούν να δώσουν οριστική λύση χωρίς αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα Ναυπηγεία.

Συναδέλφισσες – οι,

Ενημερωθήκαμε από τον Δικηγόρο του Σωματείου κ. Πήττα ότι εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Εφετείου 2574/2017 και 2575/2017, οι οποίες αφορούν τους επτά μήνες δηλαδή από 1-10-2013 έως και τον Απρίλιο του 2014.

Οι αποφάσεις κάνουν δεκτούς τους δικούς μας ισχυρισμούς και επιχειρήματα, απορρίπτοντας τις εφέσεις της εταιρίας ως προς το γενικό αίτημα για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και για 140 εργαζόμενους που η ΕΝΑΕ απευθύνθηκε στο ΙΚΑ ζητώντας παράνομα τα στοιχεία, παραβιάζοντας την Νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Όσον αφορά τα δυο ενιάμηνα της εκ περιτροπής εργασίας, σας είχαμε ενημερώσει ότι ο Δικηγόρος μας είχε εξουσιοδοτηθεί να πάρει ημερομηνίες εφετείου αφού ο φάκελος πλέον του Διαιτητικού Δικαστηρίου έχει κλείσει καθώς και πρωτόδικα όλες οι δικαστικές υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει. Η συζήτηση των εφέσεων αυτών προσδιορίστηκαν για τις 6-11-2018 στο Εφετείο Αθηνών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την αθώωση των συναδέλφων που είχαν εμπλακεί στην περιβόητη είσοδο στο Υπουργείο Άμυνας στις 4 Οκτώβρη 2012.

Σε μια σειρά από δίκες στις 6-4-17, 24-5-17 και 2-6-17 περίπου 40 συνάδελφοι αθωώθηκαν και έτσι δόθηκε ένα οριστικό τέλος στην αγωνία αυτών.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ανακοίνωση αναλυτική από τον δικηγόρο του Σωματείου κ. Πήττα που θα αναφέρει και τις παραμέτρους της ειδικής διαχείρισης, δηλαδή τι προβλέπει το άρθρο 68 του Ν.4307/2014.

Συναδέλφισσες – οι,

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατ/λων Μετάλλου Ν. Αττικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συμμετείχε με αντιπροσωπεία στις συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει το Συνδικάτο και στήριξε τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας και απαιτώντας την υπογραφή της Σ.Σ.Ε.

Θα θέλαμε μέσα από την ανακοίνωση μας να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους του ΤΑΠΙΤ για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν αισίως η εγγραφές των παιδιών μας στις κατασκηνώσεις, που οι ίδιοι οι γονείς επιθυμούσανε. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν η διαδικασία εγγραφής επετεύχθη ομαδικά και αθόρυβα όταν οι εντάσεις η διαξιφισμοί και η ταλαιπωρία στο κτίριο του ΤΑΠΙΤ έφταναν ως την είσοδο.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε λοιπόν, παρά τις δυσκολίες για να μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά των μεταλλεργατών στις κατασκηνώσεις, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια σε αρκετούς συναδέλφους για καλοκαιρινές διακοπές.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1/6/2017

Συναδέλφισσες, - οι,

Στάλθηκε σήμερα η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τις κατασκηνώσεις του 2017.

Στην ανακοίνωση που έστειλε το τέως ΤΑΠΙΤ σήμερα ΕΤΕΑΕΠ αναγράφονται αναλυτικά όλα τα έγγραφα που χρειάζονται προκειμένου να εγγραφούν τα παιδιά των μεταλλεργατών στις κατασκηνώσεις.

Όποιος επιθυμεί τη συμμετοχή του παιδιού του στις κατασκηνώσεις, μπορεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά του στη γραμματεία του Σωματείου το αργότερο έως την Τέταρτη 7/6/2016.

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του τέως ΤΑΠΙΤ σήμερα ΕΤΕΑΕΠ, όλα τα έγγραφα καθώς και τα καταλύματα που επιλέχθηκαν.

Δείτε εδώ τα έγγραφα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/5/2017

Συναδέλφισσες – οι,

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και τα βάρη που ήδη σηκώνουμε στις πλάτες μας δυσβάσταχτα. Απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται ναυλοποιήσει η κυβέρνηση, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Θέλουμε τώρα πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, γιατί σε εμάς στηρίζεται το μέλλον της χώρας.

Λέμε ΟΧΙ στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση τωνομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα.

· Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

· Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

· Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση νέων μνημοιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας.

· Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

· Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτωντων εργαζομένων.

· Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο.

· Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

· Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων.

· Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων.

· Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές).

· Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για τους εργαζόμενους ο αγώνας είναι μονόδρομος! Ως εργαζόμενοι, έχουμε μόνον μία επιλογή. Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέεςμνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. Για ακόμη μία φορά μήνυμα ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό.

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους, στην 24ωρη Γενική Απεργία που έχει προκυρήξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. κάτω από το πανό του Σωματείου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3/5/2017

Προς τον κ. Καρδαρά,

Σε απάντηση της από 27-4-2017 πρόσκλησής σας για συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας μαζί σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως και με δημόσια ανακοίνωσή μας έχουμε κάνει γνωστό, η απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου σχετικά με την πρότασή σας για δύο επιμέρους εκχωρήσεις που μας προτείνατε είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας μας οφείλει για αποδοχές και αποζημιώσεις όσων έφυγαν από τα Ναυπηγεία από τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα το ποσόν των 150 εκατομμυρίων. Αυτό το ποσό μας οφείλετε. Και μας το οφείλετε στο ακέραιο. Για το λόγο αυτό, ως προς το θέμα των εκχωρήσεων σας έχουμε ζητήσει να μας εκχωρήσετε κάθε ποσό που τυχόν θα δικαιωθεί η εταιρεία από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου καθώς και κάθε άλλη απαίτησή της κατά οποιουδήποτε και κάθε ποσό που θα δικαιούται από οποιαδήποτε πηγή, για την εξόφληση του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων, δηλαδή για την εξόφληση των 150 εκατομμυρίων που μέχρι σήμερα μας οφείλετε.

Κατόπιν των ανωτέρω η απάντησή μας στην πρότασή σας για συνάντηση είναι ότι δεν έχουμε αντίρρηση να συναντηθούμε, εφόσον όμως θα πληρούνται δύο αναγκαίες προϋποθέσεις: α) Η συζήτηση θα έχει ως αντικείμενο την εξόφληση του συνόλου των οφειλομένων και δεν θα περιορίζεται στην πρόταση σας για τις δύο επί μέρους “εκχωρήσεις” , και β) δεδομένου ότι δεν είστε εκτελεστικό μέρος της διοίκησης, έχετε τις ανάλογες εξουσιοδοτήσεις για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των ως άνω θεμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26/4/2017

Συναδέλφισσες – οι,

Στο σημερινό Δ.Σ του Σωματείου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων. Εκφράστηκαν θέσεις και απόψεις οι οποίες συζητήθηκαν και διευκρινίστηκαν από το δικηγόρο του Σωματείου κατά την χθεσινή συνάντηση παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ.

Με αφορμή την επίσκεψη, του υπουργού κ. Πιτσιόρλα στα Ναυπηγεία και τις θέσεις που διατύπωσε παρουσία όλων μας , θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα.

Σε ότι έχει σχέση με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι η όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει:

Την συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων με όλες του τις δραστηριότητες.

Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από το νόμο και τις Συλλογικές μας Συμβάσεις Εργασίας.

Την πληρωμή του συνόλου των οφειλομένων αποδοχών μας και αποζημιώσεων, που σήμερα έχουν φθάσει περί τα 150 εκατομμύρια.

Την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για το διάστημα των δέκα οκτώ μηνών που η εταιρεία μας είχε επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας την εβδομάδα και για το οποίο διάστημα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μας επιδικάζουν το σύνολο των αποδοχών μας.

Τις θέσεις μας αυτές τις γνωστοποιήσαμε και στον Υπουργό, τις γνωρίζουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Από τις θέσεις μας αυτές δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεν τις διαπραγματευόμαστε με κανέναν.

Συναδέλφισσες –οι.

Μετά την γνωστοποίηση των σχεδιασμών του Υπουργείου εμφανίστηκε και η εξαφανισμένη διοίκηση της εταιρείας. Μετά από 5 χρόνια, από τον Απρίλη του 2012, θυμήθηκε ξαφνικά ότι στο Ναυπηγείο υπάρχουν εργαζόμενοι, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι άνθρωποι, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν να πληρωθούν από τον Απρίλη του 2012. Ξεχνά όμως η διοίκηση της εταιρείας ότι τους εργαζόμενους αυτούς έπρεπε να τους πληρώνει η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ, αφού αυτή είναι εργοδότης τους. Και θέλει να ξεχνά ότι η εταιρεία χρωστάει και πρέπει να πληρώσει τους εργαζόμενους τα 150 εκατομμύρια. Αντί αυτών, έρχεται και πετάει ένα πυροτέχνημα ότι μας “εκχωρεί” (λέει) 25 εκατομμύρια , τα οποία προτίθεται να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο για την χρήση των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων από τον Μάιο του 2014 και μετά.

Στη συνέχεια, επειδή βλέπει ότι η πρότασή της πέφτει στο κενό, αφού πλέον οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, χθες 25 Απριλίου επανέρχεται με νέα πρόταση. Να μας εκχωρήσει λέει από την όποια αποζημίωση τυχόν λάβει από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο το ποσό που αντιστοιχεί στις αποδοχές μας για το διάστημα από 1ης Οκτωβρίου 2013 μέχρι 30 Απριλίου 2014.

Απαντάμε στην διοίκηση της εταιρείας ότι μας οφείλει για αποδοχές και αποζημιώσεις όσων έφυγαν από τα Ναυπηγεία από τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα το ποσόν των 150 εκατομμυρίων. Αυτό το ποσό μας οφείλει. Και μας το οφείλει στο ακέραιο.

Το ποσό αυτό απαιτούμε να μας το πληρώσει. Δεν πρόκειται να της το χαρίσουμε. Πολλές φορές μέχρι τώρα, ειδικά κατά την συζήτηση των προσφυγών μας στην επιθεώρηση εργασίας οι εκπρόσωποι της διοίκησης έχουν δηλώσει ότι θα μας πληρώσουν τα οφειλόμενα όταν η εταιρεία εισπράξει χρήματα. Οι δηλώσεις αυτές ήταν και παραμένουν λόγια του αέρα. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει καταβάλει ούτε ευρώ. Και τώρα μας υπόσχεται να μας δώσει νέο αέρα, με την “εκχώρηση” 25 εκατομμυρίων που θα διεκδικήσει , όπως λέει από το Ελληνικό Δημόσιο. Και στη συνέχεια, ότι θα μας εκχωρήσει και τις αποδοχές μας για το επτάμηνο Οκτωβρίου 2013/Απριλίου 2014.

Σε απάντηση εμείς της λέμε το εξής απλό. Να μας εκχωρήσει κάθε ποσό που τυχόν θα δικαιωθεί η εταιρεία από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου καθώς και κάθε άλλη απαίτησή της κατά οποιουδήποτε και κάθε ποσό που θα δικαιούται από οποιαδήποτε πηγή, για την εξόφληση του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων, δηλαδή για την εξόφληση των 150 εκατομμυρίων που μέχρι σήμερα μας οφείλει. Όλα τα άλλα περισσεύουν. Εκπτώσεις και διαπραγματεύσεις για τα δικά μας χρήματα δεν κάνουμε με κανέναν.

Συναδέλφισσες –οι,

Η Κυβέρνηση υιοθετεί και νομοθετεί σκληρές, άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των «αγορών», των δανειστών και των Ευρωπαίων μονεταριστών. Με τακτικισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ρίχνει την ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δίνοντας τη χαριστική βολή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις όλοι οι εργαζόμενοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι:

ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ.

Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτές τις αντεργατικές και αντικοινωνικές Νεοφιλελεύθερες συνταγές, που εξοντώνουν τους εργαζομένους, εξαθλιώνουν την κοινωνία, διευρύνουν την ύφεση και την κρίση.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ, οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε αγωνιστικό - απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων τη Δευτέρα 1η Μάη.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις11.00π.μ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13/4/2017

Συναδέλφισσες – οι,

Το ΔΣ του Σωματείου εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει σε όλους ψυχική και οικογενειακή ευτυχία και δύναμη για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.

Εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές σε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά.

Στις υποκριτικές και καθυστερημένες ευχές της εταιρείας το Σωματείο θα τοποθετηθεί με ανακοίνωση μετά το Άγιο Πάσχα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3/4/2017

Συναδέλφισσες – οι,

Αύριο Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στα πλαίσια της ενημέρωσης αλλά και για να αναλύσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα επισκεφτεί το χώρο ο υφυπουργός ανάπτυξης και οικονομίας κ. Πιτσιόρλας .

Ο υπουργός θα είναι στο σωματείο στις 10:00 π. μ. και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο χώρο που πραγματοποιήθηκε η τελευταία γενική συνέλευση.

Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραβρίσκονται στο χώρο να ακούσουν οι ίδιοι τον υπουργό και το σχέδιο της κυβέρνησης και να θέσουν τους προβληματισμούς τους στον ίδιο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο θα μας δοθεί η δυνατότητα να αξιολογήσουμε είτε αρνητικά είτε θετικά το σχεδιασμό της κυβέρνησης ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε στο αίτημα του υπουργού για την συμμετοχή των εργαζομένων στην ομάδα των πιστωτών που θα καταθέσει την αίτηση που θα κάνει η κυβέρνηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο για διορισμό ειδικού διαχειριστή.

Στις συναντήσεις μας με τον υπουργό αλλά και στην τοποθέτηση μας στην επιτροπή εξοπλισμών και άμυνας είχαμε επισημάνει ότι όποια λύση και αν προκριθεί από την κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει:

Την συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων. Ένα ναυπηγείο σε πλήρη δραστηριότητα όπως όλοι το έχουμε γνωρίσει και όχι ένα ναυπηγείο τεμαχισμένο.

Την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας. Με τον δικό μας αγώνα , όταν η διοίκηση της εταιρείας εγκατέλειψε από τον Απρίλιο του 2012 το ναυπηγείο στην τύχη του, κρατήθηκε το Ναυπηγείο ζωντανό. Επί δύο και περισσότερα χρόνια, μόνοι εμείς με την καθημερινή μας παρουσία αποτρέψαμε την καταστροφή των εγκαταστάσεων και των υποδομών και κυρίως διατηρήσαμε τα υπό κατασκευή τότε υποβρύχια σε ικανοποιητικό επίπεδο συντήρησης. Το ναυπηγείο αυτό είναι η ίδια η ζωή μας. Για όλα αυτά οι θέσεις εργασίας δεν διαπραγματεύονται.

Την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας. Όπως ήδη έχουμε πολλές φορές αναφέρει και το γνωρίζουν πλέον όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, η εταιρεία μας οφείλει τις αποδοχές μας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Μάλιστα για όλο το διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι 31-12-2015 οι αποδοχές μας αυτές έχουν κριθεί δικαστικά ότι πρέπει να μας καταβληθούν, ενώ για τις αποδοχές μας του 2016 η σχετική αγωγή μας δικάζεται στις 2 Μαΐου.

Τις αποδοχές μας αυτές που η εταιρεία τις στέρησε από εμάς και τις οικογένειές μας, δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν «επενδυτή». Η όποια λύση επιλεγεί για την πορεία των Ναυπηγείων από δω και πέρα, πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την εξόφληση όλων των οφειλομένων αποδοχών και αποζημιώσεων. «Επενδυτές» με τα χρήματα τα δικά μας δεν πρόκειται να αποδεχθούμε.

Την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για το διάστημα των δέκα οκτώ μηνών που η εταιρεία μας είχε επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας την εβδομάδα και για το οποίο διάστημα έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μας επιδικάζουν το σύνολο των αποδοχών μας.

Συναδέλφισσες –οι,

Μετά την επίσκεψη του υπουργού και την ενημέρωση όλων μας, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου μας θα συνεδριάσει και θα καταλήξει για την θέση που θα εισηγηθεί σε όλους σας απέναντι στην πρόταση του υπουργού για την συνυπογραφή ή όχι της αίτησης προς το Πρωτοδικείο για τον διορισμό διαχειριστή. Την αίτηση αυτή, αν τελικά αποφασιστεί ότι πρέπει να την συνυπογράψουμε, θα την υπογράψει ονομαστικά ο κάθε εργαζόμενος.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:00 π.μ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31/3/2017

Συναδέλφισσες – οι,

 

Από τα μέσα του μήνα είχαμε ενημερωθεί από τους υπεύθυνους του Π.Ν. ότι ενδέχεται η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δημιουργήσει θέμα για την εκμίσθωσης λεωφορείων που αφορά την μεταφορά του προσωπικού και ότι η σύμβαση που το Π.Ν. έχει υπογράψει με την εταιρεία εκμίσθωσης των λεωφορείων λήγει στο τέλος του Μαρτίου.

Άμεσα κινηθήκαμε ενημερώνοντας τον Γραμματέα του Υπουργού, ζητώντας μάλιστα και συνάντηση μαζί του για να συζητήσουμε όχι μόνο για το πρόβλημα της μεταφοράς προσωπικού αλλά και για το πότε η νέα τροπολογία θα κατατεθεί στην Βουλή, καθώς και αν περιλαμβάνονται μέσα στην τροπολογία η ένταξη στο Π.Ν. των συναδέλφων μας της πρώην Διεύθυνσης Τ/Υ που απασχολούνται στον Ναύσταθμο.

Ο Γραμματέας μας απάντησε ότι για τα δύο τελευταία θέματα δεν υπάρχει καμία ανησυχία, είναι θέμα ημερών, όσο για το πρόβλημα που έχει προκύψει για την μεταφορά του προσωπικού, είπε ότι το γνωρίζει, θα το θέσει στον Υπουργό και θα μας ενημερώσει.

Ενώ περιμέναμε την μεσολάβηση του Υπουργού για να δώσει λύση στο πρόβλημα, την Τετάρτη 29 Μαρτίου ενημερωθήκαμε μέσω email που εστάλη επιλεγμένα σε κάποιους Διευθυντές ότι από 3 Απριλίου δεν θα εκτελούνται δρομολόγια μεταφοράς προσωπικού. Άμεσα ενημερώθηκε το Δ.Σ. και κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Δικηγόρο του Σωματείου κ. Πίττα συζητήθηκε το θέμα.

Επικοινωνήσαμε επειγόντως με τον Γραμματέα του κ. Βίτσα ο οποίος μας είπε ότι ο Υπουργός ανέλαβε προσωπικά το θέμα. Μας ανέφερε όμως ότι ο Υπουργός με το Π.Ν. ψάχνουν να βρουν τον τρόπο για να γίνει η εκμίσθωση των λεωφορείων για την μεταφορά του Προσωπικού.

Χθες το πρωί το Προεδρείο του Σωματείου συνάντησε τον Επικεφαλή του Π.Ν. κ. Αλεξόπουλο για να μας ενημερώσει για τον λόγο που η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απορρίπτει την δαπάνη εκμίσθωσης των λεωφορείων, καθώς και για διάφορα άλλα θέματα.

Ο λόγος που τελικά η Επίτροπος απορρίπτει την δαπάνη αυτή είναι ότι δεν υπάρχει Νομοθετική πρόβλεψη για την μεταφορά του προσωπικού.

Μας τόνισε ότι έχει γίνει μία τελευταία προσπάθεια και αναμένει την απάντηση της για να προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό εκμίσθωσης λεωφορείων που μπορεί να χρειαστεί κάποιες μέρες.

Ζητήσαμε αν υπάρχει δυνατότητα να δούμε οι ίδιοι την Επίτροπο ώστε να συνομιλήσουμε μαζί της και να της θέσουμε τις συνέπειες που θα προκύψουν από την άρνηση της.

Είναι λυπηρό όταν οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου, που έχουν δεχθεί την μείωση του 35% από το βασικό μισθό τους, συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των Υ/Β, στην επισκευή των φρεγατών, στην κατασκευή του προσομοιωτή και σε όποια άλλα έργα χρειαστεί που το Π.Ν. μας έχει φέρει για να μειώσει το κόστος συντήρησης και εκσυγχρονισμού των πλοίων του, να υπάρχει μία Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία να μην ακούει την Πολιτική Ηγεσία και τους ανθρώπους του Π.Ν. και να κόβει την συγκεκριμένη δαπάνη που είναι πολύ μικρή μπροστά στα οφέλη, που το Π.Ν. έχει αποκομίσει.

Εκτιμούμε ότι τελικά θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με την Επίτροπο, να την πείσουμε να δείξει την δέουσα κατανόηση για να βρεθεί και η λύση.

Η Πολιτική Ηγεσία αν πράγματι το θέλει και το επιδιώκει, όπως μας έχουν πει θα πρέπει καταθέτοντας την νέα τροπολογία που αναμένουμε, για την επέκταση της χρηματοδότησης να υπάρχει Νομοθετική πρόβλεψη για την μεταφορά του προσωπικού και να συνεχιστεί έτσι η καλή συνεργασία ανάμεσα στους εργαζόμενους και το Π.Ν. έως ότου βρεθεί μία λύση για το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ "Η ΤΡΙΑΙΝΑ"

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Σκαραμαγκά "Η ΤΡΙΑΙΝΑ" που προήλθε από τις εκλογές στις 7 και 8 Μαρτίου 2017 καθώς επίσης και από τη Συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών της Διοίκησης που έγινε στις 16 Μαρτίου 2017 με θέμα "Συγκρότηση σε Σώμα" είναι:

Πρόεδρος: ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α' Αντιπρόεδρος: ΚΑΡΑΤΖΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γεν. Γραμματέας: ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ταμίας: ΠΑΠΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Β' Αντιπρόεδρος: ΔΑΝΙΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Αναπλ. Γραμματέας: ΠΙΤΣΟΥΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Μέλος: ΑΡΕΤΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Μέλος: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Μέλος: ΧΟΥΤΖΟΥΜΗ ΔΑΝΑΗ

Μέλος: ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέλος: ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων και με απόλυτη ελευθερία, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες διεξήχθησαν 7- 8 Μαρτίου 2017 οι αρχαιρεσίες του Σωματείου μας.

Με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών βρέθηκαν ψηφίσαντες:730 Μέλη Ταμειακώς Εντάξει.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρέθηκαν Έγκυρα 709 και Άκυρα – Λευκά 21 και έλαβαν:

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : 417 ψήφοι 58,82% 7 έδρες

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖ. ΝΑΥΠ. ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: 125 ψήφοι 17,63% 2 έδρες

(ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ : 125 ψήφοι 17,63% 2 έδρες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ : 42 Ψήφοι 5,92% 0 έδρες

Για την εκλογή αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π.) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ.) βρέθηκαν Έγκυρα ψηφοδέλτια 638 Άκυρα-Λευκά 39

ΓΙΑ Ε.Κ.Π. ΓΙΑ Π.Ο.Ε.Μ.

ΑΝ. Σ. Α : 350 ψήφοι 4 αντιπρόσωποι

ΕΝ. Α. Ε : 121 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

Σ.Ε.Ν.Σ : 111 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

Δ.Α.Σ. : 56 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

ΑΝ. Σ. Α : 350 ψήφοι 4 αντιπρόσωποι

ΕΝ. Α. Ε : 121 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

Σ.Ε.Ν.Σ : 111 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

Δ.Α.Σ. : 56 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

Για το Σωματείο

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Συναδέλφισσες – οι,

 

Ψηφίζουμε την Τρίτη 7-03-2017 και ώρα 08:00π.μ. – 15:00μ.μ και την Τετάρτη 8-03-2017 από 07:00π.μ. έως17:00μ.μ. για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Σωματείου μας και των αντιπροσώπων για τη Π.Ο.Ε.Μ. και το Ε.Κ.Π.

 

Υπενθυμίζουμε ότι για να ψηφίσουμε χρειάζεται ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ και ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

 

Οι εκλογές θα γίνουν στο Ναυπηγείο και σε αίθουσα του Σωματείου.

Δικαίωμα στις αρχαιρεσίες έχουν:

Όσοι είναι ταμειακώς εντάξει συμφώνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (ταμειακός εντάξει μπορεί να γίνει το μέλος του σωματείου λίγο πριν την κάλπη).

Όσοι δεν είναι συνταξιούχοι από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.

Δεν απασχολούνται με σύμβαση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή σε ΔΕΚΟ.

Δεν είναι μέλος σε άλλο Επιχειρησιακό Σωματείο.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η

 

 

 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Διαβάστε εδώ τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ναυπηγικής βιομηχανίας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό του έτους 2016 και τον απολογισμό του 2015.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015-2016

Δείτε εδώ τον διοικητικό απολογισμό 2015-2016.

Ανακοίνωση 7/4/2016

Συναδέλφισσες -οι,

Στο Δ.Σ. που έγινε την Τετάρτη 30-3-2016 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20-4-2016 στο χώρο του Ναυπηγείου ο οποίος θα καθοριστεί στο επόμενο Δ.Σ. μαζί με την ώρα έναρξης. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Τα θέματα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης είναι:ε

· Διοικητικός Απολογισμός

· Οικονομικός Απολογισμός 2015

· Προϋπολογισμός 2016.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ανακοίνωση 23/3/2016

Συναδέλφισσες, -οι,

Μετά από προγραμματισμένο ραντεβού το Δ.Σ του Σωματείου μας συναντήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, την υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη και τον Γεν. Γραμματέα βιομηχανίας κ.Στρατή Ζαφείρη.

Στην συνάντησή μας συζητήσαμε τα καυτά θέματα που αφορούν το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων.

Τους εκθέσαμε την ανησυχία μας για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά και την αποπεράτωση του προγράμματος από το Π.Ν. σύμφωνα πάντα με τον Ν 4258/2014 και ποια είναι η θέση τους ;

Τους υπενθυμίσαμε ότι εκκρεμεί δέσμευση της κυβέρνησης για συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων και την σύσταση μιας Ενιαίας Γραμματείας Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Τους ζητήσαμε ενημέρωση για την ανάκτηση των απαιτήσεων των 523εκ. ευρώ, αν θα υπάρχουν επιπτώσεις, και ποιες θα είναι αυτές σε περίπτωση που η πλευρά των ΕΝΑΕ προσφύγει στην πτώχευση ή σε αλλά νομικά τερτίπια.

Τέλος, τους επισημάναμε ότι θέλουμε ανοιχτό Ναυπηγείο σε πλήρη λειτουργία, με όλες τις δραστηριότητες και του Τροχαίου Υλικού με όλες τις θέσεις εργασίας, με τα εργασιακά μας δικαιώματα και το κυριότερο την διασφάλιση και την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών μας (2έτη).

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Σταθάκης, όσο και η κ.Τζάκρη μας ξεκαθάρισαν όσον αφορά το μέλλον του Ναυπηγείου και της Ναυπηγικής βιομηχανίας, ότι αναζητείται ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον επενδυτικό όμιλο COSCO, ο οποίος έχει δοκιμαστεί επενδυτικά στην χώρα μας .

Από την άλλη βέβαια μας τόνισαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Μιας βιομηχανίας που προσδοκούν στην ανάπτυξη της, σύμφωνα με την μελέτη που έχουν οι ίδιοι στα χέρια τους και μας την παρουσίασαν και την περιμένουμε να μας την κοινοποιήσουν.

Μια μελέτη που υιοθετείται όπως φαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας κυρία Τζάκρη και που αναφέρει σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της ότι τα Ναυπηγεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε σημαντική γεωστρατηγική ζώνη, αφού είναι το σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων μετά και το άνοιγμα Της Διώρυγας του Σουέζ.

Σε ότι αφορά την ανάκτηση του πρόστιμου μας διαβεβαίωσαν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία και έχει προχωρήσει και ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να απομακρύνουν τον σημερινό ιδιοκτήτη, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση που βρίσκονται τα Ναυπηγεία, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους.

Μας ανέφεραν επίσης ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί η ανάκτηση, γιατί κατά πρώτον για κάθε μέρα που περνάει το ύψος του πρόστιμου ανεβαίνει κατά 19.000 ευρώ και κατά δεύτερον ότι με τον τρόπο αυτό δίνει την δυνατότητα στα ΕΝΑΕ, να καταβάλουν ένα ποσό από το ύψος του πρόστιμου και άμεσα να ενεργοποιηθεί ο εμπορικός τομέας. (επαναφορά στην απόφαση της Ε.Ε. το 2008).

Γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των μετόχων προσφεύγοντας σε ασφαλιστικά μετρά για να κερδίσουν το χρόνο που χρειάζονται έτσι ώστε να έρθει η τελική απόφαση από την διαιτησία.

Την διαιτησία περιμένουν και από την πλευρά τους για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ότι αφορά το μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στο σημείο αυτό τους υπενθυμίσαμε ότι το Σωματείο μας δια του Προέδρου κατέθεσε Υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην Διαιτησία.

Δεσμευτήκαν, επίσης να είναι σύμμαχοι των εργαζομένων σε ότι αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις μας, καθώς και αν χρειαστεί θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο από την πλευρά του ελληνικού δημόσιου για ένα μικρό χρονικό διάστημα ωσότου βρεθεί ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους υπάρχει.

Κλείνοντας μας επισήμαναν ότι η σύσταση μιας Ενιαίας Γραμματείας Ναυπηγικής Βιομηχανίας επιβάλλεται σύντομα να δημιουργηθεί και θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διεκπεραίωση για την Ανάπτυξη και το Μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Συναδέλφισσες, -οι,

Από δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι υπάρχει στην κυβέρνηση σκέψη για δημιουργία hot spot εντός του χώρου του Ναυπηγείου για υποδοχή, εγκατάσταση η παραμονή προσφύγων.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήρθαμε σε επαφή με τους εμπλεκομένους και προσπαθήσαμε να τους ενημερώσουμε ότι ο χώρος δεν ενδείκνυται για το σκοπό αυτό.

Εμείς ως εργαζόμενοι δηλώνουμε απερίφραστα και το δείξαμε στην πράξη μας με την αλληλεγγύη μας ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Άλλωστε η φιλοξενία και το φιλότιμο είναι στοιχεία των Ελλήνων και της Ελληνικής παράδοσης, άρα και των εργαζομένων στα Ναυπηγεία. Όμως η επιλογή του χώρου του Ναυπηγείου για hot spot είναι εντελώς ΑΣΤΟΧΗ. Ο χώρος είναι βιομηχανικός άρα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την βαριά βιομηχανία και οι κίνδυνοι θα είναι πολλοί.

Δεν μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο χώρο ή σε γείτονα χώρο προσφυγές, μετανάστες και Πολεμικό Υλικό, Υ/Β, Φρεγάτες και Κανονιοφόροι.

Θέση μας είναι να βρεθούν στην Αττική κατάλληλοι χώροι, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά σήμερα ταλαιπωρούνται, να ζουν με αξιοπρέπεια και οι πολίτες του λεκανοπέδιου να συμβάλουν για την φιλοξενία, τους τόσο ηθικά όσο και υλικά, όπως ήδη έχουν πράξει και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Ναυπηγείου.

ΥΓ1: Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανακοίνωση και αφορά τα ένσημα του 7μηνου Οκτώβριος 2013 έως και Απρίλιο 2014 έχουν αρχίσει να φαίνονται στις προσωπικές καρτέλες των εργαζομένων μετά και την οριστικοποίηση του κάθε μήνα.

ΥΓ2: Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση και θα υπάρξει ενημέρωση για όλα τα θέματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημέρωση 9/3/2016

Συναδέλφισσες, -οι,

Είναι γνωστό σε όλους το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, που έτυχε να γίνουν πρόσφυγες, χωρίς βέβαια να το επιλέξουν οι ίδιοι.

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια και οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου δεν μένουν ασυγκίνητοι. Ως εκ τούτου το Σωματείο, μετά από την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των συναδέλφων μας, καλεί, όσους επιθυμούν, να συμμετέχουν στην προσπάθεια βοήθειας και αλληλεγγύης στους συνάνθρωπους μας πρόσφυγες.

Αποφασίστηκε λοιπόν από αύριο Πέμπτη 10/3/2016 έως και την Πέμπτη 17/3/2016 να συλλέγονται τρόφιμα, είδη σωματικής υγιεινής, παιδικές τροφές κ.λ.π. που αναφέρονται στην επισυναπτόμενη λίστα.

Μετά την συλλογή των προϊόντων, θα διατεθούν κατόπιν επικοινωνίας με την Περιφέρεια Αττικής, στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Ακίνητων Φαλήρου (ΤKD) .

Τα προϊόντα θα συγκεντρώνονται στο χώρο του Σωματείου θα συσκευάζονται και θα αποθηκεύονται σε προεπιλεγμένους και κατάλληλους χώρους.

Στην προσπάθεια της καταγραφής της συλλογής και της αποθήκευσης των προϊόντων, ζητούμε από τους συναδέλφους εργαζόμενους να προσφέρουν εθελοντικά την βοήθεια τους.

Όποιοι λοιπόν εθελοντικά επιθυμούν να βοηθήσουν, να επικοινωνούν με το Σωματείο.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα προϊόντα που θα συγκεντρώνονται.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Διαβάστε εδώ τον διοικητικό απολογισμό του Σωματείου "Τρίαινα" για το 2014 - 2015.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κ. Β. Πίττα

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κ. Β. Πίττα σχετικά με την πορεία των δικαστικών υποθέσεων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014

Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου "Τρίαινα".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δείτε εδώ απόσπασμα από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας για την εκ περιτροπής εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Απόφαση Εφετείου

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση της ΕΤΥΕ Α.Ε.. Τις επόμενες μέρες, θα εκδοθεί και ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

https://docs.google.com/file/d/0B7q9yBayZ-DAbEJ2azZ3TU9MLWs/edit?usp=sharing

Επιστολή Σωματείου προς ΕΝΑΕ

Διαβάστε εδώ την απαντητική επιστολή του Σωματείου "Τρίαινα" προς την διοίκηση των ΕΝΑΕ σχετικά με τη διαβούλευση για εκ νέου εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για ακόμη ένα τρίμηνο.

Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία,που δικαιώνει τους εργαζόμενους.

Δείτε τα αποσπάσματα εδώ

Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΓΣΕΕ σχετικά με τη δικαστική απόφαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.